ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τον Νίκο Παππά

Κ. Χατζηδάκης: Ενίσχυση εισοδημάτων και μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

Ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2025 με μείωση φόρων- εισφορών και αύξηση συντάξεων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Τα μέτρα αυτά έχουν αναλυτικά ως εξής:
* Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατ. ευρώ.
* Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 120 εκατ. ευρώ.
* Εφαρμογή της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.
*Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
* Αύξηση των συντάξεων, με κόστος 400 εκατ. ευρώ,
* Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Παράλληλα, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών για τις μικρές συναλλαγές με POS. Η εν λόγω ρύθμιση θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις επαφές (προς αυτήν την κατεύθυνση) με όλα τα σχήματα της αγοράς.

Όπως επίσης είπε ο κ. Χατζηδάκης, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε «προστατευμένη γυάλα» και επηρεάζεται και αυτή από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, μετά από τις δύο κρίσεις, η οικονομία έχει αντέξει και για αυτό έχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επισήμανε ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», προσθέτοντας πως «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για δύσκολες χρονιές για να στηρίζουμε τους ευάλωτους».

Σχετικά με τη νέα κατεύθυνση που επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές». Αντίθετα, θα ενισχύεται η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια, με συμμάχους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, με τη φορολογική και την αδειοδοτική πολιτική θα δίδονται κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές. Και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση, και για την καινοτομία.

Τέλος, ερωτηθείς για το πού θέτει η ΝΔ τον πήχη στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτήν την ώρα το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι διττό: Αφενός η εντύπωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση σημασία, και αφετέρου ότι η ΝΔ πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις.

«Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία», προσέθεσε. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Εάν το βράδυ των εκλογών προκύψει πολιτικό μωσαϊκό, αυτό δεν θα είναι καλό για τους πολίτες και την οικονομία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά όλο το πολιτικό αφήγημα θα έχει νερώσει».

 

Νίκος Παππάς: «Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι oύτε το 2025 προβλέπεται μείωση ΦΠΑ, πλαφόν στα υπερκέρδη, αναμόρφωση φορολογίας»

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις δηλώσεις που έκανε στο Συνέδριο των Δελφών, ασκεί ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, με ανακοίνωση του και εξηγεί: «Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε από τους Δελφούς ότι του χρόνου θα λάβει μέτρα, τα οποία, όπως προφανώς διαπιστώνει και ο ίδιος, έχει ανάγκη σήμερα (αν όχι από… εχθές) η κοινωνία και η οικονομία».

Γενικεύοντας υποστηρίζει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., παραδέχεται λοιπόν ότι ασκεί - και θα συνεχίσει να ασκεί και για τους επόμενους 9 μήνες, τουλάχιστον - μία πολιτική υπέρμετρων επιβαρύνσεων εις βάρος, μεταξύ άλλων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των μισθωτών, των φοιτητών, της αγοράς. Μια πολιτική που μόνο στόχο έχει την αφαίμαξη των εισοδημάτων για την αιμοδότηση ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού και για την επίτευξη υψηλών στόχων. Τι άλλο παραδέχεται, έστω και εμμέσως; Ότι ούτε το 2025 θα 'χωρέσει' στην οικονομική της πολιτική η μείωση του ΦΠΑ, η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών και των μεσαζόντων, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, κ.ά.».

Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Ο κ. Χατζηδάκης δεν μίλησε με χρησμούς από τους Δελφούς. Ομολόγησε την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., που καταπιέζει τους πολλούς και ευνοεί τους λίγους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.