ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Τεράστια ευκαιρία την οποία οφείλουμε να προσεγγίσουμε τόσο με φιλοδοξία όσο και με προσοχή»
Κυρ. Πιερρακάκης: Απαραίτητη η διακρατική συνεργασία για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων στην Τεχνητή Νοημοσύνη
«Τεράστια ευκαιρία την οποία οφείλουμε να προσεγγίσουμε τόσο με φιλοδοξία όσο και με προσοχή», χαρακτήρισε την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σε ανάρτηση που έκανε με αφορμή την παρουσία του στο Παρίσι για τη σύνοδο του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη της διεπιστημονικότητας για την κατανόηση αυτής της νέας πραγματικότητας. «Δίπλα στους μηχανικούς λογισμικού πρέπει να πάρουν θέση ειδικοί στην ηθική φιλοσοφία, στη ρυθμιστική πολιτική, στη νομική επιστήμη», ανέφερε.
«Η έμφαση που πρέπει να δοθεί στην έρευνα και την καινοτομία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτονόητη. Εξίσου όμως απαραίτητη είναι και η συνεργασία κρατών και κυβερνήσεων για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ο ρόλος οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ είναι καταλυτικός», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του κ. Πιερρακάκη:
«Βρίσκομαι στο Παρίσι για τη σύνοδο του Global Strategy Group του OECD, την προεδρία του οποίου έχει για τρίτη φορά η Ελλάδα, φέτος από κοινού με τον Καναδά. Με εκπροσώπους από 50 κράτη συζητήσαμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο κατώφλι μιας εποχής που δεν καθορίζεται τόσο από τους περιορισμούς του παρελθόντος όσο από τις δυνατότητες του μέλλοντος.
Για την κατανόηση αυτής της νέας πραγματικότητας απαιτείται διεπιστημονικότητα. Δίπλα στους μηχανικούς λογισμικού πρέπει να πάρουν θέση ειδικοί στην ηθική φιλοσοφία, στη ρυθμιστική πολιτική, στη νομική επιστήμη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια τεράστια ευκαιρία την οποία οφείλουμε να προσεγγίσουμε τόσο με φιλοδοξία όσο και με προσοχή. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της για το καλό της κοινωνίας, παραμένοντας σε εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους της. Η επίδραση ειδικά στον χώρο της παιδείας είναι ήδη καταλυτική, με εργαλεία προσωποποιημένης μάθησης να έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται και να χρησιμοποιούνται διεθνώς.
Η έμφαση που πρέπει να δοθεί στην έρευνα και την καινοτομία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτονόητη. Εξίσου όμως απαραίτητη είναι και η συνεργασία κρατών και κυβερνήσεων για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ο ρόλος οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ είναι καταλυτικός».