ΚΟΣΜΟΣ

Τι προβλέπει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα

Β. Πούτιν: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για να νικήσουμε στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα για να επιτευχθεί η νίκη της Μόσχας στην Ουκρανία, το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δοθεί μέχρι στιγμής από τον επικεφαλής του Κρεμλίνου ότι δεν θα υπάρξει πυρηνικό πλήγμα.

Ο Πούτιν, του οποίου οι δυνάμεις προέλαυναν στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ότι δεν βλέπει τις προϋποθέσεις για τη χρήση τέτοιων όπλων και ζήτησε από τον κόσμο να σταματήσει να συζητά το θέμα των πυρηνικών.

Ωστόσο, ο Πούτιν, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά.

Είπε επίσης ότι αν χρειαστεί, η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, αν και δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Αυτή ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση που έθεσε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένα γνωστός Ρώσος αναλυτής, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο Πούτιν πρέπει να κρατήσει ένα «πυρηνικό πιστόλι στον κρόταφο» της Δύσης για την Ουκρανία.

«Η χρήση είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση - σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν νομίζω ότι έχει έρθει μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Αλλά αυτό το δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο και παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό το δόγμα. Αυτό σχετίζεται επίσης με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων».

Πυρηνικό Δόγμα

Το δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

«Εάν είναι απαραίτητο, θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάγκη ούτε γι' αυτό, καθώς οι δυνατότητες πληροφόρησης και πληροφορικής μας επιτρέπουν να παράγουμε τα πάντα στην τρέχουσα μορφή τους».

Ο Καραγκάνοφ είχε προτείνει πέρυσι ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για να αναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει στη σύγκρουση για την Ουκρανία και να αποτρέψει έτσι τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός της Ρωσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας η οποία προειδοποίησε για μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, εάν επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Είπε επίσης ότι η Δύση έκανε λάθος να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.