ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρόλο τρόικας Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος

ΣΥΡΙΖΑ: Νικητές και ηττημένοι στο Συνέδριο: Η λήξη των εκλογών από τον Κασσελάκη, η νέα τρόικα και ο Τσίπρας

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε τις εκλογές και πάει στις ευρωεκλογές χωρίς λευκή επιταγή ως τις εθνικές εκλογές - Μεγάλος χαμένος ο Αλέξης Τσίπρας - Σε ρόλο τρόικας Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος.

Σε αλαλούμ κατέληξε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά από τέσσερις ημέρες εσωκομματικής έντασης και οργιώδους παρασκηνίου, καθώς η ώρα της ψηφοφορίας αποκάλυψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση αφενός ένα πινγκ πονγκ μεταξύ του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη και της ανθυποψήφιάς του, Όλγας Γεροβασίλη και αφετέρου τις νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τη φλογερή στιχομυθία ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, ο Πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος ανέγνωσε από βήματος την κοινή του πρόταση με τον Νίκο Παππά και το Γιώργο Τσίπρα, εισηγούμενοι την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Τότε, ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης, δι' ανάτασης των καρτών των συνέδρων, με την εικόνα της αίθουσας να δείχνει ότι η «πρόταση των 3» περνούσε συντριπτικά. Η ετυμηγορία είχε διαμορφωθεί σχεδόν συντριπτικά μέχρι τη στιγμή που παρενέβη τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κηρύσσοντας το τέλος των εκλογών. «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» ανέφερε ξαφνικά ο κ. Κασσελάκης, για να επικρατήσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα.

Η στιγμή της διακοπής της ψηφοφορίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε μια «Βαβέλ» ερμηνειών και επεξηγήσεων από όλα τα στρατόπεδα με επίδικα το εάν τελικά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, εάν είναι σε ισχύ η πρόταση που υπερψηφίστηκε, και τελικά, αν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι.

Από την πλευρά Κασσελάκη, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη υποστήριξε πως «το συνέδριο ομόφωνα επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο. Είπε ξεκάθαρα ότι «έχουμε πρόεδρο, επομένως δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα». Επιπλέον, «η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία για εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, στις 10 Μαρτίου» σημείωσε η κ. Αυγέρη, για να καταλήξει πως «η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε "αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου κάντο μόνος σου". Έγινε ξεκάθαρο στο συνέδριο ότι απέσυρε την υποψηφιότητα και ότι αρνήθηκε να πάει σε εκλογές».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το αποτέλεσμα τους βρίσκει ικανοποιημένους, καθώς τόσο η εμπιστοσύνη του Προέδρου έλαβε επιβεβαίωση και μάλιστα για «τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», ενώ το «Πολιτικό Κέντρο», ένα νέο όργανο που θα δημιουργηθεί, θα αποκτήσει αντίστοιχη νομιμοποίηση με την Πολιτική Γραμματεία και θα φέρει εις πέρας τις δομικές αλλαγές που επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, με λυμένα τα χέρια του. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του.

Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης δεν εξασφάλισε τον ορίζοντα τριετίας, όπως είχε ζητήσει στην αρχική του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ζητούμενο τη «λευκή επιταγή» στο πρόσωπό του. Και αυτό γιατί, «πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών» επισημαίνεται στην κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, όπως διαφαίνεται από την ανάρτηση της πρότασης από τον τελευταίο, όπου εμφανίζεται καθαρά το πρώτο ορόσημο της πορείας του κ. Κασσελάκη στο εξής, δηλαδή: οι Ευρωεκλογές.

Αναφορικά, «η πρόταση των 3»:

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ!!

ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου.

Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.»

Μάλιστα, η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε ως το 15ο της Πολιτικής Απόφασης με μεγάλη πλειοψηφία (δηλαδή με ένα μόνο κατά), όπως ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου, η Ρένα Δούρου, επισφραγίζοντας την ισχύ της πρότασης.

Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας και Παππάς, η νέα τρόικα

Η πρόταση των τριών δεν εξασφαλίζει στον κ. Κασσελάκη διάδρομο τριετίας και εξουσιοδότηση για εν λευκώ αλλαγές, αλλά αντιθέτως επισφραγίζει ένα είδος επιτροπείας του, όπως μετέδωσε το protothema.gr, πριμοδοτώντας στο εσωτερικό του κόμματος τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά, Γιώργο Τσίπρα και δευτερευόντως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ωστόσο είναι σε δυσμένεια από το περιβάλλον Κασσελάκη.

Δείτε την συγκρατημένη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

Μάλιστα, το Συνέδριο «όχι μόνο γύρισε στην Τετάρτη» δηλαδή δεν έλυσε το χάσμα με την Πολιτική Γραμματεία, αλλά έθεσε τα θεμέλια μιας νέας συμμαχίας με όσους συντάχθηκαν στην πρόταση περί ακύρωσης των εκλογών, επιτρέποντάς τους να αυτονομηθούν σε κάποιο βαθμό από τον Στέφανο Κασσελάκη και τη σκληρή ομάδα υποστηρικτών του, η οποία απομονώθηκε, ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές.

Δεύτερος πόλος η Γεροβασίλη

Από πλευράς της, σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε μετά το επεισοδιακό πέρας του Συνεδρίου πως «δεν απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου», ενώ επισήμανε με νόημα πως «έπρεπε να μπει πρώτη η πρόταση του Προέδρου» προς ψηφοφορία. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια» τόνισε για τα τεκταινόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση, «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση και είναι απολύτως σεβαστή από μενα» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως «το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση του Φάμελλου».

Για την επόμενη ημέρα, «πρέπει δώσουμε την μάχη ενωμένοι» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος δεν θα έχει πολωτική και διχαστική στάση. «Η πρόταση μου είναι κατατεθειμένη. Και σχολίασα πάνω στην πρόταση μου» αντέτεινε στις αιτιάσεις περί απόσυρσης της υποψηφιότητάς της η κυρία Γεροβασίλη, παρατηρώντας πως «οι άλλες δυο προτάσεις δεν μπήκαν καθόλου σε ψηφοφορία», ενώ επιλέχθηκε να προταθεί αυτή των τριών στελεχών. «Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει πως «το καταστατικό πρέπει να το θυμόμαστε σε όλα τα άρθρα για όσους το συντάξαμε και το γνωρίζουμε» και ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας». «Όλοι κρινόμαστε καθημερινά», κατέληξε.

Στην πράξη, ακυρώνονται πλην των εκλογών του Προέδρου και οι εκλογές για τα τοπικά Συντονιστικά και τις Νομαρχιακές οργανώσεις, όπως και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατηρεί προσώρας τα παλιά του όργανα, δηλαδή την «αντιπολιτευόμενη» στον Πρόεδρο Πολιτική Γραμματεία, αλλά και την υπάρχουσα Κεντρική Επιτροπή, η οποία παραμένει ως εκ τούτου στον σχεδόν απόλυτο έλεγχο του Νίκου Παππά.

Ήθελε εκλογές ο Κασσελάκης;

Πάντως, από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη, επισημαίνεται πως «η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο». «Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο Στέφανος Κασσελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές», όπως υπογραμμίζεται, καθώς «είναι προφανές ότι είχε τη πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν». «Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές», όπως σημειώνεται.

«Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση «ας μη κάνουμε τίποτα» είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από τη επίπονη θέση «να δώσουμε διέξοδο τώρα». Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη», όπως τονίζουν, καθώς όπως είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής «είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στη πρόσκληση».

«Τον στηρίζουν με ημερομηνία λήξης»

«Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης. Ίσως τελικά όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το συνέδριο αυτό να τελειώσει τη Κυριακή των Βαΐων και όχι σήμερα», καταλήγουν οι πηγές που πρόσκεινται στην Αντιπρόεδρο της Βουλής. Μολονότι η κυρία Γεροβασίλη δεν συγκρότησε πλειοψηφικό ρεύμα, εντούτοις αντιμετώπισε με παρρησία το «γηπεδικού τύπου» κλίμα με τις διαρκείς αποδςκιμασίες και τα γιουχαϊσματα, παρουσίασε μια πολιτική πλατφόρμα με αναφορά στην παράδοση της Αριστεράς και το βλέμμα στραμμένο στον προοδευτικό χώρο, ξεδίπλωσε τις ηγετικές της ικανότητες και απέδειξε για άλλη μια φορά την απόλυτη πίστη και αφοσίωσή της στον Αλέξη Τσίπρα, σηκώνοντας ένα γάντι όχι μεταξωτό, αλλά μάλλον μολυβένιο και ως τέτοιο, ασήκωτο.

Η επόμενη μέρα

Παρά τον… ενθουσιασμό της αρένας και τα κρεσέντα αποθέωσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη από τους περίπου 3.000 συνέδρους, εκείνος δεν συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της μεγάλης συνεδριακής ημέρας. Και αυτό, γιατί αποχώρησε από το Τάε Κβον Ντο χωρίς «λευκή επιταγή», με ανυπόγραφο από τη βάση το «συμβόλαιο τριετίας», με την νέα «τρόικα» να επιβάλει όρους επιτροπείας στον ίδιο μέσα από το νέο Πολιτικό Κέντρο.

Μεγάλος χαμένος ο Τσίπρας

Και αν ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε στο τακτικό επίπεδο από εσωκομματικούς φίλους και αντιπάλους του, οι απώλειες σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής άγγιξαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την απουσία του, διαρρηγνύοντας τα απομεινάρια της προσωπολατρικής του σχέσης με το σώμα των Συνέδρων, δεν κατάφερε να διαμορφώσει ισχυρούς συσχετισμούς υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη, απέτυχε να συνενώσει τα κομμάτια της «φρουράς» του στην ίδια κατεύθυνση και είδε την επίκλησή του από τον διάδοχό του να αποκτά περιεχόμενο αναμέτρησης του παρόντος με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο και την απόρριψη της παρέμβασής του για εκλογή προέδρου, η αντίδραση του περιβάλλοντός του ήταν ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Πραγματικά αυτό δεν ήταν συνέδριο πολιτικού κόμματος. Συνέπεσε με την έναρξη του τριωδίου και έμοιαζε πραγματικά με καρναβάλι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.