ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΞΩΝΗ

Ένοχοι για σειρά διαφόρων κακουργηματικών πράξεων κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, 21 από τους 25 κατηγορούμενους, για τη μεγάλη υπόθεση που αφορά στην καταπάτηση δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή της Γλυφάδας, που απέφερε τεράστια ζημία στο ελληνικό δημόσιο. 

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν αθώους 4 ακόμη κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση. Στο εδώλιο κάθονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε για τη δράση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, με βασική πρωταγωνίστρια την καταζητούμενη πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατά περίπτωση, αδικήματα για απάτη, πλαστογραφία και ψευδείς βεβαιώσεις, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος κρίθηκε αθώος για τα αδικήματα της απάτης και της απόπειρας απάτης, ενώ το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο μόνο για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε χρήση πλαστού εγγράφου.

Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά στο γνωστό ποινικολόγο. Το δικαστήριο, υιοθετώντας και τη σχετική εισαγγελική πρόταση, δέχτηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τα οποία ζήτησε η πλευρά του γνωστού δικηγόρου.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν και στους άλλους κατηγορουμένους που τα ζήτησαν πλην του δικηγόρου Δημήτρη Παρασκευόπουλου και των επιχειρηματιών Τζον Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνου Γεωργίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών αναμένεται να εκδοθεί έως αργά το βράδυ.

Αλ. Λυκουρέζος: Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σε δήλωσή του για την υπόθεση ανέφερε:

«Η απόφαση, όσον αφορά στο αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου, αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης ενώπιον του δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο. Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει, και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.