ΚΟΣΜΟΣ
Η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο
Η Ρωσία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα εάν δεχθεί επίθεση
Ο Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι σχετικές ρήτρες περιέχονται στη συνθήκη για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, η οποία υποβλήθηκε προς επικύρωση στην Κρατική Δούμα την προηγούμενη ημέρα.Η Ρωσία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα εάν η χώρα δεχθεί επίθεση, όπως προβλέπει συνθήκη μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.
«Εάν διαπραχθεί επιθετική πράξη κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΛΔΚ», δήλωσε σε ερώτηση του TASS.
Ο Ρουντένκο δήλωσε ότι σχετικές ρήτρες περιέχονται στη συνθήκη για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, η οποία υποβλήθηκε στην Κρατική Δούμα για επικύρωση την προηγούμενη ημέρα.
«Η συνθήκη τα λέει όλα: το άρθρο τρία, το άρθρο τέσσερα. Η συνθήκη έχει υπογραφεί, άρα είναι δημόσια», δήλωσε. «Έχει το άρθρο 4, το οποίο ασχολείται ακριβώς με το θέμα της αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης, ότι οι πλευρές, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας από τις πλευρές, θα παρέχουν η μία στην άλλη οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε νωρίτερα στην Κρατική Δούμα προς επικύρωση μια συνθήκη για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας. Η συνθήκη υπεγράφη στην Πιονγκγιάνγκ στις 19 Ιουνίου 2024.
Η συνθήκη προβλέπει ότι οι πλευρές διατηρούν και αναπτύσσουν σε μόνιμη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική τους νομοθεσία και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, σχέσεις συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, της ισότητας και άλλων αρχών του διεθνούς δικαίου που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ χωρών. Οι πλευρές επιδιώκουν την εγκαθίδρυση παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας και ενός δίκαιου πολυπολικού διεθνούς συστήματος, σύμφωνα με υπόμνημα της συνθήκης.
Η συνθήκη αναφέρει ότι σε περίπτωση άμεσης απειλής ένοπλης επιθετικής ενέργειας κατά μιας από τις πλευρές, οι πλευρές, κατόπιν αιτήματος μιας από τις πλευρές, ενεργοποιούν αμέσως διμερείς διαύλους διαβουλεύσεων με σκοπό τον συντονισμό των θέσεών τους και τη συμφωνία για πιθανά πρακτικά μέτρα για την παροχή αμοιβαίας βοήθειας ώστε να συμβάλουν στην εξάλειψη της απειλής. Σε περίπτωση που μία από τις πλευρές δεχθεί ένοπλη επίθεση από οποιαδήποτε χώρα ή περισσότερες χώρες και, ως εκ τούτου, βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, η άλλη πλευρά θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ΛΔΚ.
Η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο
Η Κίνα ανησυχεί για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική διευθέτηση των διαφορών, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για την ανατίναξη δρόμων κοντά στα ενδοκορεατικά σύνορα.
«Ως γειτονική χώρα της [κορεατικής] χερσονήσου, η Κίνα ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης και τις τάσεις στις σχέσεις Βόρειας Κορέας-Νότιας Κορέας. Οι εντάσεις στη χερσόνησο δεν εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα. Η βασική προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων», σημείωσε η επίσημη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τόνισε επίσης ότι «η θέση της Κίνας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο και την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στο ζήτημα της χερσονήσου παραμένει αμετάβλητη».
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας ανέφερε ότι ο βορειοκορεατικός στρατός ανατίναξε τμήματα δρόμων που οδηγούν στη Νότια Κορέα στα ανατολικά και στα δυτικά της χερσονήσου. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική πλευρά, το στρατιωτικό προσωπικό της Λαϊκής Δημοκρατίας συνεχίζει «πρόσθετες δραστηριότητες με τη χρήση βαρέος εξοπλισμού».