ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΟΙ ΕΞΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ…

Για να μπορεί να πει ο Κασσελάκης ότι το «μαρτύριο» του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια γλυκιά ίνα του σύμπαντος» θα έπρεπε να έχει διαβάσει Σαλβατόρε Κουαζίμοντο. Κάτι μάλλον απίθανο παρότι ο Ιταλός συγγραφέας (μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ποιητής) το 1959 πήρε το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ενδεχομένως και να μην χρειάζεται αφού τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές δεν είναι η Κουμουνδούρου που βάζει δύσκολα στον Stefanos, αλλά ο Stefanos που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μαρτυρήσει το γάλα», του Τσίπρα, «που ήπιε». Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα της αριστεράς σε «ασπόνδυλο» και προσωποπαγές κόμμα έχει οριστικά συντελεστεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αποδίδει και εκλογικούς καρπούς στον Κασσελάκη κάτι που μέχρι πριν μερικούς μήνες μόνον ο ίδιος και δύο τρεις εξωπολιτικοί παράγοντες, που τον στήριξαν για να εκλεγεί, το πίστευαν. Η πλειονότητα των βουλευτών, στελεχών και δημοσιολογούντων θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη επικεφαλής θα ήταν τρίτο κόμμα και ενδεχομένως πιο κάτω αν η Νέα Αριστερά ξεπερνούσε το 4% και το ΚΚΕ και ο Βελόπουλος είχαν διψήφια ποσοστά. Οι τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις (MRB, Marc, Pulse, Alco, Interview, GPO) πιστοποιούν ότι το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη θα διατηρήσει, εκτός δραματικού απροόπτου, τη δεύτερη θέση και μάλιστα με ποσοστό 15-16%, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει ακόμη και το ποσοστό του Τσίπρα (17,8%) στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Ο κίνδυνος να χάσει τη δεύτερη θέση και το ποσοστό του να κυμανθεί στο 13-14%, που προέβλεπαν παλαιότερα οι δημοσκόποι, φαίνεται τώρα να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Μπορεί να μην αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ όμως εφόσον επικρατήσει του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με διαφορά 3-4 μονάδων τότε ο Stefanos θα πανηγυρίζει αφού το πρόβλημα θα έχει μεταφερθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη. Και τον πρώτο λόγο στην αναδιοργάνωση της Κεντροαριστεράς θα τον έχει η Κουμουνδούρου και όχι η Χαριλάου Τρικούπη. Βεβαίως, η ένταση των πανηγυρισμών μπορεί να γίνουν ψίθυροι ικανοποίησης εάν η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ δεν μειωθεί σημαντικά. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν, όπως μάς λένε, ευχαριστημένοι εάν η διαφορά από τις 23 μονάδες των τελευταίων εθνικών εκλογών έπεφτε στο μισό. Γι’ αυτούς ένα σκορ 29%-18% θα ήταν η καλύτερη αφετηρία για την κούρσα των βουλευτικών εκλογών του 2027. Και ο πρόσθετος λόγος είναι ότι στις νέες ηλικίες (17-34) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

«Το μέλλον μας ανήκει», φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες ο Stefanos προτρέποντας τους να τονίζουν αυτό το δημοσκοπικό εύρημα. «Αν όχι στις επόμενες εκλογές στις μεθεπόμενες εγώ θα είμαι ο πρωθυπουργός», έλεγε σε όλους τους συνομιλητές του ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να βρίσκεται κάτω από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα έχει ένα ακόμη λόγο για να το υποστηρίζει. Για τους περισσοτέρους μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει πάντως με όνειρο απατηλό αφού η ΝΔ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκόπων, φαίνεται να φτάνει τον στόχο του 33% (όσο είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019), που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και το άθροισμα του ποσοστού των δύο επόμενων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) συνεχίζει να είναι μικρότερο του δικού της.

Ο αντίλογος του Κασσελάκη είναι πως τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την αναγωγή και την εκτίμηση ψήφου, είναι προβληματικά αφού είναι διάχυτη η κοινωνική δυσαρέσκεια, όχι μόνο για την ακρίβεια, και ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και για τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας καθώς και των θεσμικών αναπηριών, που αποτελούν κριτήρια -έστω και ως μήνυμα για διορθωτική πορεία- της ψήφου των πολιτών. Το πρόβλημα του Stefanos είναι πως παρά τη φθορά της κυβερνήσεως ο Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες. Και μάλιστα με αντίπαλο να έχει τον «κανένα» και όχι τον Κασσελάκη, η εμπιστοσύνη στον οποίον είναι μικρότερη και από αυτή που δείχνουν οι ψηφοφόροι στο κόμμα του.

Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για όλα τα κόμματα, είναι το ποσοστό της αποχής. Σημειώνουμε πως στις ευρωεκλογές του 2019 τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5.656.119, σε σύνολο 5.920.355 ψηφισάντων, ενώ ο μικρότερος αριθμός εγκύρων ψηφοδελτίων διαχρονικά στις ευρωεκλογές ήταν το 2009 όταν είχαμε 5.127.896 έγκυρα σε σύνολο 5.261.749 ψήφων. Τώρα υπολογίζεται πως ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων θα κλωθογυρίζει στα 5.000.000. Η μοναδική φορά που τα έγκυρα ψηφοδέλτια έπεσαν κάτω από τα 5.000.000 ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 1974. Όμως τότε οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν μόλις 6.241.066. Ψήφισαν 4.963.558 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 4.908.974.

Ένα ακόμη στοιχείο που επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας -και το οποίο συνηγορεί υπέρ της μειωμένης συμμετοχής- είναι και το γεγονός ότι είχαμε βουλευτικές εκλογές πριν 10 μήνες και αυτοδιοικητικές πριν οκτώ μήνες. Και στις ευρωεκλογές του 2019 και στις ευρωεκλογές του 2009 οι βουλευτικές εκλογές ακολούθησαν. Το 2019, που οι εκλογές ήταν ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν σχεδόν ίδια (5.649.627 σε σύνολο 5.769.644 ψήφων). Αντίθετα, στις εκλογές του 2009 (όταν το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, πήρε την τελευταία μεγάλη του νίκη με ποσοστό 43,92%) που έγιναν πέντε μήνες μετά τις ευρωεκλογές τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.858.521 σε σύνολο 7.044606 εγκύρων.

Κατά συνέπεια για να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό παραπλήσιο με αυτό των τελευταίων εκλογών θα πρέπει να ξεπεράσει τις 850.000 ψήφους. Προσώρας, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού η συσπείρωσή του δεν φτάνει το 60%, ενώ τα «νέα κοινά» των Kasselistas (ψηφιακός κόσμος, ΛΟΑΤΚΙ+, Λιαγκιστές, απολιτίκ κ.α.), σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, υπολείπονται κατά πολύ όσων εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ είτε εξαιτίας της αποχώρησης Τσίπρα, είτε διαφωνίας με τα νέα ήθη Κασσελάκη είτε λόγω της διάσπασης και ίδρυσης της Νέας Αριστεράς είτε επειδή «τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι».

Με βάση την ψυχρή λογική των αριθμών, όπως αυτοί προκύπτουν από τις εκλογικές περιοδολογήσεις, τις χρονοσειρές και τις παλινδρομήσεις στις οποίες ασκούνται οι αναλογιστές η ΝΔ θα λάβει ποσοστό κοντά σε αυτό των τελευταίων ευρωεκλογών (33,12%), ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ξεπεράσει το 15,5%, το ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο είναι να βρεθεί μία μονάδα πάνω από το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών (11,84%) φτάνοντας το 13%, ενώ την τέταρτη θέση θα τη διεκδικήσουν με ίδιες σχεδόν πιθανότητες το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Από τα υπόλοιπα κόμματα, τα τρία «θηλυκά», η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη θα διεκδικήσουν να εκλέξουν από έναν ευρωβουλευτή αφού πιθανολογείται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 3%. Με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, 4-4,5%, της Νίκης 3,5-3,8% και της Νέας Αριστεράς 3,2-3,4%.

Ουδείς όμως βάζει και το χέρι του στη φωτιά για τα ακριβή αποτελέσματα αφού μέχρι και πριν το άνοιγμα της κάλπης θα είναι άγνωστος ο αριθμός των ψηφοφόρων. Ακόμη και από αυτούς, που στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν «σίγουρα θα ψηφίσω» υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 10% που δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα ψηφίσει. Από αυτό το 10% χαμένοι εικάζεται ότι δεν θα είναι το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, το ΜΕΡΑ25, αλλά και το ΠΑΣΟΚ επειδή οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων, λόγω και των μικρών ποσοστών που συγκεντρώνουν, θεωρείται ότι έχουν αυξημένο βαθμό πολιτικής συνείδησης. Αντίθετα, τα «νέα κοινά» του Κασσελάκη μπορεί να κάνουν …νερά επειδή δεν έχουν κουλτούρα εκλογών ή οι εικοσάρηδες να προτιμήσουν τα γαλάζια νερά των καλοκαιρινών διακοπών αντί να σταυρώσουν τον Αντώναρο. Επίσης, στο αβέβαιο 10% θα πρέπει να περιλάβουμε, λένε, και ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι ενδεχομένως θα προτιμήσουν τελικά την αποχή αντί να επιλέξουν, για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας, ένα άλλο κόμμα για το οποίο δεν θα αισθάνονται υπερήφανοι που το ψήφισαν.

Επιπροσθέτως, υπάρχει και ένα άλλο 10% το οποίο, σύμφωνα και με τα exit pool των εκλογών του 2023, αποφασίζει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Κατά συνέπεια, το μόνο σίγουρο είναι η πρώτη θέση της ΝΔ. Τα ποσοστά και οι θέσεις που θα καταλάβουν τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν με ασφάλεια. Το προηγούμενο διάστημα η τάση ήταν ανοδική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι πατάει φρένο. Η λέξη που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι η «στασιμότητα», ενώ όποιος, από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ξεπεράσει το 9% θα καταλάβει την τέταρτη θέση. Αν το εκλογικό μέτρο είναι 4,2% (όπερ και το πιθανότερο εφόσον η αναντιπροσώπευτη ψήφος περιοριστεί στο 12%) τότε οι έδρες, με βάση τα ποσοστά που πιθανολογείται ότι θα πάρουν τα κόμματα, θα κατανεμηθούν ως εξής ΝΔ 7 ή 8, ΣΥΡΙΖΑ 3 ή 4, ΠΑΣΟΚ 3, ΚΚΕ 2, Ελληνική Λύση 2, ενώ από μία έδρα θα καταλάβουν η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και η Νίκη, εφόσον βέβαια είναι αυτά που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και δεν δουν να πετάγονται μπροστά τους η Λατινοπούλου ή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εάν τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές κυμανθούν, με μικρές αποκλίσεις, σε αυτά που προφητεύουν οι δημοσκόποι τότε μπορεί να έχουμε το φαινόμενο όλοι να δηλώνουν κερδισμένοι σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν αναταράξεις στα κόμματά τους μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ θα έχει κερδίσει με 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5% και 3,2% την Νέα Αριστερά ξεπερνά το 17,8% των βουλευτικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 7,72% και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές 11,84%. Αν λάβει 13% θα πει κι αυτό ότι κέρδισε κι ας έχει πει ο Ανδρουλάκης ότι η τρίτη θέση συνιστά πολιτική ήττα. Το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είχε πάρει 5,35% και στις βουλευτικές 7,69%. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από αυτά θα είναι όντως νίκη για τον Περισσό. Το ίδιο ισχύει και για τον Βελόπουλο, ο οποίος στις ευρωεκλογές είχε πάρει 4,18% και στις βουλευτικές 4,44%.

Η εκδοχή του «όλοι νικήσαμε» είναι σαφώς καλύτερη για τον Κασσελάκη από ένα σενάριο που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με ποσοστό όμως κάτω από 15% και το ΠΑΣΟΚ να μην ξεπερνά το 12%. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη και θα τεθεί επί τάπητος η αναδιοργάνωση της Κεντροαριστεράς. Πιθανότητα να δεχθούν τον Κασσελάκη επικεφαλής της ενωμένης και πληθυντικής Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει. Με αυτά τα ποσοστά το εναπομείναν αριστερόστροφο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κουνήσει μαντήλι στον Κασσελάκη και τους Kasselistas και μαζί με τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν κοινούς προγραμματικούς τόπους και νέα ηγεσία που να μπορεί στις βουλευτικές εκλογές του 2027 να αμφισβητήσει, με όρους κυβερνητικής εναλλακτικής, την δεξιά ηγεμονία. Κατά κάποιο τρόπο ο Κασσελάκης θέλει να κερδίσει τον Ανδρουλάκη, αλλά η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ να μην οδηγήσει σε αμφισβήτηση του Νίκου επειδή κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις δυνάμεις που θεωρούν ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αυτή δεν έχει πιθανότητες ευδοκίμησης με τις υφιστάμενες ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ανεκτά, με τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα στο 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 14%, τότε αυτός που θα τρίβει τα χέρια του θα είναι ο Μητσοτάκης αφού τα δύο κεντροαριστερά κόμματα δεν θα έχουν κυβερνητική προοπτική ούτε οι ηγεσίες τους θα συμφωνήσουν για έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό εξουσίας με τρίτο πρόσωπο, κοινής αποδοχής.

Επομένως, ή το ένα από τα δύο κόμματα θα (πρέπει να) πετάξει ψηλά στις ευρωεκλογές και, εξ αντικειμένου, θα καταστεί ο εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος ή θα επικρατήσει στασιμότητα στον αντιδεξιό χώρο, εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινηθούν σε ποσοστά που δεν ευνοούν τα σενάρια αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης. Στην εξίσωση σχεδιάζει να μπει, μετά τις ευρωεκλογές, και ο Αλέξης Τσίπρας. Το διεθνές συνέδριο, που οργανώνει στην Αθήνα μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας με τον οποίον συνυπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, θα γίνει μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές (17-18 Ιουνίου). Εξυπακούεται πως στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί εκτός από τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, την Βαλκανική και την πορεία της Ευρώπης, θα υπάρχουν και «ίνες» -για να θυμηθούμε και τον Σαλβατόρε της εισαγωγής μας-, με τις οποίες θα επιχειρηθεί, μετά τις ευρωεκλογές, να πλεχτεί το πολιτικό πουλόβερ τόσο στα καθ’ ημάς όσο και στην ΕΕ. Και λέμε τον Σαλβατόρε επειδή σίγουρα θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι και ενδεχομένως ο ομογάλακτος του, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κι αυτός, Ενρίκο Λέτα. Αν μάλιστα στο συνέδριο έλθει και ο Έντι Ράμα και κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Τουρκία τότε ο Τσίπρας θα επισκιάσει σίγουρα τον Κασσελάκη καθώς στη μεταξύ τους σύγκριση ο Αλέξης θα εμφανίζεται καλύτερος στο να διαχειριστεί τα σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και στα οποία παίζει μπάλα μόνος του ο Μητσοτάκης, με τον Stefanos να εξαντλεί τη ρητορική του για το πως δεν θα αφήσει τον Αυτιά να καπηλεύεται το «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Ευτυχώς, τουλάχιστον πείστηκε να μην επιμείνει στην κύρωση των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία και να στρέψει τα πυρά του στους εθνικιστές του VMRO, οι οποίοι αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεχομένως, ο λόγος που δυσκολεύεται να αναφέρει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, ως πρωτεργάτη της Συμφωνίας, είναι επειδή δεν θέλει να ταυτιστεί μαζί του στον τρόπο επίλυσης του Μακεδονικού. Ίσως γιατί ως ένθερμος πατριώτης, όπως δηλώνει, δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες ή επειδή δεν θέλει να αφήσει τους «μακεδονομάχους» στη ΝΔ, τον Βελόπουλο ή ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία. Κατά τα λοιπά το ταξείδι με το τροχόσπιτο «για μια καλύτερη ζωή τώρα» συνεχίζεται, με το πρόσωπο του Κασσελάκη να κυριαρχεί και με το λογότυπο του κόμματος και το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» ίσα που να φαίνονται. Προφανώς το look του τροχόσπιτου δείχνει και το δρόμο που θα τρέξουν μετά τις ευρωεκλογές ο Stefanos και το κόμμα των Kasselistas. Προφανώς, προφανέστα. Αν και κάποιες φορές αυτά που είναι κακά νέα για τα πρόβατα δεν είναι απαραίτητα και καλά για τον λύκο…

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μας λέει με το σχόλιο του πάλι και εδώ ο κ. «ΣΤΑΝ …( ικός » το οποίο περιγράφει, σύμφωνα με την νεοελληνική διάλεκτο ´
  Ταυτόν που γίνεται ότι θα ήθελε παρά την δίκη μας θέληση ).
  ΜΕ το ΣΤΑΝΙΟ ! με την βία , με το ζόρι !
  Δηλαδή το βίαιο άτομο !

 2. ΣΤΑΝ 22:19 24/05/2024

  Τη ουφο είναι αυτός η φέτα 6.26 το κιλό
  Πόσο χαζός είναι ένας λαός που ψηφίζει τέτοιους πολιτικούς.
  Δικαιολογίες από τα τρολ της ΝΔ δεν δέχομαι

 3. O Υπόγειος στην φορά του να απαριθμήσει τους
  « κάτι Χαρίτσηδες, Βαρουφάκηδες και Ζωούλες που με τα αποκόμματα τους δίνουν στη ΝΔ την ευκαιρία να κυριαρχεί »,
  ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΛΗ τον ΚΑΜΜΕΝΟ
  ( https://tomanifesto.gr/panos-kammenos)
  Η ψευδοαριστερα λοιπόν ,Κυλιέται στον βούρκο !
  Εναν μ βούρκο «λυδής από τον ΤΣΙΠΡΑ τότε και σήμερα από τον Κασσελάκη .
  Τελικά , η ομοφυλοφιλια είναι ιδιότητα ατομικής ορέξειως και δεν πρέπει να γίνεται η βάσης της πολιτικής κανενός κόμματος ή αποκκοματος του !
  Γκέκε ;

 4. οκ 10:12 22/05/2024

  πόσες φορές έχασε σε εκλογές ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη;

  ο Τσίπρας έχει τελειώσει, είναι ο Βούδας (Καραμανλής) της αριστεράς. Μόνο μπάλα βλέπει κι τρώει σε ταβέρνες.

 5. οκ 9:49 22/05/2024

  ακόμα κι αν προσθέσεις στεγνά, αριθμητικά τα ποσοστά όλων των αποκομμάτων στα αριστερά, δεν βγάζει ο σύριζα πάνω από 25%.

  ο Μητσοτάκης θα κυριαρχεί όσο ΠΑΣΟΚ κι σύριζα δεν καταλαβαίνουν γιατί τους έχει πάρει τα σώβρακα εδώ κι 10 χρόνια.

  με κραυγές, ύβρεις, «ΝΔ-δολοφόνοι, παιδεραστές» κι εμμονή στις υποκλοπές η αντιπολίτευση θα μείνει στο περιθώριο.

 6. NO NAME 7:40 22/05/2024

  Αγαπητέ » υπόγειος » η ζωή δεν πορεύεται με τα αν. Σύμφωνα με τη δική σου λογική, αν δεν υπήρχαν οι Βελοπουλοι, η Νίκη, Σπαρτιάτες κλπ , τότε η Ν.Δ. θα είχε ενώ του 60%!
  Συγκρίνεις το πολιτικό σκηνικό τις δεκαετίας του 2000 με τη σημερινή κατάσταση. Αν σε ρωτούσαν το 2004 ότι το 2023 θα έρχονταν ένας υπάλληλος ενός μεγάλου Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να διεκδικήσει και θα κέρδισε την ηγεσία του μεγαλύτερου Αριστερού κόμματος, τι θα έλεγες?
  Think about it.

 7. Το σχόλιο μου αφορούσε τον Φελνίκο που υιοθετεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ξεχνά τη ΝΔ.

  Αγαπητοί Νεοδημοκράτες μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε, ότι σαρώνετε στις εκλογές και ότι ο λαός προσκυνά τον Μωυσή.

  Το πρόβλημα δεν είστε εσείς, εξάλλου με το ζόρι περάσατε τα 2 εκατομμύρια στις προηγούμενες εκλογές. Που σημαίνει ότι αν δεν ήταν 2023 αλλά πχ 2004 ή 2007 τα ποσοστά σας θα ήταν τραγικά χαμηλά.

  Το πρόβλημα είναι κάτι Χαρίτσηδες, Βαρουφάκηδες και Ζωούλες που με τα αποκόμματα τους δίνουν στη ΝΔ την ευκαιρία να κυριαρχεί.

  Επίσης προβληματικοί παραμένουν πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

  Αλλά θα έρθει η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ενώσει την προοδευτική παράταξη και όλοι οι οπορτουνιστές θα μείνουν στο περιθώριο.

 8. οκ 10:47 21/05/2024

  ο υπόγειος είναι λογικό να έχει τέτοιες απόψεις αφού δεν ζει στον πραγματικό κόσμο !

  στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ σάρωσε και στην ηλικία 18-40.

  ΥΓ Να σημειώσουμε κι την ξενάγηση του Στεφάν Κασσέλ στην νέα βίλα του στη Νέα Υόρκη. Εγώ χαίρομαι γιατί ξεσκεπάζει την αιώνια υποκρισία των «Αριστερών» με τις δεξιές τσέπες.

 9. NO NAME 8:27 21/05/2024

  Αν δεν απατώμαι η Ν.Δ. το 2019 πήρε 41% και το 2023 40,79% και σάρωσε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Μάλιστα στις εκλογές του 2023 εκτόπισε την αριστερά και από τα κάστρα της στη Δυτική Αττική μετατρέποντας τις φτωχογειτονιές της Δραπετσώνας και Κερατσινίου σε πλειοψηφικά κέντρα της Ν. Δ.
  Λέτε ότι όλοι αυτοί που εκτόξευσαν τη Ν.Δ. στο 41% σε δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές «ήταν με ένα πόδι στο τάφο 90φεύγα»? Μάλλον φευγάτο ειναι το μυαλό εκεινων που δεν μπορουν να εκτιμήσουν και να αναλύσουν τις πολιτικες εξελιξεις γιατι διέπονται απο τυφλο κομματικό μίσος και τοξικοτητα σκέψης.

 10. Οι ταμπέλες που βάζετε στους νέους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αποδεκτές από εμένα αν βάζατε αντίστοιχες και στους νέους ψηφοφόρους της ΝΔ που της έδωσαν το 41% το 2019.

  Και επειδή τότε δεν λέγατε τίποτα για τους Νεομητσοτακικούς να σας πω εγώ ποια νέα κοινά την ψήφισαν τότε:

  οι Adonistas, οι Πρωτοσάλτηδες, οι Σημιτάνθρωποι, οι φιλελέλοάτκι οι ψευτομακεδονομάχοι και οι όσοι βρίσκονταν με το ένα πόδι στο τάφο 90φεύγα.

  Έτσι κύριε Φελέκη μας; Αν θέλετε να κάνετε πιο συμπαθή τον Κασσελάκη σε μας τους κεντροαριστερούς που δεν τον πάμε τα καταφέρατε πάντως.

 11. οκ 10:17 20/05/2024

  1. Ο Κασσελάκης έχει πει ότι ο σύριζα θα είναι πρώτος – συνεπώς η δεύτερη θέση θα είναι αποτυχία.

  2. Ο ψευτο αριστερός Κασσελάκης διασκεδάζει σε σουίτες στα μπουζούκια, κάνει επίδειξη πλούτου, κι προσελκύει κάθε πικραμμένο λούμπεν περιθωριακό στοιχείο στον σύριζα. Να τον χαίρονται !

  3. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να φύγει μετά τις εκλογές

 12. Επαναλαμβάνω , αγαπητέ Νίκο Φελέκη ,
  την γνώμη μου για τις πολιτικές.των κομμάτων που σχολιάζεις και συ στα άρθρα σου :
  Η σημερινή Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξασφαλίζεται στην αρχή με την συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,
  που αυτήν τη στιγμή συντελείται από τις Αδιανόητες εμμονές και τις συνυπάρχουσες πολιτικές που εξακολουθουν να υποστηρίζουν ανενόχλητα τα ειδικά συμφέροντα και τα ρουσφέτια στους «κομματικους ημέτερους »στον τόπο μας .
  Από πάνω , στην σημερινή αξίιωματική αντιπολίτευση, μαζί και αυτή των κωστακαραμανληκών που Υποδαυλίζουν την Κεντροδεξιά -Μητσοτάκη,
  η έμφασης σεξουαλικών προτιμήσεων ή , μια τάσης των πολιτικών / Ψηφοφόρων στην Ομοφυλοφιλία Είναι το ζητούμενο γι αυτούς ,
  με πρωτεργάτες Κασσελακηδες και Σπηλιωτόπουλους ….
  Λες και αυτή η τάσης τους τους θα πρέπει να ορίζει τις πολιτικές και τις Εθνικές θέσεις μιας διακυβέρνησης για την ασφάλεια της χώρας και την προοδο της Κοινωνίας ή, της καθημερινής ζωής των πολιτών στην Ελλάδα μας .
  φαίνεται μάλιστα ότι και εκεί συμφωνεί ο κωστακαραμανληκός συνεργάτης
  Του παρελθόντος της Ν.Δ. , Ο περίφημος Άρης !

 13. Ήττα ΠΑΣΟΚ θα είναι οι Ευρωεκλογές της ενάτης Ιουνίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει τα ρέστα του. Θέλει το λιγότερο ένα 13% για να αισθάνεται σίγουρος και να μπορεί να παραμένει στην θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Κάτω από 12% αν πάρει, θα ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερη γκρίνια και εσωστρέφεια εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα δεύτερος με ανεβασμένα ποσοστά, κλείνοντας τα στόματα εκείνων που εντός και εκτός Ελλάδας, θέλουν το ΠΑΣΟΚ στην θέση του για να παίξουν τα βρόμικα και Εθνικά επικίνδυνα παιχνίδια τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.