ΥΓΕΙΑ

ΑΣΠΙΡΙΝΗ VS ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Μειωμένες ήταν οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου μετά από 3 χρόνια λήψης μικρής δόσης ασπιρίνης. Ο κίνδυνο θανάτου μειώθηκε κατά 15% μετά από πέντε χρόνια. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Μικρή, καθημερινή δόση ασπιρίνης, ίσως να προλαμβάνει και σε κάποιες περιπτώσεις να θεραπεύσει τον καρκίνο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία.

Τρεις νέες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις για την αντικαρκινική δράση του φαρμάκου, όπως αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις πριν προτείνουν  τη λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, καθώς το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως στομαχική αιμορραγία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποίησαν την τελευταία μελέτη, συνέδεσαν την ασπιρίνη με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων καρκίνων, όπως καρκίνο του εντέρου, αλλά απαραίτητη είναι η λήψη του φαρμάκου για τρία με πέντε χρόνια. Οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, μετά από τρία χρόνια λήψης μικρής δόσης ασπιρίνης (75-300 mg), ήταν μειωμένες κατά 25%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 15%, μετά από πέντε χρόνια.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η ασπιρίνη εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου, κυρίως του εντέρου, σε άλλα όργανα του σώματος. Το ενδεχόμενο μετάστασης μειώθηκε ακόμη και κατά 50%.

Η ασπιρίνη περιλαμβάνεται ήδη στην καθημερινή φαρμακευτική θεραπεία πολλών καρδιοπαθών.

Οι επικριτές αναφέρουν πως, η δόση που χορηγήθηκε στη μελέτη ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή, των 75 mg, που συνήθως χορηγούν οι γιατροί, κυρίως στη Βρετανία.

Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν, όμως, πως η καλύτερη προστασία από το καρκίνο είναι μια ζωή με άσκηση και υγιεινή διατροφή, μακριά από το τσιγάρο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.