ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου στείλτε μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας»

Κυρ. Μητσοτάκης: Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

"Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές", είπε, κατά την ομιλία του σε πολίτες στα Σέρβια Κοζάνης, και τους κάλεσε να σκεφτούν ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα και να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας: "Το τι θα συμβεί στην Ευρώπη από τις 10 Ιουνίου και μετά έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει τελικά στην πατρίδα μας. Άρα, το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι μία αδιάφορη διαδικασία. Είναι μία διαδικασία στην οποία πρέπει να στείλουμε στην ευρωβουλή τους καλύτερους. Και, ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμένα, ως πρωθυπουργός αλλά και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να πηγαίνω στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι είμαι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος όλης της Ε. Ευρώπης. Μας δίνει πρόσθετη διαπραγματευτική δυνατότητα για να μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία ακόμα περισσότερα από τις Βρυξέλλες".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, από τις ευρωεκλογές θα βγουν και συμπεράσματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εγχώρια πολιτική σκηνή και παρατήρησε:

"Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, γιατί δεν ψηφίζουμε για βουλευτές και για πρωθυπουργό. Αυτό το ζήτημα το λύσαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Όμως, προσέξτε, τι συμβαίνει. Έρχεται η αντιπολίτευση, σύσσωμη, και αντιπολίτευση από τα δεξιά μας και η αντιπολίτευση από τα αριστερά μας και λέει ένα πράγμα, στείλτε μήνυμα απόδοκιμασίας σε αυτή την κυβέρνηση. Να αμφισβητηθεί, δηλαδή, η πολιτική σταθερότητα για να οδηγηθούμε, ενδεχομένως, σε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις, τις οποίες μόνο αυτοί μπορεί να έχουν στο δικό τους στο μυαλό. Εγώ, λοιπόν σας λέω σήμερα ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια. Η κυβέρνηση αυτή έχει μία ισχυρή λαϊκή νόμιμοποίηση. Έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών το μήνυμα της πολιτικής ισχύος της Νέας Δημοκρατίας να είναι δυνατό. Για αυτό χρειάζομαι τη βοήθεια όλων".

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βελβεντό και είδε συνεταιρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε "εξαιρετικούς" και είπε ότι "είναι το μοντέλο αγροτικού τομέα το οποίο εμείς πρεσβεύουμε, τη συνεργασία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, αλλά κάποιοι πρέπει να αγωνιστούν στις Βρυξέλλες για να στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες".

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και την υψηλή γέφυρα Σερβίων, είδε τα έργα αποκατάστασης πού είναι σε εξέλιξη και τόνισε πώς μετά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί υπήρξε άμεση παρέμβαση, τώρα γίνεται μία ολιστική μελέτη και δήλωσε πως ό,τι χρειαστεί να γίνει για τη γέφυρα θα το κάνει η κυβέρνηση, ώστε οι κάτοικοι των Σερβίων και όλα τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να έχουν τη γρηγορότερη και την ευκολότερη πρόσβαση στην κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, περπάτησε στο κέντρο των Σερβίων και συνομίλησε με κατοίκους, ανάμεσα τους και μια ομάδα μαθητών γυμνασίου.

Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.

 

Είμαστε η δύναμη της προκοπής, να συμπορευθούμε για την Ελλάδα σταθερά στην Ευρώπη

«Στις επόμενες εκλογές θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να εξακολουθεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει συνεχή και διαρκή οφέλη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοζάνη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι το «ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπήσουν και πόσο δυνατή μπορεί να είναι η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη». Προσέθεσε ότι η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ και ζήτησε από τους πολίτες αυτήν τη θέση «όχι μόνο να την κρατήσουμε ψηλά αλλά να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο» με την ψήφο τους.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές που η Ευρώπη χρηματοδοτεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και που η χώρα και οι πολίτες της ωφελούνται, έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο -όπως επισήμανε- «διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα χρήματα του οποίου σήμερα στηρίζουν μεγάλα και σημαντικά έργα στην ελληνική περιφέρεια». Αναφέρθηκε στη νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται στο νοσοκομείο Κοζάνης καθώς και στην πλήρη αναμόρφωση των ΤΕΠ του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Σερβίων που γίνονται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη φωνή της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί όπως εξήγησε «με μια πιο δυνατή φωνή θα μπορέσω να διαπραγματευτώ καλύτερα και πιο αποφασιστικά την δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου στη θέση του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2027».

Σημείωσε ακόμη, ότι η στήριξη της ΝΔ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι «ένα μήνυμα σταθερότητας και υποστήριξης ώστε ως ΝΔ να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Σημείωσε ότι «ο κόσμος του 2024 δεν έχει καμία ομοιότητα με τον κόσμο το 2019 που είχαμε ευρωεκλογές». «Σήμερα έχουμε ένα πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μια Μέση Ανατολή που φλέγεται και τη διαρκή απειλή μιας νέα ενεργειακής κρίσης» εξήγησε. Η Ευρώπη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει «να επενδύσει στην γεωπολιτική της σταθερότητα» εξηγώντας ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο από την ύπαρξη του οποίου «θα χρηματοδοτούμε επενδύσεις που αφορούν και τη δική μας άμυνα, απελευθερώνοντας πόρους που σήμερα δεσμεύουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό για την άμυνα μας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το οποίο όπως δήλωσε «θέλουμε να το αναδείξουμε σε πόλο ανάπτυξης και καινοτομίας».

Κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν την φωνή της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους παλιούς Νεοδημοκράτες που ανεξαρτήτως καιρού συνεχίζουν να στηρίζουν τη ΝΔ, λέγοντας ότι «σήμερα εάν είμαστε στα πάνω μας το οφείλουμε στους πιστούς και παλιούς φίλους και μέλη της ΝΔ που μας στηρίζουν».

«Είμαστε η δύναμη της προκοπής και όλοι μαζί θα συμπορευθούμε για την Ελλάδα σταθερά στην Ευρώπη και μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε με χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης ενώ αμέσως μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο και συνομίλησε με νέους στα καφέ της πόλης.

 

Επίσκεψη στο Βελβεντό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό Κοζάνης και συζήτησε με τις διοικήσεις και τα μέλη για την παραγωγική δραστηριότητα που ασκούν με αιχμή τις εξαγωγές καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα συνεταιριστικά και συνεταιρικά σχήματα -το ξέρετε εξάλλου- σε πολλά επίπεδα. Και δεν θα κουράζομαι να λέω ότι αυτό είναι το μέλημα και άμα δείτε τα στοιχεία τού πόσοι αγρότες μας συνεργάζονται, συνεταιρίζονται σε σχέση με την Ευρώπη, είμαστε πολύ χαμηλά, οπότε θέλουμε πάντα να αναδεικνύουμε πρότυπα καλής συνεργασίας. Και νομίζω ότι εσείς δείχνετε και σε αυτόν τον τρόπο τον δρόμο, συνεργαζόμαστε πολύ καλά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών τέθηκαν τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε με το κόστος παραγωγής, έχουμε κάθε λόγο γιατί θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί. Κάναμε μία αρκετά γενναία κίνηση με τη ΔΕΗ, με δική μου προσωπική παρέμβαση, για να μπορούμε να δώσουμε μακροχρόνια καλές τιμές στο ρεύμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ. «Για τον ΕΛΓΑ αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί προφανώς οι εισφορές δεν κάλυψαν το σύνολο των ζημιών. Δαπανήσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια πρόσθετα για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε αγρότες από φυσικές καταστροφές.

Και τώρα, βέβαια, μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, τα μέλη των συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις επενδύσεις που υλοποιούν αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στις εξαγωγές, που κατευθύνονται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και ανέρχονται έως το 50% των συνολικών τους πωλήσεων.

«Οι σταθερές συνεργασίες είναι το μέλλον και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις για την ποιότητα. Και στον βαθμό που έχετε καταφέρει να έχετε χτίσει αυτές τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βελβεντού και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.