ΕΛΛΑΔΑ

ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Μετενέργεια, μισθοί των νέων έως 25 ετών και επίδομα γάμου είναι τα «γκρίζα» σημεία των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Εν αναμονή της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας. Από σήμερα η μείωση 22% στα επιδόματα ανεργίας. 

Του Όθωνα Ορφανού

Εντός των ημερών, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η δημοσιοποίηση εγκυκλίου για τις αλλαγές που επέφερε στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς το νέο Μνημόνιο. Λόγω των πρόσφατων αλλαγών, επικρατεί σύγχυση στην αγορά, τόσο στους κόλπους των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Βέβαια, ακόμη και για την έκδοση μιας εγκυκλίου, απαιτείται όπως όλα δείχνουν, η έγκριση της Τρόικας των δανειστών, με αποτέλεσμα ενώ αναμέναμε την εγκύκλιο εντός της προηγούμενης εβδομάδας, να υπάρχει καθυστέρηση.

Κάποιοι κάνουν λόγο για «μπλοκάρισμα» των δανειστών στο θέμα της μετενέργειας. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ότι και για τις Κλαδικές Συμβάσεις που έχει παρέρθει το 6μηνο μετά τη λήξη τους, ισχύει η μετενέργεια μέχρι τις 14 Μαΐου.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, που θέλουν να ισχύσει για τις συγκεκριμένες συμβάσεις, η εφαρμογή των βασικών μισθών, συν τα τέσσερα επιδόματα (οικογενειακό, πολυετίας, επικινδυνότητας και σπουδών), εφόσον προβλέπονται.

Εν αναμονή της εγκυκλίου, οι απορίες είναι πολλές. Για παράδειγμα, στο οικογενειακό επίδομα, δεν είναι γνωστό εάν περιλαμβάνεται και το επίδομα γάμου. Στην περίπτωση που το επίδομα είναι ξεχωριστό, τότε το θέμα είναι λυμένο: θα υπάρξει μείωση μισθών κατά 10% καθώς το επίδομα γάμου δεν περιλαμβάνεται. Στην περίπτωση όμως που το επίδομα γάμου με το επίδομα παιδιού είναι ενιαίο, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει.

Με την εγκύκλιο αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι  θα γίνει με τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, στην περίπτωση που αμείβονται με κάποια κλαδική σύμβαση. Η μείωση μισθού κατά 32% θα αφορά στον μισθό της κλαδικής σύμβασης όπως είναι το λογικό, ή θα επιβάλλεται στον κατώτατο μισθό όπως κακοδιατυπωμένα αναφέρεται στην πράξη υπουργικού συμβουλίου;

Εντωμεταξύ, από σήμερα εφαρμόζεται και η μείωση κατά 22% στο βασικό επίδομα ανεργίας και τα υπόλοιπα 13 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Στην πράξη, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και βάσει της υπουργικής απόφασης το βασικό επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

* Για τελευταίο μηνιαίο μισθό πάνω από 314,17 ευρώ, το βασικό επίδομα θα είναι στα 360 ευρώ, στα 396 ευρώ με ένα προστατευόμενο μέλος και στα 432 ευρώ με δύο προστατευόμενα μέλη.

* Για τελευταίο μηναίο μισθό από 157,09 - 314,16 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι 270 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 297 ευρώ και στα 324 ευρώ για δύο προστατευόμενα μέλη.
* Για τελευταίο μηνιαίο μισθό έως 157,08 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι πλέον στα 180 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 198 ευρώ και με δύο προστατευόμενα μέλη στα 216 ευρώ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.