ΕΛΛΑΔΑ

ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;

Καθημερινές είναι πλέον οι συζητήσεις για να βρεθούν σύντομοι και ασφαλείς τρόποι χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Ο Σ. Δήμας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Εντείνονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με ξένους αξιωματούχους με στόχο την εξεύρεση λύσεων ώστε να αξιοποιηθούν με κάθε τρόπο τα ευρωπαικά εργαλεία και τα μέσα που υπάρχουν για να γίνουν οι απαραίτητες και πολυπόθητες, υπό τη συγκεκριμένη συγκυρία, ενέσεις χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Στο περιθώριο λοιπόν της διάσκεψης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή και τις προοπτικές ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βέρνερ Χόγερ. Ο κ. Χόγερ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, χθες το βράδυ, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και το Αντώνη Σαμαρά.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από ζητήματα που άπτονται της οικονομικής διπλωματίας κι επικεντρώθηκε στους τρόπους που υπάρχουν ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Τράπεζας Επενδύσεων ιδιαίτερα, στον τομέα της χρηματοδότησης  επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας.

 

Τονίστηκε ότι η συνεργασία και σύμπραξη με την εν λόγω Τράπεζα είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και ότι, ως μέρος του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου της ενωμένης Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έρχεται να συμπράξει και να υποστηρίξει έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Commission και, ως εκ τούτου, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά παρέχοντας και τεχνογνωσία για την προετοιμασία των έργων αυτών.