ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΣΕ

Αντισυνταγματικές θεωρεί η ΓΣΕΕ πολλές από τις διατάξεις της πράξης υπουργικού συμβουλίου αλλά και της εγκυκλίου για τα εργασιακά.

Σε εγκύκλιό της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι  εκτός από την αντεργατική λογική που διαπνέει τις αλλαγές, προκαλείται τεράστια σύγχυση στους εργαζόμενους αλλά και στους Εργοδότες.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ καλεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να αρνηθούν να εφαρμόσουν αντισυνταγματικές διατάξεις και να προβούν σε αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ που είναι σε ισχύ.

Σε εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ, επισημαίνει ότι οι κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που ίσχυαν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο εφαρμοστικός νόμος του δεύτερου Μνημονίου, εξακολουθούν να έχουν αόριστη διάρκεια εκτός και αν καταγγελθούν.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι:
Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από 1 έτος, ακόμα κι αν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.
Σημείωση: βάσει της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις συμβάσεις που θα συναφθούν μετά την 14-2-2012, η διάταξη αυτή καταργείται και οι ΣΣΕ συνάπτονται πλέον μόνο για ορισμένο χρόνο, από 1 έως 3 έτη .
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όσες από αυτές τις συμβάσεις είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικές,  χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου ενώ, το ίδιο ισχύει και για τις ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν τους όρους των συλλογικών» μέχρι να συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.