ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν σήμερα τη Σερβία για τη σύναψη συμφωνίας με το Κόσοβο, που προβλέπει τη συμμετοχή της Πρίστινα στις περιφερειακές συνόδους στα Βαλκάνια, και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη μελλοντική ένταξη των Σέρβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν στην Πρίστινα να συμμετάσχει στις διασκέψεις που αφορούν τα Βαλκάνια, παρά το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη το Κόσοβο και την Σερβία για το «σημαντικό βήμα» που έκαναν και χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βοήθησε «και τις δύο χώρες να εξασφαλίσουν ένα πιο ανοιχτό μέλλον». «Ελπίζουμε επίσης ότι οι συμφωνίες αυτές θα ανοίξουν τις πόρτες για την υποψηφιότητα της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόοδος της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καλή για τη Σερβία, για το Κόσοβο και για το μέλλον της περιοχής», αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.

Οι πόρτες της ΕΕ θα μπορούσαν να ανοίξουν για τη Σερβία από την επόμενη εβδομάδα καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στη Σερβία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις 1 και 2 Μαρτίου. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη στείλει αυτές τις ημέρες ενθαρρυντικά σημάδια στο Βελιγράδι, το οποίο είχε διαψεύσει τις ελπίδες αυτές τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.