ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Βούτσιτς με Σι Τζινπινγκ στο Βελιγράδι

Αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας-Κίνας συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών

Οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα αναπτύσσονται ραγδαία παρά της αντίξοες διεθνείς συνθήκες, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον ομόλογο του της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία «για την αναβάθμιση της συνεργασίας Σερβίας -Κίνας από το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος». Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που υπογράφει η Κίνα με ευρωπαϊκό κράτος. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους. Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι μία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της». Την ίδια φράση ανέφερε και στην ομιλία του ενώπιων χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο των θεσμών για να υποδεχτούν τους δύο προέδρους. Η φράση αυτή φαίνεται ότι ενθουσίασε το Κινέζο πρόεδρο ο οποίος τη χειροκρότησε.

Η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

Η Σερβία αποτελεί τον πιο πιστό φίλο της Κίνας στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι επενδύουν στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τη χαλυβουργία την ενέργεια. Κινέζικες εταιρίες αναλαμβάνουν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και οι κινεζικές τράπεζες παρέχουν 'απλόχερα' δάνεια. Όλα αυτά ανησυχούν την ΕΕ όχι μόνο γιατί δημιουργείται καθεστώς ομηρίας αλλά και γιατί δεν γίνονται δημοπρασίες, ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας κατά τη χρηματοδότηση των έργων.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με την επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.