ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ότι υποσχέθηκε το κάνει πράξη"
Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο
Η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
«Η Ελλάδα ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο το τι ανήκει στο κράτος και τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές και όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.
Με το νομοσχέδιο:
- Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο λειτουργούν Κτηματολόγιο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας και ζητήματα σχετικά με τη διεκπεραίωση της κτηματογράφησης εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου.
-Παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων κυριότητας ατελώς από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού σε διαδικασία κτηματογράφησης και παρέχεται η δυνατότητα στους αναδόχους της κτηματογράφησης να διενεργούν τις εργασίες που είχαν αναληφθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατόπιν της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου με τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων.
-Θεσπίζεται νέα διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου, εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων, το περιεχόμενο αυτής και την κοινοποίησή της.
-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε επηρεαζόμενο δικαιούχο ή συνδικαιούχο εμπράγματου δικαιώματος να συναινέσει ψηφιακά στην αίτηση διόρθωσης ή να υποβάλει αιτιολογημένες αντιρρήσεις, καθορίζεται η διαδικασία για την έκδοση απόφασης ενσωμάτωσης των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά της εν λόγω απόφασης με προσφυγή ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή, και ορίζεται ότι, έως ότου ορισθεί Κτηματολογικός Δικαστής, οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της περιφέρειας του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
-Προβλέπεται η δημιουργία «Μητρώου Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου» στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί για να ενταχθούν στο εν λόγω μητρώο, και καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησής τους.
-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ανάθεση σε Πιστοποιημένους Μηχανικούς αιτήσεων προς κρίση κατόπιν υποβολής εμπρόθεσμων αιτιολογημένων αντιρρήσεων ήυπέρβασης της απόκλισης εμβαδού.
-Παρέχεται η δυνατότητα στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να κάνει χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων του Κτηματολογίου.
-Εισάγεται, εξ άλλου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επί εικοσιτετράωρης βάσης.
-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών και, σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, παρέχεται το δικαίωμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων δυνάμει δημόσιου εγγράφου, να ζητούν τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών.
-Είναι δυνατό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «ΕλληνικόΚτηματολόγιο», να παραχωρείται κατάκυριότητα το αρχείο των υποθηκοφυλακείων της Επικράτειας που έχει παραδοθεί στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει ψηφιοποιηθεί, και να παραδίδεται στον Δήμο της τοποθεσίας του αρχείου.
-καθορίζονται, εκ νέου, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών, όπως και η διαδικασία αποστολής δημοσίων εγγράφων που έχουν εκδοθεί χωρίς αίτηση του.
-Εισάγεται πληροφοριακό σύστημα υπό τον τίτλο «Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» για την πρόσβαση των φυσικών προσώπων σε ψηφιακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και φορέων του ιδιωτικού τομέα.
Τα κόμματα
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο και θα ολοκληρωθεί γιατί και η βούληση υπάρχει και οι ψηφιακές τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν , ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ ,Ιωάννης Λοβέρδος και επισήμανε ότι με τις τιθέμενες διατάξεις λαμβάνονται και μέτρα για να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα καθαρά τεχνικό νομοσχέδιο που αφορά την προστασία του πολίτη και την ολοκλήρωση ενός εθνικού έργου, όπως είναι το κτηματολόγιο, που όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Λοβέρδος. Ο εισηγητής της ΝΔ εξήρε τον επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά», τον Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, «έναν νέο πολιτικό με ισχυρή φρόνηση», για τον οποίο μάλιστα τόνισε ότι ο ίδιος με την ομάδα του έχουν κάνει εξαιρετικό έργο και αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα καλό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
«Θεσμοθετείτε την εκκρεμότητα της κτηματογράφησης και ενισχύετε την ανασφάλεια δικαίου, βάζοντας και ολίγον...πιπέρι τεχνητής νοημοσύνης, στα... λάχανα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι οδήγησε την υπόθεση του Κτηματολογίου σε λάθος δρόμο, όταν εκτίμησε ότι με την υπαγωγή του Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα λυνόταν το πρόβλημα. Η μετάβαση του Κτηματολόγιο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είπε, έγινε για να ελεγχθεί η ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Γιώργος Καραμέρος είπε ότι το κόμμα του δεν συναινεί επί της αρχής στο νομοσχέδιο και προειδοποίησε ότι με τις τιθέμενες διατάξεις δεν γίνεται ουσιαστικό βήμα για τα ζητήματα αμφισβητήσεων περιουσίας. «Η δημόσια ανάρτηση με πλήθος αγνώστων περιουσιών, δηλαδή με εκκρεμότητες, δεν οδηγεί στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις ακόμη και σε σχέση με την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παραπέμπεται η συζήτηση για το αμάχητο τεκμήριο στο μέλλον, παραπέμπονται οι διαφορές στις δηλώσεις περιουσιών στη δικαιοσύνη, με όλες τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2026. Μετά από επαναδιαπραγμάτευση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τις ενεργές μελέτες να επαναπροσδιοριστούν οι χρόνοι, με δεσμευτικές προθεσμίες για τη συμμετοχή των πολιτών. Επίσης, να επαναπροσδιοριστούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και να καθοριστούν νέα ορόσημα. Ο Ιλχάν Αχμέτ υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να βαρύνονται με πρόσθετα κόστη ή διαδικασίες στις οποίες έχουν ήδη συμμετάσχει και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και το μελετητικό και να ληφθούν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του λειτουργούντος Κτηματολογίου.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε ότι η ουσία και αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι πως θα διευκολυνθεί η επέλαση των επενδυτών-κορακιών, πως θα επιταχυνθεί η εμπορία της γης, πως θα ξεβαλτώσει η αγορά ακινήτων και πως η γη θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων. «Περιμένουν στην ουρά τεράστιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικά χωριά σε Β. Εύβοια, Δαδιά, Αττική, δηλαδή εκεί ακριβώς που εκδηλώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές, από το 2021 μέχρι και σήμερα, και την ίδια στιγμή 11.000 έργα είναι στη μεγάλη λίστα του ΑΔΜΗΕ, για τα περιβόητα πάρκα των ΑΠΕ», είπε η Μαρία Κομνηνάκα και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια κρατικής γης, την νομιμοποίηση ανύπαρκτων ιδιοκτησιών ή προβληματικών ιδιοκτησιακών καταστάσεων, τη νομιμοποίηση παράνομων αλλαγών στη χρήση και τον χαρακτήρα των εκτάσεων και την απώλεια της γης που μεγάλη δυσκολία απέκτησαν οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος, είπε ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου, στο σύνολό τους, είναι αποσπασματικά και επιδιώκουν πρόχειρα να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της δυσλειτουργικότητας του κτηματολογίου. «Το έργο του κτηματολογίου ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους πολίτες. Σήμερα αναρίθμητες ιδιοκτησίες μένουν στον αέρα, περιοχές ολόκληρες λιμνάζουν στην άκαρπη κτηματογράφηση και η εξυπηρέτηση των πολιτών από τα κτηματολογικά γραφεία έχει γίνει συνώνυμο του εφιάλτη. Οι διατάξεις δεν κρίνονται σε καμία περίπτωση επαρκείς για να επιλύσουν το μεγάλο αυτό αγκάθι του ελληνικού κτηματολογίου και μόνο αποσπασματικά επιχειρούν να επιταχύνουν κάποιες επιμέρους διαδικασίες», είπε ο Βασίλης Γραμμένος και δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα ,είπε ότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του πολυετούς έργου, όμως αντί να δημιουργεί συνθήκες ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, αποσταθεροποιεί τη διαδικασία και οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι μεγάλες και μακροχρόνιες. «Η κυβέρνηση αγνοεί τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή της φιλοσοφίας στη σύνταξη του κτηματολογίου. Το νομοσχέδιο θέτει ως στόχο τη μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός του 2025, καταργώντας τις διαδικασίες ελέγχου των μελετών και τη συμμετοχή των πολιτών. Οι μελέτες κτηματογράφησης παραδεχόμαστε ότι συχνά έχουν λάθη, άρα απαιτούνται έλεγχοι πριν πάνε στο κτηματολόγιο. Οι έλεγχοι σήμερα γίνονται με την προανάρτηση, την ανάρτηση και τον τρίτο βαθμό ελέγχου των πολιτών. Όλο αυτό το νομοσχέδιο το καταργεί και λέει ότι πάει κατευθείαν στο λειτουργούν», είπε η βουλευτής που διευκρίνισε ότι διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, το κόμμα της θα τις στηρίξει.
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας είπε ότι με το νομοσχέδιο, το κτηματολόγιο δεν θα απαντά στο ερώτημα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε ακινήτου. «Θέλετε να παραδώσετε το κτηματολόγιο άρον άρον. Όμως οι πολίτες περιμένουν το κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί σωστά. Αυτήν την προσμονή των πολιτών την ματαιώνετε γιατί θα ανοίξει το κτηματολόγιο, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι εκατοντάδες χιλιάδες κτηματολογικές δηλώσεις και ενστάσεις και οι αιτήσεις διόρθωσης των σφαλμάτων», είπε ο κ. Ρούντας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Πήρα το λόγο για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό αποτύπωμα του κτηματολογίου. Να συνδέσω τις αλλαγές που αυτό επιφέρει με τον συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης για το ελληνικό κτηματολόγιο.
«Είμαστε ουσιαστικά το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει. Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο του τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν την συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Χωρίς «παραθυράκια» αυθαιρεσίας και ανομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την βαθιά του οδύνη του για απώλεια δύο ανθρώπων στην φωτιά της Κορινθίας.
"Tα οφέλη του κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον- θα σταματήσει τις καταπατήσεις- αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο», τόνισε ο επίσης ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης.