ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη

Τέλος στην ταλαιπωρία βάζουν οι ψηφιακές υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου

Το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται την Δευτέρα, 1 Απριλίου, βάζοντας τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία καθώς θα λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση συμβολαιογράφων, δικηγόρων, λογιστών, μηχανικών και πολιτών. Την έναρξη λειτουργίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Από 1ης Απριλίου το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης, αρχείο, αρμοδιότητες θα εξυπηρετούνται από το Κτηματολόγιο. Το σημαντικότερο είναι πως από την πρώτη ημέρα θα λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες. Άρα δεν καλούμε τον κόσμο στα εγκαίνια, τον καλούμε να υποβάλει οποιαδήποτε πράξη για αγοραπωλησία, αποδοχή κληρονομιάς, για δωρεά μέσα από το akinita.gov.gr, τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου», τόνισε ο κ.Κυρανάκης.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως η πρώτη μεταγραφή από τον φάκελο ψηφιακής μεταβίβασης ακινήτου στο akinita.gov.gr τελέστηκε στην περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 14 λεπτά.

Πρόσθεσε πως μόνο στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εκτελούνται 300 - 400 πράξεις την ημέρα, τονίζοντας πως πλέον οι ψηφιακές πράξεις θα προτεραιοποιούνται έναντι όσων υποβάλλονται δια ζώσης. «Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο. Μιλάμε για απλές διαδικασίες. Έχει συμφέρον ο πολίτης να υποβάλλει ψηφιακά για να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απλούστευσης των διαδικασιών ο κ.Κυρανάκης είπε πως με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες η μεταγραφή αγοραπωλησίας ακινήτου και η απόκτηση κυριότητας θα ολοκληρώνεται μέσα σε μία μέρα, ενώ σήμερα απαιτούνται δώδεκα μήνες. «Με το akinita.gov.gr η μεταγραφή της αγοραπωλησίας ολοκληρώνεται σε μια εργάσιμη μέρα, αντί για 12 μήνες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Φέρνουμε ασφάλεια δικαίου σε ανθρώπους που με κόπο μάζεψαν χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι ώστε να νιώσουν την ασφάλεια πως από την επόμενη κιόλας μέρα είναι νομικά, τυπικά και πραγματικά οι κύριοι του ακινήτου που έχουν αγοράσει».

Δήλωσε πως επόμενο βήμα είναι να ψηφιοποιηθεί έως το καλοκαίρι το αρχείο του πρώην Υποθηκοφυλακείου κι όλα τα βασικά βιβλία στα οποία οι δικηγόροι διενεργούν την απαραίτητη έρευνα, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως μετά από αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Φινοκαλιώτη, διπλασιάστηκε από οκτώ σε δεκαπέντε ευρώ το τίμημα ανά εισήγηση για τους 250 δικηγόρους της πόλης που θα βοηθήσουν να διεκπεραιωθούν πιο γρήγορα οι εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.