ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιούν ότι οι αυτοκρατορικές βλέψεις του Πούτιν δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία

Κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ του "Τριγώνου της Βαϊμάρης": "Αυτή η στιγμή μπορεί να καθορίσει το μέλλον των παιδιών μας"

Με άρθρο τους στο περιοδικό Politico σήμερα, 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, η Annalena Baerbock, ο Stéphane Séjourné και ο Radosław Sikorski προειδοποιούν για τη ρωσική επιθετικότητα και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να λάβει το ΝΑΤΟ, αλλά πρωτίστως η Ευρώπη, για να την αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσει την ασφάλεια της επικράτειάς μας, την ασφάλεια του λαού μας και τη διατήρηση των κοινών μας αξιών: ατομική ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κράτος δικαίου.

Έκτοτε, το ΝΑΤΟ έχει γίνει η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία, διασφαλίζοντας την ελευθερία 32 χωρών μελών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Αλλά σήμερα, αυτές οι αξίες δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ρωσία δεν διεξάγει απλώς έναν αδικαιολόγητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης ξεκαθαρίσει, επανειλημμένα, γυρνώντας την πλάτη του σε δεκαετίες προσεγγίσεων συνεργασίας, ότι η αυτοκρατορική φιλοδοξία του φτάνει πολύ πέρα ​​από την Ουκρανία — ότι αυτό που επιτίθεται είναι η ίδια η ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης.

Ως εκ τούτου, ενώ γιορτάζουμε την επέτειο του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, πρέπει να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι αυτή η στιγμή μπορεί να καθορίσει το μέλλον που θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έχουν σταθεί ενωμένη και ακλόνητη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Μαζί, υποστηρίξαμε την αυτοάμυνα της Ουκρανίας με βοήθεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την ΕΕ και τις χώρες μέλη της να παρέχουν περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής βοήθειας που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για το Κίεβο.

Η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο εντατικά χρειαστεί.

Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να υπερασπιστεί την ελευθερία και την ασφάλειά μας — αλλά επενδύουμε επίσης στη δύναμή μας στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθος: Σήμερα, η Ουκρανία δέχεται επίθεση — αύριο, μπορεί να είναι κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης. Και η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επιθετική και ιμπεριαλιστική πολιτική της στο άμεσο μέλλον.

Γι' αυτό, στην 75η επέτειό του, επαναλαμβάνουμε την ιδρυτική αρχή του ΝΑΤΟ: Μια επίθεση εναντίον ενός από εμάς θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Μαζί, θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Για χρόνια, ο Πούτιν διαδίδει ψέματα και ψευδείς αφηγήσεις για να δικαιολογήσει τον πόλεμό του. Μία από αυτές τις αφηγήσεις είναι ότι το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για τη Ρωσία. Αλλά ισχύει το αντίθετο: Σήμερα, τα έθνη εντάσσονται ξανά στο ΝΑΤΟ επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία. Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν από καιρό μια περήφανη παράδοση ουδετερότητας. Ωστόσο, μετά την εισβολή του Πούτιν σε έναν φιλήσυχο γείτονα, άσκησαν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα συμμαχίες και τώρα έχουν οχυρώσει τις τάξεις μας.

Για να είναι η Ευρώπη σε ειρήνη, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε «γκρίζες ζώνες» επειδή ο Πούτιν τις βλέπει ως πρόσκληση για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας, τη χάραξη φανταστικών γραμμών στον χάρτη και, εν τέλει, τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία απέδειξε επίσης ότι μια πολιτική παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επαναφέρει την ειρήνη ή τη σταθερότητα στην ήπειρο, είναι αφελής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί στο συλλογικό βάρος του ΝΑΤΟ και να επιδείξουν ετοιμότητα να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης. Ο διαρκής διατλαντικός δεσμός παραμένει το θεμέλιο της ασφάλειάς μας και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο επείγουσες ελλείψεις που έχουν γίνει οδυνηρά εμφανείς τους τελευταίους μήνες και χρόνια: κενά ικανότητας, ετοιμότητα των δυνάμεών μας, παραγωγική ικανότητα, επιμελητεία, τυποποίηση και διαλειτουργικότητα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει εδώ και καιρό περισσότερο από το βάρος από την υπόλοιπη Συμμαχία μας. Όμως η συλλογική άμυνα είναι η συλλογική μας προσπάθεια. Από αυτή την άποψη, επιβεβαιώνουμε τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας — που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ.

Για να αναλάβουμε αυτή τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κοινή μας ασφάλεια, εμείς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να λάβουμε τα ακόλουθα βήματα:

Πρώτον, η δαπάνη τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση και το ίδιο το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τη συλλογική μας άμυνα. Οι τρεις χώρες μας εκπληρώνουν αυτόν τον στόχο φέτος, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί μπορούν να είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι ξοδεύουμε τα κεφάλαιά μας στρατηγικά — πάνω από όλα, για την ανάπτυξη των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που χρειαζόμαστε για συλλογική άμυνα.

Δεύτερον, πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλήρες βιομηχανικό δυναμικό της ηπείρου μας για να αναβαθμίσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες, να ενισχύσουμε την παραγωγή και να κερδίσουμε οικονομίες κλίμακας. Οι εθνικές μας αμυντικές βιομηχανίες είναι το κλειδί για αυτό. Χρειάζονται δεσμευτικές μακροπρόθεσμες συμβάσεις — με σαφή χρονοδιαγράμματα, επίπεδο φιλοδοξίας, σταθερές οικονομικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις αγοράς από τις κυβερνήσεις μας.

Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε σε μελλοντικές τεχνολογίες για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να κλείσουμε τα κενά δυνατοτήτων. Οι προσπάθειές μας για καινοτομία θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να διατηρήσει το τεχνολογικό του πλεονέκτημα έναντι των πιθανών αντιπάλων και να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνά του.

Πολλά από αυτά τα απαραίτητα εργαλεία είναι ήδη στη διάθεσή μας — από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας μέχρι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, αναπτύσσονται και άλλα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω τους και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους για να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα στις συνεισφορές στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της ΕΕ να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της.

Δύο χρόνια μετά τον επιθετικό του πόλεμο, ο Πούτιν βασίζει τη στρατηγική του στον λάθος υπολογισμό ότι μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αντέξει την υποστήριξή μας. Στόχος του είναι επίσης να δοκιμάσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας ως συμμάχων. Επομένως, η δύναμη, η ενότητα και η συνεργασία πρέπει να καθοδηγούν την απάντησή μας. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η επιθετικότητά του δεν αποδώσει - ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Και στην 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, είμαστε πεπεισμένοι: Η ελευθερία και η ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια απαιτούν μια σύγχρονη και ισχυρή διατλαντική συμμαχία.

Ως Ευρωπαίοι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

 

* Η Annalena Baerbock είναι η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

* Ο Stéphane Séjourné είναι Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας.

* Ο Radosław Sikorski είναι Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

 

Πηγή: Politico

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.