ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ή αμφισβήτηση για το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που τοποθέτησε στις «γκρίζες (αμφισβητούμενες) ζώνες» το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά συζητά με τη Λιβύη το θέμα προμηθείας πετρελαίου, ενόψει αύξησης της λιβυκής παραγωγής και ενόψει σταδιακής εφαρμογής του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν που αποφάσισε η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας, αλλά υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με το Ιράν, υπογράμμισε ακόμα ο εκπρόσωπος και ζήτησε μια διπλωματική λύση σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν υποστηρίζει στρατιωτικές εναλλακτικές, αν και δεν απαντά σε υποθετικά ζητήματα (περί πιθανού στρατιωτικού πλήγματος και μεγάλου πολέμου στο Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή).