ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Αύριο στις Βρυξέλλες, θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η οποία τυχαίνει μετά την απόφαση της Χάγης, τις επισκέψεις Νίμιτς, τα αγάλματα και τις εκδηλώσεις όπου εκτός των άλλων κάηκε η ελληνική σημαία.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σε έντονα πιεστικό κλίμα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που γίνεται αύριο στις Βρυξέλλες, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι. Θα είναι η πρώτη συνάντησή τους και τυχαίνει λίγες μόνον ημέρες μετά τις επισκέψεις σε Σκόπια και Αθήνα του ειδικού μεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και δύο μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,  όπου οι Σκοπιανοί θέλουν να πιστεύουν – το έχουν δείξει με πάμπολλες δηλώσεις τους αλλά και ρεπορτάζ δημοσιογράφων τους - ότι θα υπάρξει χώρα που θα ζητήσει την είσοδό τους στον Οργανισμό, ως ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του Ν. Γκρουέφσκι, η οποία του μεταφέρθηκε δια της αντιπροέδρου της κυβέρνησης του, Τεούτα Αρίφι όταν η τελευταία είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Η Ελλάδα ζητάει από την κυβέρνηση του κρατιδίου να σταματήσει να επιδίδεται στο μπαράζ ανθελληνικών δηλώσεων που μόνον στη λύση του προβλήματος του ονόματος δεν οδηγούν. Με τον τρόπο αυτό οι Σκοπιανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι θα  κεφαλοποιήσουν την απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Στην απαντητική του επιστολή πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η προώθηση των καλών σχέσεων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόοδο και απαραίτητο στοιχείο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής μας».

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι μόνον αν λυθεί το θέμα της ονομασίας θα ανοίξει ο δρόμος της ένταξης για την ΠΓΔΜ. Η τελευταία επιβεβαίωση της ομόφωνης θέσεως αυτής έγινε στην υπουργική σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Δεκέμβριο του 2011.

Η Αθήνα συνεχίζει με έμφαση να στηρίζει την εντολή που έχει λάβει ο Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες που κάνει ώστε να βρεθεί λύση υπό τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Επανειλημμένως έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά η πίστη των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών ότι μόνο μέσω της διαδικασίας της Νέας Υόρκης και μέσα από διαπραγματεύσεις, εφόσον αυτές γίνουν με καλή πίστη και εποικοδομητική διάθεση, θα μπορέσει να υπάρξει λύση.

Η Ελλάδα επιθυμούσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπό τον Μ. Νίμιτς, η οποία είχε παγώσει, και σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συναντήσεις του Ιανουαρίου των δύο πρέσβεων στην έδρα του ΟΗΕ όπως και η επίσκεψή του Αμερικανού μεσολαβητή σε Σκόπια και Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

Ως προς τη διαδικασία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα επόμενα βήματα. Ο  μεσολαβητής προτίθεται να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού ποια θα μπορούσε να είναι η συνέχεια. Στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό καθώς οι θέσεις σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστές. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών κάτι που θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της και με διαβήματα της μονίμου αντιπροσώπου μας στα Σκόπια για τις συνεχιζόμενες ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και υπονομεύουν τις όποιες προοπτικές υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.