ΚΟΣΜΟΣ

Ανήλικοι πρόσφυγες και ανθρώπινες τραγωδίες

ΟΗΕ: Σχεδόν 120 εκατομμύρια ο αριθμός των εκτοπισμένων από τα σπίτια τους, εξαιτίας των πολέμων

Οι ανήλικοι αποτελούν το 40% όλων των βίαια εκτοπισμένων ατόμων.

Κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων παγκοσμίως κατέγραψε ο ΟΗΕ.

Η τελευταία ετήσια αξιολόγηση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που είναι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των προσφύγων που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους το 2023 ξεπερνά τα 117 εκατομμύρια.

Ως κύριο αίτιο αυτής της αύξησης είναι πολεμικές συγκρούσεις, όπως αυτές στην λωρίδα της Γάζας, την Υεμένη, την Ουκρανία και το Σουδάν, να μην δείχνουν σημάδια τερματισμού.

Συνολικά, το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον εκτοπιστεί βίαια - σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.

Η υπηρεσία - η οποία δήλωσε ότι τα στοιχεία της περιλαμβάνουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εσωτερικά εκτοπισμένους και άλλους που χρήζουν διεθνούς προστασίας - προειδοποίησε ότι ο συνολικός αριθμός συνέχισε να αυξάνεται κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους και είναι ήδη πιθανό να έχει ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια, περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού της Ιταλίας, αναφέρει ο Guardian.

ΗΠΑ και Γερμανία οι μεγαλύτεροι αποδέκτες αιτήσεων ασύλου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι το ένα πέμπτο των βίαια εκτοπισμένων βρίσκεται πλέον στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως το Τσαντ και το Σουδάν.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αποδέκτης νέων αιτήσεων ασύλου παγκοσμίως, με 1,2 εκατομμύρια, ήταν οι ΗΠΑ.

Ακολούθησε, με 329.000 αιτήσεις, η Γερμανία, όπου η μετανάστευση έχει γίνει κυρίαρχο θέμα της πολιτικής συζήτησης και πιστώνεται ότι βοήθησε την ακροδεξιά να σημειώσει ισχυρές επιδόσεις στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές.

Ανήλικοι πρόσφυγες και ανθρώπινες τραγωδίες

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάστηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις είναι δυσανάλογα μεγάλος.

Οι ανήλικοι αποτελούν το 40% όλων των βίαια εκτοπισμένων ατόμων, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόλις το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον, Κατά τη διάρκεια του έτους, ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τα 43,4 εκατομμύρια, λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα, με 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες μεταξύ του συνόλου, και στο Σουδάν, όπου 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια στο τέλος του περασμένου έτους, αριθμός που αυξάνεται κατά χιλιάδες κάθε μέρα.

«Πίσω από αυτούς τους σκληρούς και αυξανόμενους αριθμούς κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτός ο πόνος πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του βίαιου εκτοπισμού», δήλωσε ο Φίλιππο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.