ΥΓΕΙΑ

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ

Αντίθετοι οι γιατροί του Πειραιά στην ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Προβληματισμένοι οι φαρμακοποιοί αλλά και οι ναυτικοί.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, που εκτιμούν ότι θα υποβαθμίσει την περίθαλψη των ασφαλισμένων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Οι Πειραιώτες γιατροί κάνουν λόγο για απόφαση που μοναδικό στόχο έχει να εκπληρώσει τις επιθυμίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικα.

Μάλιστα, καταγγέλλουν πως τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των δύο υπουργών για αύξηση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών του Οίκου Ναύτου τα έτη 2010 έως 2012.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας του Οίκου (το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω), από το 2010 έως το 2012 καταγράφεται μείωση 65% των εξόδων για την ιατρική περίθαλψη, 48% για την φαρμακευτική περίθαλψη και 40% για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παρά τα ποσά που παρακρατούνται και τη μείωση κατά 93 εκατομμύρια ευρώ των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2011, που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «ο Οίκος Ναύτου κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις του για το 2011, χωρίς να ζητηθεί πρόσθετη επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τον εφαρμοστικό νόμο δεν συζητήθηκε κάτι σχετικό, ούτε παρευρέθησαν φορείς για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί τους βουλευτές που ψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο και οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν πρόσεξαν τη σχετική παράγραφο, να το αναφέρουν στον Πρόεδρο της Βουλής και να ζητήσουν την απόσυρση της.

Για πιθανή επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για απεγνωσμένους ναυτικούς ενόψει της ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για γιγάντωση των ήδη μεγάλων συσσωρευμένων οφειλών ταμείων που οι τομείς υγείας τους έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), εάν ενταχθεί και ο Οίκος Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό.

Επισυνάπτεται το έγγραφο:

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.