ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Η ανάπτυξη θα βρεθεί στο τραπέζι της συνάντησης Λουκά Παπαδήμου και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα συζητηθεί ακόμα η εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος και το έργο της "Ομάδας Δράσης" της Κομισιόν. 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που έχοντας αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την χρεοκοπία της χώρας, ρίχνει τώρα το βάρος στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άλλωστε, σκοπός του ταξιδιού του είναι η προσπάθεια της μεγαλύτερης δυνατής εξοικονόμησης κεφαλαίων, αλλά και η προσέλκυση των περισσότερων δυνατών επενδύσεων στην χώρα. Στην πραγματικότητα, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συζητήσουν και το θέμα της εφαρμογής του νέου προγράμματος που συνεπάγεται η δανειακή σύμβαση, αλλά και τα αποτελέσματα του έργου της 'Ομάδας Δράσης' της Κομισιόν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος θα τεθεί η ανάγκη ταχείας απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο κ.Παπαδήμος αναμένεται να εξηγήσει αναλυτικά -και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία- την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην χώρα μας και να ζητήσει την μεγαλύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από τα λεγόμενα 'αναπτυξιακά Ταμεία' της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, θα εξετασθεί η αποδέσμευση 'μπλοκαρισμένων' χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ενώ θα ζητηθεί η εκταμίευση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα λεγόμενα 'διαρθρωτικά' Ταμεία, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ.Μπαρόζο, που μίλησε χθες για την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Μαρτίου να δώσει “μία νέα αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας”, ώστε να αποδεχθούν ευκολότερα τα δύσκολα μέτρα οι πολίτες, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα ταχθεί για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ομολόγων για την χρηματοδότηση έργων υποδομών στις μεταφορές, την ενέργεια, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Χθες μάλιστα, πρότεινε εκ μέρους της Κομισιόν την διάθεση 230 εκατ.ευρώ από τον υφυστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα μπορούσε να υποστηρίξει επενδύσεις έως και 3,5 δισ. ευρώ, ζητώντας σχετική έγκριση από την προεδρία της Δανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ, με τον κ.Μπαρόζο επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου. Οι δύο άντρες συζήτησαν την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αρνητικού κλίματος για τις δυνατότητες της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ευθαρσώς την στήριξή του σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας μας, εκτιμώντας ότι μαζί με τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα συμβάλουν στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων στην χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Παπαδήμος μετέβη στις Βρυξέλλες κατόπιν προσκλήσεως του κ.Μπαρόζο, η συνάντηση με τον οποίο προγραμματίζεται για νωρίς σήμερα το απόγευμα (16.00μμ ώρα Ελλάδος). Σε αυτή θα μετέχουν ακόμα οι Ευρωπαίοι Επίτροποι αρμόδιοι για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, Απασχόλησης Λάσλο Αντορ και Προϋπολογισμού Γιάνος Λεβαντόβσκι, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση του ταξιδιού μόνο αφού το είχε αναγγείλει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρεκίλντε, μιλώντας για ανάγκη 'επιτήρησης της πορείας των επενδύσεων στην Ελλάδα'. Στη συνάντηση έχει κληθεί να μετάσχει και η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, που ετοιμάζεται κατά πληροφορίες να καταθέσει πακέτο προτάσεων, βασισμένο σε τρεις άξονες :

  • την ταχύτερη και ουσιαστικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων
  • την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στην απορρόφηση των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και
  • την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της 'Task Force'.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ | Matrix 24 29/02/2012

    […] ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.