ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΠΙΔΗΜΙΑ» ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ

Αυξήθηκαν οι παλίνδρομες εγκυμοσύνες τα τελευταία δύο χρόνια. Άγχος, κακή διατροφή, κάπνισμα, μεταξύ των αιτιών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες του Αρεταίειου Νοσοκομείου, η σημαντική αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στις παλίνδρομες κυήσεις, τις εγκυμοσύνες δηλαδή που η ανάπτυξη του εμβρύου διακόπτεται στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του νοσοκομείου, το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2011 με Φεβρουάριο 2012, ο αριθμός των παλίνδρομων κυήσεων υπερδιπλασιάστηκε, συγκριτικά με τα αντίστοιχα εξάμηνα των περασμένων 2 ετών.  Συγκεκριμένα, από περίπου 15 περιστατικά πριν από δύο έτη φέτος καταγράφηκαν 40! Όπως υπογραμμίζει η ειδικευόμενη γυναικολόγος της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής, Μαρία Θάνου, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, ωστόσο ενοχοποιούνται το άγχος, η κακή, διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ηλικία της μητέρας και κληρονομικές αιτίες.

Η αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων που καταγράφονται στο Αρεταίειο, ίσως οφείλεται και στην εκτίναξη των αριθμών των πολιτών που πλέον στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Το στρες των ημερών, οι δυσμενείς συνθήκες και η έλλειψη φροντίδας της προσωπικής υγείας δεν αποκλείεται να ευθύνονται για αυτή την αύξηση», σημειώνει ο Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, καθηγητής Γ. Κρεάτσας.

Προσθέτει, όμως, ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου και, σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει συνεργασία με άλλα νοσοκομεία της χώρας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.