ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό

Ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες προτρέπουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι 16 ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, προέτρεψαν σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και αυτή η συμφωνία αποτελεί μια αναγκαία αφετηρία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Καναδά και δυνάμεων της Νότιας Αμερικής, όπως την Αργεντινή.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ζητάμε από τη Χαμάς να συνάψει αυτήν τη συμφωνία», συμπληρώνεται σε αυτήν την ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων χώρες, όπως η Βραζιλία ή η Κολομβία, οι αριστεροί πρόεδροι των οποίων έχουν καταγγείλει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όμως η ανακοίνωση καλεί επίσης το Ισραήλ να επιδείξει ευελιξία.

«Σε αυτήν την αποφασιστικής σημασίας στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς να προβούν στους τελευταίους αναγκαίους συμβιβασμούς για να συνάψουν αυτήν τη συμφωνία και να προσφέρουν ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων μας, όπως και σε εκείνους που βρίσκονται στις δύο πλευρές αυτή της φοβερής σύρραξης, μεταξύ άλλων στον άμαχο πληθυσμό», γράφουν οι ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έναν οδικό χάρτη, τον οποίο πρότεινε το Ισραήλ και ο οποίος προβλέπει, σε ένα πρώτο στάδιο, μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ισραηλινή αποχώρηση από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων (γυναικών και αρρώστων) και Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατά το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.