ΚΟΣΜΟΣ
Δείτε αναλυτικά
Τα EEA Grants γιορτάζουν φέτος 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) γιορτάζει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Με τη συνεισφορά της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, σκοπός του είναι η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα από πληθώρα πρωτοβουλιών, οι τρεις αυτές χώρες έχουν συνεισφέρει στην αειφορία, στην κοινωνική ένταξη και στην προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι δράσεις αυτές έχουν ωφελήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ έχουν συμβάλει στην πράσινη μετάβαση και στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (αποθήκη Δ' στο λιμάνι της πόλης) ως μέρος του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης οι συμμετέχοντες στο πάνελ, ως ωφελούμενοι των EEA Grants, μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Παράλληλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η καλλιτεχνική εγκατάσταση «30 Χρόνια- 30 Εικόνες». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εγκατάσταση από ξύλο, μέταλλο και άλλα βιώσιμα υλικά, η οποία θα φιλοξενεί 30 φωτογραφίες από σημαντικά έργα των EEA Grants. Η εγκατάσταση βρίσκεται στον χώρο έξω από την Αποθήκη Δ’ και θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου, φωτισμένη τη νύχτα με τη χρήση led και solar panels. Χαιρετισμούς απεύθυναν η ΓΓ ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, η πρέσβης της Νορβηγίας, LaJla Brandt Jakhelin και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
«Να ευχηθώ τα ΕΕΑ Grants να συνεχίσουν να βοηθούν για άλλα 30 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά έργα. Η εξωστρέφεια και η συνεργασία είναι το μυστικό της επιτυχίας. Για να λύσεις τα ανθρώπινα προβλήματα θα πρέπει να μην υπάρχει γραφειοκρατία, ενώ θα πρέπει οι ευάλωτοι πολίτες να έχουν μια προοπτική, ένα όραμα για να είναι κοινωνικά δίπλα μας», τόνισε ο ΓΓ Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ για να συμπληρώσει η βοηθός του Συνήγορου του Πολίτη, Βέρα Θεοφυλάκτου. «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και έχουμε επισκεφτεί πολλές δομές. Καταφέραμε να κάνουμε και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα μέσα στην ΔΕΘ και προσπαθουμε να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα των πολιτών».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ενυδρείου Ηρακλείου, Ιωάννης Παπαδάκης τόνισε: «Η ιστορία του ενυδρείου ξεκινάει από την δεκαετία του ‘80. Τα ΕΕΑ Grants μας έχουν βοηθήσει να κάνουμε πράξη το όραμά μας. Τα πρώτα σχέδια έγιναν το 1992, το 1995 υπήρξε η ευκαιρία και το 2001 λειτούργησε για πρώτη φορά. Από τότε έχουν περάσει από το ενυδρείο 6 εκατομμύρια πολίτες και 150.000 μαθητές. Μαθαίνουν μέσα από την επίσκεψή τους τη βιοποικιλότητα, ενώ μαθαίνουν και και το θαλάσσιο περιβάλλον».
Για τη βοήθεια που είχε από τα ΕΕΑ Grants μίλησε και η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου σύγχρονης τέχνης Momus, Θούλη Σισιρλόγου «Η χρηματοδότηση έπαιξε σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση του μουσείου. Το έργο έγινε γρήγορα, ενώ θέλω να επισημάνω ότι η τέχνη αποτελεί έναν τεράστιο σύμμαχο των ευάλωτων πολιτών», για να συμπληρώσει στο ίδιο μήκος κύματος η υπεύθυνη του τομέα ενημέρωσης του μουσείου Γουλανδρή, Μαρία Κατσιακώρη. «Στο ίδρυμα θέλουμε να διαφυλάξουμε την ελληνική φύση. Μια σειρά έργων για την φύση και την βιοποικιλότητα είναι η προτεραιότητα που δίνουμε. Χωρίς την χρηματοδότηση από τα ΕΕΑ Grants δεν θα φθάναμε σε αυτό το σημείο».
Τέλος, ο αντιπρύτανης οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουσενίδης τόνισε: «Μέσα από αυτή τη συνεργασία δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά έργα. Το γυάλινο κτίριο που έγινε μετά από την βοήθεια που λάβαμε έγινε ένα κόσμημα του ΑΠΘ. Μας ενδιαφέρει να παίζουμε έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο και θέλουμε στο μέλλον να στραφούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Λίγο πριν από τις παρουσιάσεις υπήρξε βίντεο με τα σημαντικότερα έργα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) στα 30 χρόνια παρουσίας του στη χώρα μας.