ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Έως τις 16/6 η έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Παρατείνεται έως τις 16 Ιουνίου η έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του καλλιτέχνη από το 1948 έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διοργανώνεται με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από τη Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Ο Nicholas Egon είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος, το 1949 ήρθε στην Ελλάδα όπου έκανε τα πορτρέτα του βασιλιά Παύλου Α', της βασίλισσας Φρειδερίκης και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Τότε ήρθε σε επαφή με τα πρόσφατα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου (παρακολούθησε τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο) και ανέλαβε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου σε παραγγελία του βασιλιά Παύλου, από το οποίο ολοκλήρωσε μόνο το κεντρικό τμήμα, «Η Πείνα στην Αθήνα». Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα απεικόνισε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά, σύμφωνα με την περιγραφή της έκθεσης.

Παράλληλα, ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μία επιτυχημένη διεθνή πορεία ως προσωπογράφος. Μαζί με το πορτρέτο, η άλλη μεγάλη πτυχή της τέχνης του Egon είναι η τοπιογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και διαμονών του στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία, στη Σικελία, και στην Ελλάδα (από το 1978 στο εξής) απεικόνιζε τοπία και αρχαιολογικούς χώρους. Τα ελληνικά τοπία του ξεχωρίζουν από αυτό το σύνολο και παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε σχέση με τις επιλεγμένες τοποθεσίες και με τις στιγμές της ημέρας, τις εποχές και τις συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον, είχε μία αξιοσημείωτη γνώση του τόπου μέσω των συζητήσεών του με διακεκριμένους ιστορικούς, διανοουμένους και αρχαιολόγους.

Η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του, τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00, Τετάρτη από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.