ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες δονήσεις σε λιγότερο από μισή ώρα

Κεφαλονιά: Παραμένει στον χορό των Ρίχτερ

Τι λένε οι σεισμολόγοι - Τα δύο σενάρια που εξετάζονται - Το καθησυχαστικό και το πιο επικίνδυνο.

Στον χορό των Ρίχτερ παραμένει η Κεφαλονιά, με τις ασθενείς σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται και να καταγράφονται, η μία μετά την άλλη, με απόσταση λίγων μόλις λεπτών. Τρεις νέοι σεισμοί σημειώθηκαν αργά το απόγευμα στην Κεφαλονιά, μέσα σε διάστημα ούτε μισής συνολικά ώρας, ενώ από το πρωί έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 δονήσεις.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση, στις 19:11, στην Κεφαλονιά ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 4 χλμ δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 11,3 χλμ.

Ο δεύτερος σεισμός, στις 19:30, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και το εστιακό βάθος στα 16,1 χλμ.

Ο τρίτος σεισμός, στις 19:39, ήταν 2,3 βαθμών με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα δυτικά του Άσσου και εστιακό βάθος τα 17 χιλιόμετρα.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται - Το καθησυχαστικό και το πιο επικίνδυνο

«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.

«Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε» πρόσθεσε.

«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ''σμηνοσειρά'', δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης» συμπλήρωσε.

Η ανάλυση Τσελέντη

Κατά τον Άκη Τσελέντη «το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα.

Η ανάρτηση Τσελέντη

Το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (πράσινο στο χάρτη). Δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη). Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.