ΚΟΣΜΟΣ

ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Έναν μόλις μήνα μετά την αποχώρηση του Κρίστιαν Βουλφ από την προεδρία της Γερμανίας, εξαιτίας των κατηγοριών περί διαφθοράς, η γερμανική Ομοσπονδιακή Εθνοσυνέλευση εξέλεξε νέο πρόεδρο. Και το όνομα αυτού: Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ο 72χρονος Γκάουκ, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πρώην Ανατολική Γερμανία, στις εκλογές του 2010, όταν ήταν υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, είχε χάσει από τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος υποχρεώθηκε τον περασμένο μήνα σε παραίτηση, μετά την εντολή του Εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας γύρω από τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς.

Σπούδασε θεολογία στην Ανατολική Γερμανία και στη συνεχεία έγινε ευαγγελικός ιερέας στο Ρόστοκ. Σύντομα μπήκε στο στόχαστρο της Στάζι, η οποία στις αναφορές της τον χαρακτήριζε ως αμετανόητο αντικομμουνιστή, ο οποίος θεωρεί τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό παροδικά φαινόμενα. Πάντως δεν συνελήφθη ποτέ από την Στάζι καθώς η κριτική του ήταν πάντα διακριτική.

Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, το 1990, εξελέγη στο κοινοβούλιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου αναλαμβάνει επικεφαλής μίας ειδικής επιτροπής που είχε την εποπτεία της διάλυσης του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας. Στην ενωμένη πλέον Γερμανία διετέλεσε με επιτυχία επικεφαλής της νεόκοπης τότε υπηρεσίας των Αρχείων της Στάζι. Μετά από ένα βραχύβιο πέρασμα ως τηλεοπτικός σχολιαστής, είναι από το 2003 πρόεδρος του αντιρατσιστικού συλλόγου «Ενάντια στη λήθη - υπέρ της δημοκρατίας».

Στόχος του, όπως δηλώνει και ο ίδιος είναι να φέρει τους πολίτες κοντά στις αξίες της ελευθερίας. Είχε κάποτε αυτοχαρακτηριστεί ως αριστερός, φιλελεύθερος συντηρητικός, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την ελευθερία ταιριάζει περισσότερο στο φιλελεύθερο προφίλ, ενώ είχε χαρακτηρίσει το κίνημα Occupy Wall Street ως ανείπωτα γελοίο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.