ΕΛΛΑΔΑ

Σχολιασμός επικαιρότητας

Οι αλγόριθμοι του Πιτσιλή και το deal του ΟΤΕ

«Ατομική» ευθύνη

Θα θυμάστε βεβαίως τις αυστηρές προειδοποιήσεις των αρχών για τα ακαθάριστα οικόπεδα και κατοικίες στις αρχές του καλοκαιριού. Δημιουργήθηκε λοιπόν και πλατφόρμα για να δηλώνει ο κόσμος ότι πράγματι καθάρισε τα του οίκου του, προκειμένου να συμβάλουμε όλοι στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών.

Υπήρξαν και προειδοποιήσεις για τσουχτερά πρόστιμα…Ένα μέτρο εκ πρώτης σωστό, αν και με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του, αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για το τι θα γίνονταν τα υλικά που απορρίπτονταν!

Λίγο ενσυναίσθηση

Αν το θυμάστε…τότε θα σας προκαλέσει οργή το στοιχείο που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Είπε ότι 8 στα 10 οικόπεδα που επλήγησαν, σπίτια και οικήματα, δηλαδή αυτά που έχουν πλέον σήμανση, κίτρινη ή κόκκινη, στη Βορειοανατολική Αττική ήταν ακαθάριστα τα οικόπεδα τους.

Δεν υφίσταται λόγος αμφισβήτησης των στοιχείων που παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πόσο λειτούργησε εκείνο το μέτρο με τις πλατφόρμες και τους καθαρισμούς. Ας μην αναφερθούμε σεεκείνους που έχουν γη δίπλα σε δάση και αμελούν τα στοιχειώδη.

Όσους πυροσβέστες και αν έχουμε δεν φτάνουν, έτσι, και δεν θα χάνονται ζωές από καθαρή τύχη…

Η τύχη δεν γέλασε

Γιατί πολλές φορές η τύχη δεν χαμογελά για ορισμένους. Όπως ένα ζευγάρι φορολογουμένων που από…τύχη, της ΑΑΔΕ, πιάστηκε στα δίκτυα των φορολογικών προστίμων. Ο εντοπισμός τους έγινε από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, που σκανάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και συσχετίζει τις κινήσεις και τα υπόλοιπά τους με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων.

Έτσι, φάνηκε ότι δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά είχαν καταθέσεις! Είναι αδιανόητο την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης να μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις φοροδιαφυγής…

Το παράδοξο αυτής της υπόθεσης βέβαια είναι άλλο. Η νομοθεσία προβλέπει, πως, αν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση, η εφορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει φόρους και πρόστιμα εντός 15 ετών από το επίμαχο έτος. Αν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα επίμαχα έτη, ανεξαρτήτως τι δήλωσαν, οι υποθέσεις τους όμως θα είχαν παραγραφεί και οι φορολογικές αρχές δεν θα μπορούσαν να τους ελέγξουν!

Για την ιστορία τα πρόστιμα έφτασαν τις 100 χιλ. ευρώ.

Ο «αλγόριθμος» του νερού

Και μπορεί η εφορία να προσπαθεί να κάνει διασταυρώσεις, με συστήματα που άλλες χώρες έχουν προ δεκαετιών, αλλά η ΕΥΑΘ ενημέρωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νεότερα για τις αυξήσεις στις τιμές.

Δηλαδή η τιμή του νερού θα καθορίζεται από… αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, τις απώλειες νερού, τα χρέη, τις επενδύσεις και τα λειτουργικά κόστη.

Και θα ισχύει για όλους τους παρόχους νερού στην χώρα…ευχής έργον να μην υπάρξουν ευτράπελα.

Λιμάνι του Πειραιά

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από την κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Πειραιά, με τη συνολική πτώση από την αρχή του έτους να αγγίζει το 11,7%.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει πλήξει κυρίως τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, με την εμπορική κίνηση να εκτρέπεται στη Δυτική Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη. Και μπορεί το καλοκαίρι ο ρυθμός πτώσης να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες που σημείωσαν διψήφια πτώση, όμως οι carriers του Πειραιά δεν μας μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα.

Θυμίζουμε ότι η DBRS στις αρχές του έτους είχε εκτιμήσει πτώση 30% στην κίνηση του λιμένος Πειραιώς.

Τι γίνεται στη Ρουμανία;

Καιρό έχουμε να ακούσουμε νέα για το project της πώλησης τη Telekom Romania Mobile από τον ΟΤΕ.

Μπορεί η «αφωνία» από εκείνο το μέτωπο να περνά απαρατήρητη, καθώς η μετοχή έχει πάρει τα πάνω της τελευταία, αλλά μαθαίνω ότι υπάρχουν εμπόδια, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας.

Βέβαια, ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Νεμπής, πρόσφατα ανέφερε ότι οι αγοραστές (West Network Invest S.R.L.) είναι σε συνεχή συνεργασία με τις αρχές και αυτό σημαίνει πως η διαδικασία προχωρά.

Το πλέγμα

Όπως εξηγούν όμως χρηματιστηριακές πηγές, το πλέγμα του ενδιαφέροντος είναι…περίπλοκο. Εννοώντας πως η ελληνική διοίκηση συζητούσε με την Quantum Projects, συμφερόντων του Adrian Tomsa, ιδιοκτήτη του ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία.

Εκεί υπήρξαν εμπόδια από την ρουμανική επιτροπή Ανταγωνισμού. Έτσι, δημιουργήθηκε άλλο σχήμα, η West Network Invest S.R.L., με μέτοχο πλειοψηφίας την Digi Romania S.A. και μειοψηφίας την Clever Media, του Tomsa.

Η Digi, όμως βρίσκεται στο ραντάρ όλου του ευρωπαϊκού κλάδου. Είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Zoltan Teszari, και προ ημερών υπέγραψε συμφωνία αγοράς της πορτογαλικής Nowo Communications, τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο κινητής και σταθερής τηλεπικοινωνίας στην Πορτογαλία.

Εκτός από τη συμφωνία με τη Nowo, όμως, η Digi υπέγραψε επίσης ένα συμβόλαιο κοινής χρήσης υποδομής με την ισπανική Telefonica. Ξεκινά επίσης δραστηριότητες στο Βέλγιο σε συνεργασία με την Citymesh. Θα έχουμε εξελίξεις στα ευρωπαϊκά TelCos, μου λέει μερίδα των ειδικών αναλυτών του κλάδου.

Οι επαναγορές της Metlen

Πέραν όμως του ΟΤΕ, νηνεμία επικρατεί στην αφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον βέβαια, με τις κινήσεις της Metlen να βρίσκονται στα ραντάρ των αγοραστών. Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία προχώρησε σε αγορές ιδίων.

Αν κάτι παρουσιάζει ενδιαφέρον στο ταμπλό του ελληνικού (buypack) μόνο την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (12-16 Αυγούστου) με 85.850 μετοχές, αξίας 2.924.761 ευρώ. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τα επερχόμενα σχέδιά της.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, προχώρησε κι εκείνος σε αγορά μετοχών, τη Δευτέρα με 25.000 μετοχές, αξίας 853.516 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο κ. Μυτιληναίος προχωρά σε με τέτοια κίνηση μετά από αρκετό καιρό, οπότε κάτι δείχνει η κίνηση αυτή για το μέλλον της εταιρείας.

Η μάχη των σούπερ μάρκετ

Στο φουλ πληροφορούμαστε θα μπουν οι μηχανές του λιανεμπορίου το προσεχές διάστημα, με τους μεγάλους «παίκτες» να προσπαθούν να βρουν τα κενά που θα κατευθύνουν την ανάπτυξη τους.

Όπως μεταφέρουν πηγές, η «ακτινογραφία» των τουριστικών ροών έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλης αλυσίδας, με την διοικητική ομάδα να αναζητά τρόπους για να εκμεταλλευτεί αυτό το πεδίο. Με άλλα λόγια, παρατηρήθηκε από την αρχή του καλοκαιριού αύξηση του τζίρου στους τουριστικούς προορισμούς, με τα κατά τόπους μικρά σούπερ μάρκετ να έχουν μπει στα ραντάρ των μεγάλων. Λόγω της θέσης τους, βεβαίως.

Παράλληλα, άλλος μεγάλος «παίκτης» έχει στοχεύσει στις υπηρεσίες delivery, όπου είχε μείνει πίσω. Η στόχευση είναι διπλή, καθώς εκτός από την εγγύτητα που αποκτά με τον καταναλωτή, εξετάζεται και η μείωση του κόστους των καταστημάτων, αναδιαρθρώνοντας τη γεωγραφία τους. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμφωνα με την Circana, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 ενισχύθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023. Έφτασε μάλιστα στα 5,86 δισ. ευρώ, από 5,69 δισ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.