ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια
Όταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στην Χιλή λόγω Πινοσέτ και δεν πήγε στο Μουντιάλ του 1974

Πέρασαν 51 χρόνια από τότε που η Σοβιετική Ένωση επέλεξε να διαμαρτυρηθεί για τη δικτατορία Πινοσέτ και αρνήθηκε να διεκδικήσει τη παρουσία της στο Μουντιάλ 1974 στη Δυτικη Γερμανία. Στις 21 Νοεμβρίου 1973 ήταν προγραματισμένος να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.
Όμως μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη για το πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μετατρέψει το εθνικό στάδιο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι Σοβιετικοί είχαν ζητήσει ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, αλλά η FIFA αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.
Η ΕΣΣΔ αποφάσισε να μην αγωνιστεί, η εθνική ομάδα της Χιλής παρουσιάστηκε μόνη στο γήπεδο, μπροστά σε 20.000 θεατές και σημείωσε το νικηφόρο γκολ, ο αρχηγός Φραντσίσκο Βαλντές. Ο αγώνας κατακυρώθηκε «στα χαρτιά» με 2-0. Το Μουντιάλ του 1974 διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, η εθνική ομάδα της οποίας κατέκτησε και το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό με σκορ 2-1 την Ολλανδία.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...