ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διασφαλίζοντας παράλληλα την ειρήνη και τη σταθερότητα
Aλ. Τσίπρας: Να καθορίσουμε στρατηγική με στόχο να μεγαλώσει η χώρα όσον αφορά τα χωρικά ύδατα

Την άποψη ότι ως πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι είναι «απαραίτητο», ειδικά σε «κρίσιμα εθνικά θέματα» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Περικλή Δημητρολόπουλο στο πλαισίου του συνεδρίου που διοργανώνει για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε, η Μεταπολίτευση «μας βρήκε με τρεις μεγάλες πληγές και μια ακόμη που προστέθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»: την εξάρτηση της χώρας από ξένες δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική, την τραγωδία της Κύπρου και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως «τέταρτη πληγή» χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός «νεοσύστατου κράτους» στα βόρεια σύνορα με «αλυτρωτικές διαθέσεις».
Ως εκ τούτου, είπε, πως οι «κυριότερες θετικές στιγμές» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν αφορούν τις προσπάθειες που πέτυχαν να «επουλώσουν» κάποιες από αυτές τις πληγές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη Συμφωνία των Πρεσπών που έβαλε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που του ασκήθηκε για τη Συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, τόνισε πως «θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αντιπαρατιθέμεθα χωρίς όρους που μένουν ως πληγές στην πολιτική ζωή».
Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, επανέλαβε τη θέση του ότι «συγκρούονται δύο αντιλήψεις» για το ρόλο που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, η μία ότι η χώρα θα πρέπει να είναι «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» και η άλλη ότι θα κερδίσει την εύνοια της Δύσης απέναντι στην Τουρκία, αν παίξει το ρόλο του «προκεχωρημένο φυλακίου». Μια «ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις να έχει πολλά οφέλη, ενώ η άλλη επιφυλάσσει κινδύνους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως είναι λάθος να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα που έχει η Τουρκία για τη Δύση, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν ότι «αναβαθμίζεται ο ρόλος της».
Ειδικότερα για την Τουρκία, τόνισε πως «πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική με στόχο να μεγαλώσει η χώρα», όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, διασφαλίζοντας, όμως παράλληλα «την ειρήνη και τη σταθερότητα». Το βασικό εργαλείο είπε είναι η προσφυγή στη Χάγη, αλλά με «κόκκινες γραμμές»: «Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών», «το ζήτημα της ασφαλείας των νησιών», αποκλείοντας την αποστρατικοποίηση και την τονίζοντας «ενότητα του αιγιακού χώρου», δηλαδή ότι «δεν μπορεί κάποιο από τα νησιά να περιτριγυρίζεται από τούρκικη υφαλοκρηπίδα». Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν ανασταλεί οι διερευνητικές και γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο μεταξύ υπουργών», ενώ πρότεινε ως βασική στρατηγική τη «σύνδεση της συζήτησης αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ με την προσφυγή στη Χάγη», αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια «όπου είναι εφικτό».
Σχετικά με το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ευτελισμό του θεσμού» καθώς δεν εξηγεί γιατί δεν συνεχίζει σε δεύτερη θητεία η νυν Πρόεδρος, ενώ παράλληλα μειώνει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων στις 120, αψηφώντας τον «ιδιαίτερο συμβολισμό» που έχει το αξίωμα του Προέδρου.
Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, τόνισε την ανάγκη τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα, να υπάρχει «σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση» και σημείωσε πως το θέμα δεν είναι η «επανασυγκόλληση» αλλά σε πρώτη φάση η «συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό και προγραμματικό επίπεδο» προκειμένου να υπάρχει μια «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...
2 αναγνώστες σχολίασαν
Συμμετοχή στην συζήτησηΟ Τσίπρας δεν αξίζει τίποτα. Ήταν και παραμένει ένα άδειο πουκάμισο, χωρίς γραβάτα. Να ποιοι συνεργάστηκαν και έπαιρναν δουλειές από την χούντα κύριε Μπόγδη, με τις κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν. Αλλά εσύ το μόνο που κάνεις, είναι να πετάς την λάσπη σου στον ανεμιστήρα. Ντροπή σου γελοίε.
Θέλω να προσθέσω σε τούτο το κομμάτι των νέων κάτι
« λεπτομέρειες »που δεν αναφέρθηκαν από τον συντάκτη
ή , και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα .
Είμαστε σύμφωνα με το σύνταγμα μας
Οχι Προεδρική , αλλά Προεδρευόμενη Δημοκρατία .
Συνεπώς ο εκάστοτε εκλεγμένος πρωθυπουργός με την
ανάλογη πλειοψηφία του στην Βουλή κάθε φορά , προτείνει
τον ή , ( ευτυχώς ) ΤΗΝ ΠΤΔ .
Μετά, η διακυβέρνησης που επετεύχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ
στο παρελθόν μας , ήταν καθαρά μια Παρωδία .
Με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο Να μουτζουρώνει εκείνη
την διακυβέρνηση…. Της άκουσον , άκουσον « Αριστεράς » ;
Ταχαμου ….
Εναι πολλά τα ονόματα και οι πράξεις υπουργών
Της παρωδίας αυτής ,και δεν μένω στις λεπτομέρειες.
Ήταν όμως σίγουρα της «αρχής και των θέσεων » αποκτησης μιας καρέκλας στο δημόσιο , από ότι απεδειχθει με τους περισσότερους που συμμετείχαν….
Τέλος , η Επίτευξης «συμφωνίας » στο ΣΚΟΠΙΑΝΟ πρόβλημα ,
Ήταν μια υποχώρηση στην πίεση των Γερμανών και των άλλων συμμάχων μας από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ….
υποχώρηση , αφού η συμφωνία , ακόμη και τώρα στην λέξη «βόρεια »
της ονομασίας τους ,
ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ από τους ίδιους και επίσημα.
Μήπως το βιβλίο της κ. Μέρκελ μας φανέρωσε και μέρος αυτής της
Εξέλιξης στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ;