ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας - Δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας χρεωκοπήσει εκ νέου

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της ακρίβειας. Η συζήτηση που διήρκησε πλέον των εννέα ωρών, άνοιξε με τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ολοκληρώθηκε, μετά από δύο κύκλους ομιλιών όλων των αρχηγών των κομμάτων, με ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και δεν θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται, τις τιμές να σταθεροποιούνται και να αρχίσουν να μειώνονται στα ράφια των καταστημάτων είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος επέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν κατέθεσε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις.

Ως βασικό μέτρο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ, την οποία μελετήσαμε, και είδαμε ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε, η τιμή των προϊόντων δεν μειώθηκε, ο πληθωρισμός συνέχισε να σκαρφαλώνει, και τελικά, οι χώρες εκείνες, και χάσανε τα έσοδα, και οι τιμές δεν μειώθηκαν αλλά πήγαν στις τσέπες των μεσαζόντων επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Εξέφρασε μάλιστα την εντύπωσή του, «πώς, για μία ακόμα φορά, η εξ αριστερών αντιπολίτευση έρχεται και ταυτίζεται με τις απόψεις του προέδρου των βιομηχανιών τροφίμων, ο οποίος είπε, σε συνέντευξή του, πραγματικά, να μειωθεί ο ΦΠΑ. Αυτό που λένε ο κ. Φάμελλος και ο κ. Ανδρουλάκης για τη μείωση του ΦΠΑ, είναι αυτό που λέει και ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων τροφίμων. Αυτό δεν σας προξενεί μία εντύπωση; Έναν προβληματισμό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε: «Γιατί, δεν αρέσουν τα μέτρα στη βιομηχανία τροφίμων που έχει λάβει η κυβέρνηση μας για περιορισμό και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους; Δεν αρέσουν τα μέτρα που έχουμε πάρει, που απαγορεύουμε να προωθούν τα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αν πρώτα τα έχουν ανατιμήσει; τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Δεν τους αρέσει, που έχουμε επιβάλει πλαφόν στο βρεφικό γάλα; Δεν αρέσει που υποχρεώσαμε και μειώσαμε κατά 30% τις εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σουπερμάρκετ, και την μείωση αυτής της τιμής την περάσαμε υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους ώστε να μειωθούν οι τιμές τιμοκαταλόγου και οι τιμές στα ράφια των προϊόντων; Δεν αρέσουν αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα; Όχι τα αποτελέσματα, που θέλουμε φυσικά, αλλά τα αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να φαίνεται ότι αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό, και τους επόμενους μήνες θα έχουμε ακόμα μία ταχύτερη αποκλιμάκωση, όπως ήδη φαίνεται στα σουπερμάρκετ από τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.

 

Δευτερολογίες πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή. Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως την βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικού σας διορισμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες θα χρειαστεί χρόνο γιατί η κρίση ήταν πολύ βαθιά

Επίσης ο πρωθυπουργός ρώτησε «η χώρα η οποία αποκλίνει από την Ευρώπη γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν πρόκειται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν πρόκειται για το πλαφόν της ενέργειας στο φυσικό αέριο, όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό;» και συνέχισε:

«Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα από την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα κράτους δικαίου; Συγκλίνει με την Ευρώπη και στα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε «έταζε 2 δισ. παραπάνω επιδόματα στον προϋπολογισμό του 2009 και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας είπε συγγνώμη χρεοκοπήσαμε».

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια» σημείωσε και προσέθεσε: Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί χρόνο γιατί η κρίση ήταν πολύ βαθιά. Και αν νομίζει κάποιος ότι από το 68% θα φτάσουμε στο 100% μέσα σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 λέγοντας: «Η Πορτογαλία και Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πολύ φτωχότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί στην δεκαετία του ‘80 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Χάσαμε ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου.».

 

Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα

Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο ο πρωθυπουργός είπε: «Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους, ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Αφορά ή δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους; Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη; Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φορολόγηση μερισμάτων, σας ενημερώνω ότι από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε και επισήμανε:

«Οι πρόσθετοι πόροι, τα υπερπλεονάσματα, είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να διαθέσουμε παραπάνω πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις, στην Παιδεία, να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας. Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει. Εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πυροβολείτε την χώρα αντί να την στηρίζετε, όπως κάνετε συστηματικά».

 

Η πρώτη μου υποχρέωση στη χώρα είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στις εξαγγελίες του κ. Κασσελάκη είπε: «Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναείδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σάς πίστεψε και σας ψήφισε και την εξαπατήσατε. Η λέξη η οποία είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και 2023. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 32% σας πήγε στο 17%; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού γιατί οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι αλλά δεν σας πιστεύουν», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση στη χώρα και στη παράταξη που ηγούμαι είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το Μεσανατολικό. «Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρα οριοθετημένου οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς -που δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση κατά τον αρχηγό σας, είναι περίπου τρομοκρατική οργάνωση- να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την φρικιαστική επίθεση δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορώ να εξισώσω όλες τις καταστάσεις» τόνισε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα και για τις άδικες και θλιβερές και τραγικές απώλειες παιδιών αμάχων είναι πολύ σκληρή», συμπλήρωσε.

 

Σωκράτης Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Συνέχισε την επίθεση στον πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική την παρουσία του».

Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού κατά την δευτερολογία του κινήθηκαν στο πλαίσιο του παραπολιτικού και του καταλόγισε ότι δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επανέλαβε την πρόταση «με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, να υπάρξει φορολογία των υπερκερδών και παράλληλα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις.

Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για λόγους κόστους. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 40% των δαπανών για την υγεία», είπε ο κ. Φάμελλος και υποστήριξε ότι «στην πραγματική ανάπτυξη η Ελλάδα είναι 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία «θα επιταχυνθεί στην ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%, ενώ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,9%». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό και για το βιοτικό επίπεδο, που είμαστε μόνο πάνω από την Βουλγαρία, όπως είπε.

Στην συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πίνακα για τον «ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που οφείλεται στην μείωση του ΦΠΑ».

Επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των πρωτοκόλλων με την Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Κλείνοντας την δευτερολογία του ανέφερε επιγραμματικά τους δέκα στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ισότητα και δικαιώματα, ψηφιακές ανισότητες, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αντιφασιστική Ευρώπη και η Δημοκρατική Ευρώπη».

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη για να “κοπεί η φόρα” της ΝΔ, για να πάρει η ΕΕ, τα κόμματά τους και το σύστημά τους μήνυμα αντίστασης

«Όλη η αντιπαράθεση περιστρέφεται και σήμερα γύρω από το ποιος είναι ο πιο πιστός, ο πιο αυθεντικός εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ, η πολιτική της οποίας είναι απολύτως ένοχη και για το πρόβλημα της ακρίβειας κ. Μητσοτάκη, κ. Ανδρουλάκη, κ. Φάμελλε κυρίες και κύριοι» επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του.

Είπε ότι όλοι τους όταν «λένε Ευρώπη εννοούν την Ευρώπη των λόμπι, της διαφθοράς, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολέμων», τονίζοντας ότι «υπάρχει και η Ευρώπη των λαών, των αγροτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους ενάντια στην ΚΑΠ, των εργαζομένων που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, των φοιτητών που διαδηλώνουν ενάντια στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, των λαών που αγωνιούν και αντιτίθενται στην εμπλοκή των χωρών τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή και αλλού».

Επισήμανε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση «κανείς τους δεν ακούμπησε το τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της ακρίβειας, και είναι η πολεμική οικονομία της ΕΕ, τους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς».

Είπε ότι τους τρεις μήνες που βρίσκεται η φρεγάτα "Ύδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα, «σε μια αποστολή που ουδεμία σχέση έχει με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της πατρίδας» η κυβέρνηση «έχει δαπανήσει περίπου 45 εκατ. ευρώ» και έθεσε το ερώτημα «πόσους γιατρούς, πόσους δασκάλους και καθηγητές θα μπορούσατε να προσλάβετε με αυτά τα χρήματα για να μην μιλήσω για τα Rafale, τις Bellhara, και το Iron Dome που ετοιμάζεστε να αγοράσετε κ. Μητσοτάκη όπως είπατε στην πρωτολογία σας;».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρήματα για να εκπληρώνει η χώρα «τις συμμαχικές, δηλαδή τις ΝΑΤΟϊκές, υποχρεώσεις της και να μπορεί να "υπολογίζει στην στήριξη των συμμάχων"».

«Ποιών "συμμάχων": Της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Τουρκίας που αμφισβητεί και κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας, της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Αλβανίας με τις πρόσφατες προκλήσεις του κ. Ράμα, της ΝΑΤΟϊκής "συμμάχου" Βόρειας Μακεδονίας η ηγεσία της οποίας επανέφερε κανονικά και με το νόμο την αλυτρωτική ονομασία "Μακεδονία" για το κράτος της;» είπε.

Σημείωσε ότι σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στον ελληνικό λαό, καθώς και ότι δεν αμφισβήτησε ποτέ τον ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβγαλε όλη την "βρώμικη δουλειά" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

«Συνολικά και σήμερα αναδείχθηκε η σύμπλευση όλων σας στα βασικά ζητήματα της ακολουθούμενης πολιτικής, γι' αυτό και λέμε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει "να κοπεί η φόρα" της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ κόβεται μόνο με την ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου αυτής της πολιτικής, δηλαδή του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που ήταν αντίπαλος της ΕΕ από την εποχή της ίδρυσής της, μέχρι σήμερα σταθερά και αταλάντευτα».

«Στη χώρα μας ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ, αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του. Αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει, όπως και ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό φάνηκε «στις μεγάλες απεργιακές μάχες και στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος».

«Φάνηκε την Πρωτομαγιά, με τις κόκκινες σημαίες της εργατικής τάξης και τις πολύχρωμες σημαίες του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης να ανεμίζουν ξανά στο Σύνταγμα» είπε, τονίζοντας ότι «εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα, στη γενοκτονία που ήδη μετρά πάνω 35.000 νεκρούς, όπως θέλει να μας κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια ΝΔ, που στηρίζει απροκάλυπτα το καθεστώς ενός εγκληματία πολέμου, όπως τον αποκάλεσε ακόμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τον Νετανιάχου, ενώ όλα τα άλλα κόμματα τής δίνουν άλλοθι με τη στάση τους».

«Εμείς σας προτείναμε απλά και καθαρά, αφού κι εσείς όπως είπε στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, λέτε ότι συμφωνείτε με την ύπαρξη δύο κρατών που να ζουν ειρηνικά δίπλα δίπλα, Ισραήλ και Παλαιστίνης, γιατί δεν προχωράτε εδώ και τώρα να γίνει πράξη, όπως κατέθεσε την πρότασή της όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η αναγνώριση ανεξάρτητου, ελεύθερου παλαιστινιακού κράτος που είναι απόφαση ομόφωνη της Βουλής από το 2015. Ήδη προχωράνε σε αναγνώριση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία. Τι περιμένετε; Γιατί αφήνετε να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα; Που ακόμα και το Διεθνές Δικαστήριο σήμερα, όπως είδατε, του ΟΗΕ έδωσε εντολή στο Ισραήλ, στον Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση στην Ράφα» προσέθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του είναι περήφανοι καθώς «αποτέλεσαν σταθερό και πολύτιμο στήριγμα σε όλους τους δίκαιους αγώνες του λαού και της νεολαίας, στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στους δρόμους του αγώνα».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να εκβιάσει με την απειλή της πολιτικής σταθερότητας, αν η ΝΔ δεν πιάσει έστω το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών που είναι περίπου 10% κάτω από το περσινό της 41%», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ομολογία για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα όσων ετοιμάζει».

Σημείωσε ότι «την "σταθερότητα" αυτού του σάπιου συστήματος την ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, καθώς σταθερότητα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα που βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, από την υποχρηματοδότηση κάθε τομέα που αφορά στη ζωή του λαού και αντιμετωπίζεται ως "κόστος", όπως οι εγκληματικές ευθύνες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών ένα έγκλημα που το ΚΚΕ έχει πάρει όρκο να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες. Κάτι που επείγει μετά τη χτεσινή δικογραφία και τις ποινικές ευθύνες που σαφώς υπάρχουν για τη συγκάλυψη, τα μπαζώματα και τόσα άλλα».

Προσέθεσε ότι «τα πλεονάσματα βγαίνουν ακόμα και από την έλλειψη δομών για την προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία».

Κάλεσε τους εργαζόμενους στις 9 Ιουνίου να φτάσουν στην κάλπη «με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να απορρίψουν τόσο τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, όσο και τις αυταπάτες τις Σοσιαλδημοκρατίας, που έρχονται ξανά από το παρελθόν. Ότι δήθεν με μια άλλη κυβέρνηση δική τους, αλλά εφαρμόζοντας τις ίδιες πολιτικές της ΕΕ, κάνοντας όλα τα χατίρια των εκμεταλλευτών, θα δει κι ο λαός άσπρη μέρα».

«Η ψήφος στο ΚΚΕ ταυτόχρονα είναι αυτή που θα αφήσει πίσω, στο περιθώριο τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που παριστάνουν τους "αντισυστημικούς" ενώ είναι οι καλύτεροι υπηρέτες του συστήματος» υπογράμμισε και κατέληξε:

«Δυνατό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη, για να πάρει η κυβέρνηση, η ΕΕ, τα κόμματά τους και το σύστημά τους, μήνυμα αντίστασης. Για να πάρει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Για όλα αυτά που θα κατακτήσουμε αύριο με τον αγώνα μας και με το ΚΚΕ μπροστά, στην πρώτη γραμμή».

 

Κυριάκος Βελόπουλος: Πόσα ψέματα να αντέξουμε από τον πρωθυπουργό;

«Κανένα ψέμα δεν αντέχει στην αλήθεια και στο χρόνο. Πόσα ψέματα να αντέξουμε πραγματικά από έναν Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε εδώ όχι απλά ψευδόμενος, όχι απλά συκοφαντώντας πολιτικούς του αρχηγούς αντιπάλους, αλλά διαστρεβλώνοντας ακόμα και δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Αλεξόπουλου, που δεν έχει σχέση με την πολιτική», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέει και άλλα ψέματα. Είπε εδώ ότι μείωσε τα μερίσματα και έχουμε περισσότερα έσοδα. Γιατί δεν πάτε οριζόντιο φόρο 15%, για να μειώσουμε και να έχουμε περισσότερα έσοδα αφού έχουμε περισσότερα έσοδα με τα τεκμήρια; Σας το λέμε χρόνια».

Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και άλλα ψέματα σήμερα. «Είπε ο πρωθυπουργός ότι "οι εξαγωγές είναι το 50% του ΑΕΠ". Οι εξαγωγές είναι μόλις το 24% του ΑΕΠ. Μειωμένες κατά 5 δισ. το 2023. Ήρθε συνειδητά εδώ και μας είπε ψέματα».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «ενώ έλεγε προεκλογικά ότι δεν καλωσορίσει ποτέ τον Σκοπιανό Πρόεδρο ή πρωθυπουργό ως Μακεδόνα ή Βόρειο Μακεδόνα, σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είπε οκτώ φορές τη λέξη "Βόρεια ψευτoΜακεδονία" για εμάς, "Μακεδονία" για αυτόν. Αν τον άκουγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ευάγγελος Αβέρωφ… θα έτριζαν τα κόκαλά τους. Υπάρχει μία Μακεδονία και είναι ελληνική. Ούτε βόρεια, ούτε νότια, ούτε δυτική, ούτε ανατολική».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα. «Δεν παντρεύονται οι άνθρωποι για αυτόν τον λόγο. Είναι πανάκριβα τα ενοίκια. Η στέγαση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Για τα «καρτέλ» που αισχροκερδούν και «πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού», ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «δεν τιμωρούνται ποινικά» αλλά τους επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο και ζήτησε «χειροπέδες» σε όσους αισχροκερδούν. «Δεν μπορεί να είναι πανάκριβο το ψωμί, το τυρί και το γάλα και να είναι φθηνά στην άλλη Ευρώπη», επισήμανε.

Αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βελόπουλος, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τους κυρίους Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Φάμελλο, αν τολμήσουν ή αν θέλουν, να πουν το αυτονόητο που είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου: «"Η Μακεδονία είναι ελληνική. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας". Αυτό είπαν οι δύο μεγάλες ηγέτες. Και τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν προκαλούσαν οι Σκοπιανοί; Επέβαλλε αντίμετρα».

Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι η «Ελληνική Λύση δεν χρειάζεται να πάρει θέση για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν την ψηφίσαμε το 2019, δεν θα την ψηφίσουμε και πάλι».

 

Κώστας Σκρέκας: Ο κ. Βελόπουλος έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα

Δεν έχουν σχέση τα λεγόμενα του κ. Βελόπουλου με αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός, σημείωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη δευτερολογία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήταν λάθος του κ. Βελόπουλου πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι 1 κιλό φέτα στην Ελλάδα κοστίζει 6,28 ευρώ... "Και είπατε ότι δεν υπάρχει τέτοια τιμή φέτας στην Ελλάδα το κιλό. Και πολύ σωστά δεν υπάρχει, διότι ο πρωθυπουργός, αυτό το οποίο είπε και μάλιστα το κατέθεσε στη Βουλή. 'Αρα δεν διαβάσατε αυτό το οποίο κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να ενημερωθείτε", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και εξήγησε: Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ότι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η τιμή μισού κιλού φέτας, δηλαδή των 500 γραμ., είναι 6,28 ευρώ στην Ελλάδα, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 8,98 ευρώ, στην Ισπανία 8,68 ευρώ, 10,63 ευρώ είναι το μισό κιλό της φέτας στην Πορτογαλία, 12,29 ευρώ στη Γαλλία κοκ.. Αυτά που είπε ο κ. Βελόπουλος, για άλλη μια φορά, είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με την αλήθεια, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Όσο για το σχόλιο Βελόπουλου στην αναφορά του πρωθυπουργού για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «σωστά είπε ο πρωθυπουργός, ότι ανέρχονται στο 45%, δηλαδή πλησίον του 50% ως ποσοστό του ΑΕΠ. [..] Από το 19%, που ήταν το 2009 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στη χώρα μας έφτασαν το 2023 να είναι στο 45%» είπε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, στην αναφορά του κ. Βελόπουλου, ότι οι εταιρείες στις οποίες έχουμε βάλει πρόστιμα, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και, άρα, υπάρχει αναστολή πληρωμής, ο κ. Σκρέκας είπε ότι αυτό είναι ψευδές: «Δεν υπάρχει καμία αναστολή πληρωμής. Έχουμε επιβάλει 19 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, το τελευταίο ενάμιση έτος, για αθέμιτη κερδοφορία και παραπλανητικές εκπτώσεις, και έχουν εισπραχθεί.. [..] Πρέπει να πληρώσουν το 100% του προστίμου και μετά προσφέρουν στα δικαστήρια... αν θα δικαιωθούν. Και θα δούμε τελικά τι θα προκύψει εκεί. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και όχι τα ανυπόστατα ψεύδη που ανέφερε κι άλλη μια φορά εδώ κύριος Βελόπουλος, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

 

Αλέξης Χαρίτσης: Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τώρα

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας: "Υποτίθεται ότι σήμερα γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε μία γκεστ εμφάνιση, αναπαρήγαγε τα ίδια επιχειρήματα, μας είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από την ευρωζώνη και αποχώρησε".

Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού για ανάπτυξη με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη λέγοντας: "Ποιους αφορά η μεγέθυνση; Η Ελλάδα είναι σε αγοραστική δύναμη δεύτερη από το τέλος και σύντομα θα είμαστε τελευταίοι. Αν αυτό δεν είναι κατακρήμνιση της θέσης των ελληνικών νοικοκυριών τότε τι είναι; Είναι αυτό σύγκλιση; Στον αντίποδα, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Να ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη. Υπεραπόδοση σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά με τις τιμές να αυξάνονται".

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Κύριε Μητσοτάκη είστε ο πρωθυπουργός των καρτέλ και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών".

Απάντησε στον πρωθυπουργό και για το Ταμείο Ανάκαμψης: "Εμείς δεν θέλουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το σημερινό. Θα διεκδικήσουμε ταμείο και μόνιμο μηχανισμό με πόρους που θα κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν ανάγκη".

Συνεχίζοντας ανέφερε: "Χρειαζόμαστε ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος. Έχουμε 14.000 επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έτοιμους να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου αλλά προσλήφθηκαν μόνο 51 άτομα. Δεν είναι αστοχία, δεν θέλετε ισχυρές και μόνιμες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι στρατηγικής σας επιλογή να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες".

Επέμεινε στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό είναι ο ορισμός της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Είναι η κριτική που έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τρικ ντάουν εκονόμικς, πριν μετατραπεί σε κόμμα Κασσελάκη".

Επανήλθε όμως και στο Παλαιστινιακό λέγοντας προς τον πρωθυπουργό: "Εάν πράγματι συμφωνείτε με την λύση των δύο κρατών τότε προχωρήστε στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ωριμάσουν οι συνθήκες; Ούτε ένας Παλαιστίνιος να μην μείνει στην Γάζα; Δεν είναι ανθρωπιστική τραγωδία αυτό που γίνεται στη Παλαιστίνη, είναι έγκλημα πολέμου. Όσοι επιλέγουν τον ρόλο του παρατηρητή είναι συνένοχοι".

Γενικεύοντας είπε: "Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τώρα. Φέρτε πίσω την φρεγάτα Ύδρα τώρα. Συντελείται ή όχι γενοκτονία στην Γάζα; Ζητήσαμε κοινή δράση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα ανθρωπισμού και δικαίου αλλά επικράτησε μία κομματική λογική".

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε - Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην Βουλή

«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν το βουλώσει επειδή εσείς της ΝΔ το θέλετε. Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην δευτερολογία της κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, για την ακρίβεια.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι το κόμμα της ζήτησε να μην κλείσει η ολομέλεια για τις ευρωεκλογές μετά την έλευση της δικογραφίας των Τεμπών και επέκρινε την κυβέρνηση που πράττει το αντίθετο. Στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών όλων των κομμάτων από την λήξη της συζήτησης.

Στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, που νωρίτερα την παρατήρησε γιατί βιντεοσκοπούσε με το κινητό της βουλευτές, χωρίς να έχει την άδειά τους, τον κάλεσε να ασκήσει εναντίον της, τα μέτρα τάξης: «Φέρτε τις Ειδικές Δυνάμεις, κάντε πειθαρχική και ποινική διαδικασία και ό,τι άλλο πιστεύετε, καθώς στην χώρα που είναι ατιμώρητοι και ελεύθεροι, ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης, οι υπεύθυνοι για το Μάτι και σειρά υπουργών της κυβέρνησής σας και το πρόβλημα σας είμαι εγώ και θα πρέπει να τιμωρηθώ, γιατί με το κινητό μου αποτυπώνω την δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, που αποτυπώνεται στο Κανάλι της Βουλής και τους φωτογράφους».

Δήλωσε πως «στο πεδίο της δημοκρατικής λειτουργίας και της διαφάνειας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε με απειλές, ούτε με υπονοούμενα, ούτε με ΜΑΤ, ούτε με την ΟΠΚΕ στο Μονομελές Πρωτοδικείο του Βόλου, δεν υπάρχει περίπτωση να με αναστείλετε από το να ασκώ τα δημοκρατικά μου καθήκοντα» και «βεβαίως την δημοκρατική υποχρέωση που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, σύμφωνα με το 120 άρθρο του Συντάγματος, να αντιστέκεται με κάθε μέσο σε όποιον επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με την βία».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «εγώ με το κινητό μου, το μόνο που θέλησα να αποτυπώσω ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απήλθε του βήματος της Βουλής αφού μίλησε επί 40 λεπτά, δηλαδή τον διπλάσιο χρόνο συν δέκα λεπτά από τον χρόνο που δικαιούνταν» και αυτό γιατί νωρίτερα είχε κατηγορηθεί από το προεδρείο ότι εκείνη μίλησε επίτηδες περισσότερο χρόνο, παρ' όλο που γνώριζε ότι έχει την συνάντηση με τον κ. Ολάντ.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε «πως εμείς δεν θα το βουλώσουμε, επειδή εσείς της ΝΔ το θέλετε, δεν θα σας κάνουμε την χάρη να μην μιλάμε ή να μιλάμε όσο εσείς θέλετε, ή όπως εσείς θέλετε… Αυτή την χάρη σας την έκαναν κάποιοι, με κορυφαίο των αρχηγό των Σπαρτιατών που μίλησε λιγότερο από όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την πρόσκλησή σας για να το βουλώνουμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν πρόκειται, ούτε να σωπάσει, ούτε να σιωπήσει. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η πραγματική αντιπολίτευση».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός καταφεύγει σε τεχνάσματα και ευφυολογήματα και λάσπη, επειδή «απέναντί του έχει μια αντιπολίτευση των άδειων εδράνων, δύο μη εκλεγμένους προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, που ήταν πρώην υπουργοί του κ. Τσίπρα, τον κ. Φάμμελλο και τον κ. Χαρίτση, τον Στίγκα που του έκανε τα χατίρια και άλλους οι οποίοι επιχαίρουν ότι κάνουν σωστή χρήση του χρόνου, λες και αυτό είναι το υπέρτατο σε μια δημοκρατία».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «για μέναν δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μου επιτέθηκαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί» εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Φάμμελο και τον κ. Ανδρουλάκη. Έψεξε τον κ. Φάμελλο λέγοντας ότι «σήμερα θέλησε να μου κάνει μαθήματα αριστεροσύνης, ποιος; Ο υπουργός του Μνημονίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ματιού και εκείνος που δέχθηκε να κάνει το εξαπτέρυγο του κ. Τσίπρα όταν παραβίασε την λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος» ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σας την φόρεσε ο κ. Τράμπ, ένας ακροδεξιός τραμπούκος των ΗΠΑ, με προβλήματα αντίληψης για την δημοκρατική λειτουργία. Αυτός ήταν που σας επέβαλε, υπαγόρευσε την Συμφωνία των Πρεσπών και εσείς την υπογράψατε με χέρια και με πόδια, μαζί με κάποιους πρώην αντιτιθέμενους που μετά στογκυλοκάθησαν σε καρέκλες». Η Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «την ήθελαν και την θέλει το ΝΑΤΟ».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη καταδείχθηκε πως «δεν έχει καμία απάντηση για τα κρίσιμα θέματα» Σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι τα παπούτσια της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τα θέλει «για να φύγει όπως και τα ελικόπτερα που προμηθεύεται». Χαρακτήρισε συκοφαντία ότι «η Πλεύση Ελευθερίας άλλαξε δήθεν τις λίστες από τον Μάιο στις εκλογές του Ιουνίου του 2023» καθώς όλα τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα του Μαΐου ανεξαιρέτως, όπως ήταν και η Πλεύση Ελευθερίας, αλλάξαν και έφτιαξαν καινούριες λίστες όπως είχαν δικαίωμα» και υπενθύμισε ότι και η ΝΔ αυτό είχε πράξει κατά τις διπλές εκλογές του 2012.

Αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στην Βουλή «γιατί όπως μας είπε έχει και άλλες δουλειές να κάνει, ή γιατί έχει να κάνει άλλες δουλίτσες και κάποιες άλλες μεγάλες χρυσές δουλειές δισεκατομμυρίων». Ζήτησε να γίνει λογιστικός έλεγχος σε όλες τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να καταδικάσει την γενοκτονία στην Παλαιστίνη και να καταδικάσει ως εγκληματία τον Νετανιάχου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε ότι «η φωνή μας ακούγεται. Είναι η φωνή των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Να σας ενοχλούμε. Να σας καλούμε σε λογοδοσία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην Βουλή και στην Ευρωβουλή που θα εκλεγούν οι ευρωβουλευτές της Πλέυσης Ελευθερίας. Και σε αυτές τις ευρωεκλογές καλούμε τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την Δημοκρατία, να μην ανεχτούν άλλη εκπροσώπηση από φαντάσματα βουλευτές και ευρωβουλευτές, να μην δεχθούν άλλη θυματοποίηση, αλλά να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και δώσουν ζωή και στην Ευρωβουλή, όπως δίνουμε ζωή εδώ στην Βουλή».

 

Πρωτολογίες πολιτικών αρχωγών

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Σωκράτη Φάμελλου, «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ίσως δώσει ευκαιρία για αντιπαράθεση βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες, να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και τις θέσεις όλων των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αρχικά η κυβέρνηση αναχαίτισε τις τιμές του ρεύματος και αυτές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και είπε πως το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Κανείς σήμερα δεν αρνείται ότι από τη μία οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στα επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση», πρόσθεσε και έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια που δείχνει ότι το 2022 ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε περίοδος που ήταν αισθητά χαμηλότερος και ακολουθεί 3η φάση που είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων όπου βλέπουμε αντίστροφη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό. Είπε ότι υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, μετά χαμηλότερος και τώρα πάλι υψηλότερος.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία για τέτοιες πρακτικές.

«Δεν είναι κάτι που ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον επτά ακόμα χώρες», σημείωσε και ανέφερε ότι «τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και πως και η ίδια η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη αύξηση τιμών».

«Αντιδρούμε επίσης τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», συμπλήρωσε. «Μια ελληνική εισήγηση τίθεται στο επίκεντρο των προβληματισμών των Βρυξελλών», συνέχισε και ρώτησε αν υπήρξε κάποιο κόμμα που εισηγήθηκε νωρίτερα κάτι αντίστοιχο.

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

 

«Μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό και «σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο δεύτερος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας που κινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης. Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κα Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και από πού ξεκινήσαμε», τόνισε.

 

Αυτά που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2027 θα διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έκανε πράξη τη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο στα 1500 ευρώ.

«Συντάξεις ε; 4000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός... Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας - ΣΥΡΙΧΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θέση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα. «Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις; Ποιος διαθέτει μόνο φέτος 7 δις για κοινωνικές παροχές έχοντας φορολογήσει και εισπράξει εκατοντάδες εκάτ. από του παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά και το επίδομα μητρότητας; Ποιος διευκολύνει τους νέους; Ποιος έχει προσφέρει πρώτη κατοικία με το πρόγραμμα "Σπίτι μου"; Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ ώρα για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

«Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές», ανέφερε.

«Μας λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ για λίγο. Και μετά; Βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο και να λέτε ψέματα και για τη σύγκριση των τιμών. Άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για τη φέτα», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένες τιμές της φέτας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα. Όχι βιολογικό λάδι με κανονικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές. «Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας συνδέονται και με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε και μίλησε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα όπως μεταξύ άλλων το κοινό ζητούμενο ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», πρόσθεσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

 

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας απομακρύνει από την Ευρώπη

Για «απομάκρυνση» της χώρας από την Ευρώπη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ίδιου.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε την ομιλία του παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέρθηκε στις επιπλέον εισπράξεις του Δημοσίου από την έμμεση φορολόγηση από την ακρίβεια, στις οποίες δεν έλαβε υπόψη τις «αντοχές της κοινωνίας», ενώ αντίστοιχα αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Διερωτήθηκε και για τα «500 εκατ. δανεικά και αγύριστα» της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρέπεμψε στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα της ακρίβειας. Υποστήριξε, δε, ότι αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και επέστρεφε στην αγορά αυτά τα 4 δισ. «θα υπήρχε ανάπτυξη», αλλά επιλέγει να τα «μαζεύει» και να «δίνει επιδοτήσεις», «αφαιμάζοντας τη μεσαία τάξη».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας», καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός των κυβερνήσεων «που χρεοκόπησαν» τη χώρα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την ανάπτυξη. «Πάνω σε αυτό το διάδρομο κάνετε τώρα πλιάτσικο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την παραποιήσετε », πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον πρωθυπουργό ως «απολογούμενο » να απαντήσει στα τέσσερα βασικά ερωτήματα: γιατί η χώρα είναι η δεύτερη φτωχότερη σε αγοραστική δύναμη και κινδυνεύει να την περάσει και η Βουλγαρία, γιατί έχει το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό, γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας και γιατί δεν εφαρμόζει την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ο ίδιος καταλόγισε στον πρωθυπουργό «πληθωρισμό απληστίας», παραπέμποντας μάλιστα και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού υπερκερδών και τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες και τον κατηγόρησε ότι τους παρέχει «ασυλία».

Κι όλα αυτά, συνέχισε, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, αφού, όπως είπε, «η αύξηση που επικαλείται η κυβέρνηση» δεν καλύπτει την ακρίβεια και ούτως ή άλλως «δεν αφορά όλους». Παράλληλα, έκανε λόγο για «υψηλότερο ποσοστό δαπανών υγείας» και «εκτίναξη ενοικίων». «Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα του Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα μείωσης ΦΠΑ που έχουν ήδη λάβει άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και έχουν πετύχει μείωση του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, σημείωσε, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, το περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα, τη μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό που έχει ήδη καταθέσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την εφαρμόζει εξαιτίας των «συμφερόντων» που υπηρετεί και ότι αδιαφορεί για την Ευρώπη. Της καταλόγισε επίσης ότι εν όψει ευρωεκλογών αποκρύπτει από τους πολίτες συγκεκριμένα στοιχεία φορολόγησης και καλεί τον κόσμο να «ρωτήσει το λογιστή του για το φορομπηχτικό σύστημα Μητσοτάκη» πριν ψηφίσει.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα επικαιρότητας εκτός ακρίβειας, τα οποία, όπως υποστήριξε, επίσης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «μας απομακρύνει από την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ζητήματα κράτους δικαίου που ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υποκλοπών, αλλά και στη νέα δικογραφία για το «μπάζωμα», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα συμφωνήσει τώρα στο αίτημα προκαταρκτικής. Επίσης, αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων» και διερωτήθηκε «τι φοβάται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή».

Τέλος, αποδοκίμασε «το χαρτί της αποσταθεροποίησης» που παίζει η κυβέρνηση και της καταλόγισε «επικίνδυνη στρατηγική» και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας και επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Ούρ. φον ντερ Λάιεν

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη πρός την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι είναι ομολογία αποτυχίας... και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επίσης φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για "εισαγόμενη" άνοδο των τιμών».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει πρώτα απ' όλα τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, δεύτερον το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, τρίτον την πολιτική της διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος, τέταρτον την πολιτική της εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό που προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, πέμπτον όλοι -πλήν ΚΚΕ- ψήφισαν και επικύρωσαν την ΚΑΠ που είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι».

«Φυσικά, ως έκτο στοιχείο, όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊοντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές-μισθοί-φόροι» τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας βρίσκεται στο επίπεδο του 2009» επισήμανε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας».

«Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων σίγουρα έχουμε» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009 και είναι γνωστό ότι μετά «ακολούθησε ό,τι ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν πάντα οι λαοί».

Είπε ότι ο μέσος μισθός είναι σήμερα «κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011 όταν το κόστος διαβίωσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει τους δύο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι αποτελέσματα «της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν δώσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία», των «αντιασφαλιστικών νόμων», ενώ την ώρα που «οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, απαξιώνονται, εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενος στην αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;».

«Μας λέτε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και γι' αυτό υπάρχει. Μια ενιαία αγορά πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων και βέβαια ήλθε η απάντηση της Κομισιόν και ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα λέγοντας ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το μόνο που σώζει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η βολική αντιπολίτευση που της κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία τους την "κανονικότητα" της ΕΕ».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι η επικέντρωση της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων στους «μέσους όρους» της ΕΕ γίνεται «γιατί δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή της ανάπτυξή σας με σκοπό το κέρδος».

«Παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν "εισαγόμενο", ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη "μάχη των μαχών" μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους "μέσους όρους"» εξήγησε.

«Δεν μπορείτε, όλοι σας, λόγω των δεσμεύσεών σας να αμφισβητήσετε αυτή την πολιτική της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για "ματωμένα" πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν αγγίζετε τα "πράσινα" χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα-καύσιμα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, δεν αγγίζετε, τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου».

«Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός» τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας (επισυναπτόμενο pdf).

Επισήμανε, ιδιαίτερα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε "πολεμική οικονομία", που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών».

Τονίζοντας ότι όλα αυτά «μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

 

Κυριάκος Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης υψηλό» αλλά «απέφυγε να πει ότι αυτός ο ρυθμός είναι με δανεικά». «Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη με 50 δισ. συν τα τοκοχρεολύσια, χρέη», συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «ως ένα βαθμό μπορεί να την επιδοκιμάσει κάποιος» αλλά «εσωτερική οικονομική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται». «Δεν φταίει η Φον ντερ Λάιεν που έχουμε ακριβά καύσιμα, φταίει η κυβέρνησή σας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για επαναφορά του αδικήματος της αισχροκέρδειας σε κακούργημα από πλημμέλημα, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, «γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση» καθώς και ότι «στο μυαλό των ξένων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική». Αυτή η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του ζήτησε να του φέρει το σχετικό απόσπασμα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διερωτήθηκε «πόσα χρόνια χρειάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ, για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που λέει από το 2019», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο και ο πανικός» της φαίνεται. «Έχετε στοχοποιήσει εμένα και την Ελληνική Λύση» ενόψει των ευρωεκλογών σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνατε την πολιτική σούργελο», οδηγώντας «αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν, στην αποχή». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Λέμε στους Έλληνες, υπάρχει μια λύση για να πέσουν οι τιμές. “ Μαυρίστε” τους, 9 Ιουνίου, να δείτε τη φέτα να πηγαίνει 5 ευρώ και το λάδι στα 6 ευρώ. Μόνο αν τους “ μαυρίσετε” θα κυνηγήσουν τους ολιγάρχες, τους καπιταλιστές, τους πλουτοκράτες, αλλιώς θα τους χαϊδεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «είναι με την πλουτοκρατία και απεχθάνεται τον καραμανλητισμό. Είναι παιδί του σημιτισμού, που ισοπέδωσε την πατρίδα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε φυλακή τους υπαιτίους».

 

Αλέξης Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη - Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την ακρίβεια.

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού, που κινδυνεύει με αφανισμό από το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου». Ακολούθως απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα» και προσέθεσε: «Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μια καταστροφική εξωτερική πολιτική». «Μετατρέπετε τα Βαλκάνια ξανά σε πυρτιδαποθήκη» είπε και σημείωσε: «Χαϊδεύετε τα αυτιά των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός σας και να ψαρεύετε ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Λειτουργήσατε, ουσιαστικά, ως χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας. Του VMRO. Τα ίδια κάνετε και με την Αλβανία. Με την περίπτωση Μπελέρη, που τον βάλατε σε περίοπτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός σας, επιλέξατε να κάνετε το πρόβλημα αυτό, πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κύριο θέμα "την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα" λέγοντας: «Ποια είναι εδώ η κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης; Ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διεθνές. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Ενώ όμως στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, στην Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς, και ειδικά στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τρέχει με τις διπλάσιες τιμές απ' ό,τι στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί την ακρίβεια γιατί μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το κράτος, ειδικά από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και προσέθεσε: «Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2021-2024 οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Από τα 15 δισ. αύξησης των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, τα 7 δισ. είναι από τον ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός της απληστίας, κακά τα ψέματα, είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Βίαιος και άδικος. Αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω».

Επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί έχετε διαθέσιμα εργαλεία. Μειώστε τους έμμεσους φόρους για να αποτραπεί το προφανές: η ασύμμετρη επιβάρυνση των κατώτερων στρωμάτων από την πληθωριστική κρίση» είπε και προσέθεσε:

«Γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν σε όλα τα προϊόντα, και είναι πάρα πολλά αυτά, στα οποία εντοπίζονται σήμερα ακραίες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης; Άρα, κ. Μητσοτάκη, η επιστολή σας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Γιατί λειτουργείτε ως υπάλληλος των πολυεθνικών και υπερασπιστής των συμφερόντων των super markets. Η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία: η διακυβέρνησή σας έχει σηματοδοτήσει τη βίαιη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων. Όσο καθυστερείτε να ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή Οδηγία -που ακόμα ... ετοιμάζεται- για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο θα μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Απάντησε όμως και στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια ανησυχητικά δεδομένα διαπιστώνουμε και αν δούμε και την εξέλιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που μόνο το 2023 κάνουν "βουτιά" κατά 38,7% και κλαδικά συγκεντρώνονται κατά το ήμισυ στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματομεσιτική αγορά και δευτερευόντως στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο».

Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Τι κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό; Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Γενικεύοντας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές:

«Η Δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αδύνατον να διαχειριστεί την κρίση της Ευρώπης γιατί η ίδια την δημιούργησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να "μικρύνουν" τη ζωή τους- να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Εμείς, τους λέμε το αντίθετο. Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν. Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα. Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές. Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους. Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναλλακτική στον Μητσοτάκη όμως δεν θα έρθει από όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρόγραμμα της Δεξιάς. Δεν θα υπάρξει προοδευτική εναλλακτική μέσα από το lifestyle και την αναπαλαίωση του παρελθόντος. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας. Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα "θέλω" τους να ακουστούν. Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά. Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».

 

Δημήτρης Νατσιός: Η κυβέρνηση προκάλεσε την ακρίβεια που δεν είναι μόνο εισαγόμενη είναι και ελληνική

Με αναφορά στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Αντιμετώπιση της Ακρίβειας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και προσέθεσε.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οκτώ στους δέκα κωδικούς στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα εισαγωγής καθώς το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει καταρρεύσει. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές με τις φουσκωμένες τιμές που πληρώνουν την αγορά ξένων προϊόντων επιδοτούν στην πραγματικότητα τις μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν για τα ίδια προϊόντα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε επίσης πως «η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, είναι και ελληνική». «Την αφήσατε να εξελιχθεί εν γνώση σας μέσα στην πανδημία. Ο συγχρωτισμός απαγορευόταν παντού αλλά τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέρα νύχτα. Και μολονότι κατέγραψαν τεράστια κέρδη αυτή την περίοδο με εξαίρεση ολίγα, δεν επέστρεψαν τίποτα στον ελληνικό λαό από αυτή τους την κερδοφορία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «ακρίβεια είναι και τα πανάκριβα ενοίκια που αναγκάζουν τους νέους μας σε υποχρεωτικές συγκατοικήσεις λες και είναι ακόμα και στα 40 τους φοιτητές», και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εσείς την προκαλέσατε αυτή την ακρίβεια, με τις χρυσές βίζες νομιμοποιείτε το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών όλου του κόσμου που εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων σε ύψη ρεκόρ, άρα και των ενοικίων και θάβετε τα όνειρα χιλιάδων νέων στην αξιοπρεπή στέγη.

Υποψιάζεστε τον πόνο των άλλων αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο των άλλων. Γιατί απλούστατα η ζωή δεν σας έφερε ποτέ μπροστά στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες κάθε πρωί».

 

Βασίλης Στίγκας: Τα μνημόνια που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες

Έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ αμέσως μετά αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για να εισπράξει λίγες ψήφους παραπάνω και να κάνει συζήτηση για την ακρίβεια. Είναι σκέτη κοροϊδία να μιλάει για την ακρίβεια ένα κόμμα που δεν έχει καμία όσμωση με τον λαό και καμία ενσυναίσθηση για να καταλάβει τον πόνο του άλλου».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια: «Είσαστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και στην εξαπάτηση, ενώ το τελευταίο που σας νοιάζει είναι η ακρίβεια και εάν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια. Νοιάζεται, λέει, για την ακρίβεια ένα κόμμα που ο αρχηγός του αγοράζει σπίτι 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εξοχικό στην Αμερική πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί βεβαίως με γαριδάδικα ή όπως αλλιώς τα λένε τα καΐκια του. Είναι πάμπλουτος, όπως και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Φυσικά συμμέτοχοι στο έγκλημα είσαστε όλοι σας».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας:

«Ο πρωθυπουργός είπε τα γνωστά ψέματα ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι 50% πιο ακριβά από την Ευρώπη. Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες πένονται», είπε, ενώ προσέθεσε:

«Η μόνη αλήθεια, που δεν την λέει κανένας από τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ότι όλοι τους έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Με κροκοδείλια δάκρυα τώρα, πριν από τις εκλογές, προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους περισσότερους μπορούν. Οι “ Σπαρτιάτες”, δεν θα γίνουμε ποτέ συμμέτοχοι στο έγκλημα και στο θέατρο του παραλόγου που, για μια φορά ακόμη, έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να καταλάβει επιτέλους τον βρώμικο ρόλο σας και να σας μαυρίσει όλους στις ευρωεκλογές».

Τέλος, ο κ. Στίγκας σημείωσε για τους «Σπαρτιάτες»: «Εμείς, που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν έχουμε μόνο καταγγελτικό λόγο. Έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά όχι σήμερα, όχι τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, σε ένα προεκλογικό περιβάλλον γεμάτο ψέματα και υποκρισία. Αυτοί είσαστε κύριοι. Περαστικά σας».

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη

«Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

«Κύριε Μητσοτάκη, είναι δυνατόν να λέτε στην ελληνική Βουλή και στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αλλά κυρίως στον εαυτό σας και στη συνείδησή σας, είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια; Και αυτό σας καθησυχάζει; Αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν, αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι γονείς να πάρουν τα αναγκαία τρόφιμα για τα παιδιά τους, και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που στενάζουν. Εκείνο που απασχολεί είναι αν οι φοιτητές μπορούν να υποστηρίξουν τις σπουδές τους μακριά από το σπίτι τους, και σας πληροφορώ ότι πάρα πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται, ακόμη και εργαζόμενοι, εκείνο που απασχολεί είναι αν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της υπηρεσίας τους, αν υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με βροχή κατασχέσεων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχει οικογένεια που ένα μέλος της να μην αγωνιά αν θα χάσει το σπίτι του από την τράπεζα.

«Δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής και αυτό συμβαίνει διότι η οικονομική σας πολιτική έχει αποτύχει κύριε Μητσοτάκη», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολίτες.

«Θεωρείτε ότι μπορούν οι εποχικοί πυροσβέστες να ζουν με 800 ευρώ για έξι μήνες, με 400 ευρώ για τρεις μήνες και με μηδέν ευρώ για άλλους τρεις μήνες; Αυτή τη μοίρα τους έχετε επιφυλάξει. Την ίδια ώρα που λέτε και διαφημίζετε ότι πάνω από 2 δισ. θα διαθέσετε για την πολιτική προστασία. Σε ποιον; Που τα διαθέτετε;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που τον Δεκέμβριο του 2023 κατέθεσε πρόταση νόμου για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Την ίδια ώρα δε που η κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει 2,1 δισ. ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, υπαλλήλους), σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι η ίδια κυβέρνηση που ερευνάται για τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και για ποσά πολύ πιο υψηλά από τα 2,1 δισ. ευρώ.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει, κύριε Μητσοτάκη, είναι να εξασφαλίσετε κονδύλια τα οποία θα διαθέσετε σε ημετέρους και σε ημέτερες επιχειρήσεις, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στο προηγούμενο με τις συμβάσεις για το σιδηρόδρομο και τη σύμβαση 717.

Αναφερόμενη στην επιστολή του πρωθυπουργού στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε, απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι μια πολιτική σας εταίρος, συνεργάτης σε προεκλογική περίοδο, μαζί σας αυτή την εποχή, και ειλικρινά εντυπωσιάζομαι που αυτό το οποίο είχατε να κάνετε σε σχέση με την ακρίβεια, ήταν να πείτε στην κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάρει μέτρα εκείνη για την ακρίβεια. Αποδίδετε την ακρίβεια μόνο στην αισχροκέρδεια και στα τεχνάσματα των πολυεθνικών. Όμως η ακρίβεια και αυτό που αισθάνεται ο πολίτης έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση την οποία εσείς επιφυλάσσετε στους πολίτες, με το κοινωνιοκτόνο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρατε, εξουθενώνοντας ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους παρουσιάζετε όλους ως κλέφτες, αν και εσείς ελέγχεστε για οικονομικά αδικήματα».

Τα Τέμπη

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα Τέμπη και τον ρόλο της δικαιοσύνης.

«Η δικογραφία που αφορά ποινικές ευθύνες της κυβέρνησής σας, θα έπρεπε να αφορά και εσάς, διότι αφορά πολύ σοβαρά ζητήματα που γίνανε με εντολή και συμμετοχή σας. Αυτή η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής, ο οποίος δεν χορηγεί αντίγραφα στους βουλευτές, παρά μόνο προσπαθούμε φωτογραφίζοντας τα αντίγραφα, να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της. Μια δικογραφία από τις 25 Απριλίου, έκανε 29 μέρες να φτάσει στη Βουλή, διότι κάποιοι δεν την αξιολογούσαν και απλώς την κρατούσαν. Και οι δικοί σας υπουργοί απλώς την κρατούσαν μέχρι να κλείσει η Βουλή. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «Σας καλώ να μην κλείσετε τη Βουλή και με δεδομένο ότι διαβιβάστηκε χθες αυτή η τόσο σοβαρή δικογραφία, να συμφωνήσουμε όλοι ότι συντρέχει λόγος η Βουλή να συνεχίσει να λειτουργεί, διότι δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δικογραφία, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, η Βουλή να μην συνεδριάζει. Αυτό είναι πράξη διαφάνειας, αυτό είναι πράξη παρρησίας, αυτό είναι πράξη πραγματικής διαθεσιμότητας, για τον έλεγχο. Σας καλεί η κ. Καρυστιανού, με επιστολή της, και καλεί και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λάβετε θέση και να αναλάβετε ευθύνες. Θα το κάνετε;»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μια φράση του πρωθυπουργού για την παραμονή της κυβέρνησης έως το 2027, ήταν η αφορμή για την επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μας είπατε ότι θα είστε κυβέρνηση μέχρι το 2027. Έχετε προεξοφλήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2025. Συμφωνείτε όλοι, με κάποιο άλλο κόμμα και εμείς δεν το ξέρουμε; Γιατί εμείς ούτε στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου πρόκειται να συναινέσουμε. Πρόκειται για πρόσωπο που διαπραγματεύτηκε την πολιτική της προαγωγή, κάνοντας χάρες, από τη θέση της προέδρου του ΣτΕ. Πρόκειται για πρόσωπο παντελώς ακατάλληλο να ασκεί τα χρέη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για πρόσωπο, εξάλλου, που κάνει αυτή τη στιγμή προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνησή σας. Και περιοδεύει, όπου δεν προλαβαίνετε να περιοδεύσετε εσείς», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.