ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ «ΕΣΧΕΣ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚO ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο βουλευτής που έγινε… σύζυγος - Η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των ελεγκτών - Η λίστα με «εξαγωγές» ποσών άνω των 100.000 ευρώ - Παραπομπή Σπήλιου Λιβανού για ανακριβή δήλωση. 

Νέο πλήγμα για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, σε μία περίοδο που οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον γίνονται αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών πολιτών, αλλά και για τη σοβαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους αποτέλεσε η χθεσινή εξέλιξη με την… αποκάλυψη του βουλευτή που, εδώ και 10 ημέρες, αναζητείται καθώς μετέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό το Μάιο του 2011.

Η αποκάλυψη ότι ο βουλευτής είναι, τελικά, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, δεν αποτέλεσε πλήγμα μόνον για την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας – δεδομένου ότι και απολύτως νόμιμη να είναι η κίνηση όπως δηλώνει ο κ. Κούβελος, είναι δεδομένο ότι συνιστά αρνητική δημοσιότητα – αλλά και μία νέα απόδειξη του ελλείμματος αξιοπιστίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Την ίδια στιγμή, στο Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες κ. Ευ. Αργύρης, γνωστοποιούσε ότι στη διάθεση της Βουλής βρίσκεται πλέον και η λίστα με τα ονόματα πολιτικών και συγγενικών τους προσώπων που έβγαλαν το 2011 στο εξωτερικό καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, την ύπαρξη της οποίας είχε προαναγγείλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος την Παρασκευή. Ο κ. Αργύρης, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα, τα ονόματα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα αλλά θα ενημερωθούν σχετικά οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, ανοίγοντας έτσι ένα νέο «κύκλο» σεναριολογίας, που μάλλον δεν βοηθά το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Κατα πληροφορίες, τα στοιχεία, που έχουν δοθεί σε ορκωτούς ελεγκτές, αφορούν κατά κύριο λόγο σε συγγενείς βουλευτών και πρώην βουλευτές, ενώ στη λίστα δεν υπάρχουν υπουργοί.

Ενώ το αίτημα για «διαφάνεια» στα οικονομικά των «300» είναι ισχυρό – έστω κι αν συχνά τα σχετικά αιτήματα υποκύπτουν στις σειρίνες του εύκολου λαϊκισμού – η Βουλή των Ελλήνων αποδεικνύεται εγκλωβισμένη στο «έσχες» των βουλευτών και ανίκανη να ελέγξει με επάρκεια και ψυχραιμία το «πόθεν».

Σε αυτο το κλίμα, γνωστοποιήθηκε χθες και η παραπομπή της σχετικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του πρώην γαλάζιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού στην εισαγγελία Εφετών. Εν προκειμένω πρόκειται για ένα ακόμη εκατομμύριο, το οποίο ο κ. Λιβανός, από αμέλεια όπως ισχυρίσθηκε ο ίδιος, δεν περιέλαβε στη δήλωση για τη χρήση του 2009, παρότι είχε δηλώσει το ποσό στη χρήση του 2008, αλλά ζήτησε να γίνει η σχετική διόρθωση τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.