ΕΛΛΑΔΑ

«Έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές»

Άκης Σκέρτσος: Η ανασυγκρότηση και η ευημερία του Έβρου συνιστά υψηλή προτεραιότητα

Την επέκταση και στη Σαμοθράκη του ειδικού σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων του Έβρου που επηρεάστηκαν από την περσινή πυρκαγιά και την ικανοποίηση του αιτήματος του δήμου Σουφλίου για την επέκταση των εμπορικών παραγωγικών χρήσεων του δήμου στο πλαίσιο των ορίων της περιοχής Natura -διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ οικονομικής αναπτυξιακής δραστηριότητας και σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος- ανακοίνωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος. Όπως διευκρίνισε οι εν λόγω αποφάσεις μαζί με τη χθεσινή δημοσίευση της ΚΥΑ σε σχέση με το Evros και Thessaly Pass αποδεικνύουν τη συνέπεια της κυβέρνησης στην εκπεφρασμένη δέσμευσή της να στηρίξει τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Σκέρτσος εξήγησε τη σημειολογία των περιοχών που επισκέφθηκε από νωρίς το πρωί σε όλο το νομό. Όπως είπε οι Καστανιές οι οποίες προ τετραετίας δέχθηκαν την υβριδική επίθεση, το νέο τμήμα του φράχτη στο Σουφλί και ο νέος σταθμός μέτρησης του υγροποιημένου και αεριοποιημένου φυσικού αερίου που συνδέεται με τον πλωτό σταθμό FSRU στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι ενδεικτικές του επιτελούμενου κατά την τελευταία πενταετία σημαντικού κυβερνητικού έργου της Ν.Δ και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναφορικά με τη νέα επέκταση του φράχτη σημείωσε πως είναι ένα έργο που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας όχι μόνο στους Εβρίτες αλλά και στους Έλληνες και στην Ευρώπη. Ένα έργο που όπως είπε «δυστυχώς στην Ευρώπη πολεμήθηκε από κάποιες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε στην κρίσιμη κάλπη της Κυριακής όπου πρέπει να ψηφίσουμε εθνικά, ευρωπαϊκά, με υπευθυνότητα για την πολιτική δύναμη εκείνη -τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- που ξέρει να διαπραγματεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εξασφαλίζει πόρους για να θωρακίζουν τα σύνορα και να αισθανόμαστε όλοι πιο ασφαλείς». Αναφορικά με τα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε πως χάρη σ' αυτά μετατρέπεται η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης και σε βάθος χρόνου σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της ενεργειακής επάρκειας για μία ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή χώρα.

«Επιλέξαμε αυτά τα σημεία γιατί θεωρούμε ότι πράγματα που συνέβησαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια σ' αυτές τις περιοχές αποδεικνύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τη σημασία της επικείμενης ευρωπαϊκής κάλπης και το γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασίας για μία πατρίδα που θα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες ευημερίας στον κάτοικο κάθε περιοχής και κάθε περιφέρειας της χώρας με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις που λείπαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να προγραμματίσουμε το ευρωπαϊκό άλμα που δεν είχαμε κάνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. από το 1981 χάρη στη Ν.Δ. που την έβαλε στην Ευρώπη και την κράτησε σ' αυτή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και είναι αποφασισμένη να την κάνει ακόμα πιο ευρωπαϊκή και να καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης και των προηγούμενων δεκαετιών...», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η ΠΑΜΘ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε «Η Ελλάδα τρέχει ταχύτερα απ' την υπόλοιπη Ευρώπη , έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην πενταετία. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τρέχει με τρεις ή τέσσερις φορές ταχύτερο ρυθμό από την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μειώνεται η απόσταση και η ανισότητα που υπήρχε διαχρονικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε επενδύοντας σε κρίσιμα δίκτυα, κρίσιμες υποδομές, μεγάλα έργα στο λιμάνι, στα οδικά δίκτυα, στις διασυνδέσεις με τις ξένες αγορές, στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων ενεργειακών έργων, στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ευημερία και ελπίδα στους πολίτες» . Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον Έβρο ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως θα ενισχυθεί και θα στηριχθεί η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση «η ανασυγκρότηση και η ευημερία του Έβρου συνιστά υψηλή προτεραιότητα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Σκέρτος απηύθηνε χαιρετισμό και στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη το ΥΠΕΝ και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των έργων αποκατάστασης στο δάσος της Δαδιάς κατά τον οποίο έκανε ειδική μνεία στη χρηματοδότηση του τομέα της ελληνικής δασοπονίας ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε πως οι διαθέσιμες πιστώσεις μέχρι το 2019 για έργα πυροπροστασίας, πρόληψης, αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό δασών ήταν 20.000 ευρώ ανά δασική υπηρεσία και σήμερα χάρη σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια πολλών δις. ευρώ τα οποία διαπραγματεύτηκε και κέρδισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως και 2,1 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, 5,2 δις ευρώ για το υλοποιούμενο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης- υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης πολλών αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων. Επενδύσεις που όπως είπε απαντούν στο βασικό ερώτημα της Κυριακής, κατά πόσο έχουν σημασία οι ευρωεκλογές, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και αν επηρεάζουν τις ζωές και την καθημερινότητά μας.

«Έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές»

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Επιτηρητικό Στρατιωτικό Φυλάκιο Καστανεών από το οποίο ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην επιτευχθείσα αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, τέσσερα χρόνια μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης που δέχθηκε η Ελλάδα και η Ευρώπη. «Έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και λίγες μέρες πριν την ευρωπαϊκή κάλπη της επόμενης Κυριακής είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που φάνηκε με τόσο εύγλωττο και αποφασιστικό τρόπο πριν από τέσσερα χρόνια εδώ. Να θυμόμαστε γιατί πρέπει να ψηφίσουμε ξανά, ευρωπαϊκά, υπεύθυνα ώστε η Ελλάδα να είναι πιο ισχυρή, πιο ευρωπαϊκή, να είναι μια Ελλάδα που θα είναι ελεύθερη, θα είναι φιλόξενη αλλά ταυτόχρονα θα ασκεί και μία δίκαιη αλλά και αυστηρή ταυτόχρονα μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευχαριστώντας τις δυνάμεις της αστυνομίας -οι οποίες όπως ανέφερε έχουν αυξηθεί σημαντικά με την παρουσία στην περιοχή 650 νέων συνοριοφυλάκων και συνολικά περίπου 2000 αστυνομικών σε όλη τη συνοριογραμμή του Έβρου- τόνισε ότι σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση των επίγειων μέσων και την επέκταση του φράχτη ενισχύεται η αποτρεπτική δύναμη της χώρας και δίδεται ένα μήνυμα ισχύος προς κάθε κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.