ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ...ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

Επιδόματα ..αντί φοροαπαλλαγών και ενιαίο ΦΠΑ χωρίς όμως απώλεια εσόδων, ζητά η τρόικα, απαιτήσεις που μοιάζει να βάζουν νωρίς – νωρίς φωτιά στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την εικόνα του …φοροδιαλόγου έρχεται να συμπληρώσει η αποχώρηση από αυτόν της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας έτσι το στίγμα για το τι είδους «κουβέντα» θα γίνει, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Τους νέους φόρους όπως και να έχει θα κληθεί να τους αποφασίσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, στην «σκιά» του ελέγχου που θα γίνει για την δόση του Ιουνίου.

Όπως και να έχει ο διάλογος -έστω και μετ΄ εμποδίων με τη ΝΔ απούσα- υποτυπωδώς εξελίσσεται και σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για ενιαίο ΦΠΑ που ζητά η Τρόικα «σκοντάφτει» στα διαφορετικά καθεστώτα που ισχύουν στη χώρα μας, αφού το εγχείρημα φαντάζει τώρα τεχνικά δύσκολο, με τους όρους τουλάχιστον που θέλει η Τρόικα –δηλαδή να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες των κλιμακίων που βρίσκονται στη χώρα μας δείχνουν αμετακίνητοι από την απαίτηση για κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των φοροαπαλλαγών. Στο επιχείρημα των ελληνικών αρχών πως πολλές εκπτώσεις φόρου αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής, οι ξένοι τεχνοκράτες αντιπροτείνουν «κόψτε τις φοροαπαλλαγές και δώστε επιδόματα στοχευμένα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Μέχρι πάντως και την αποχώρηση της ΝΔ από το τραπέζι του διαλόγου, κάποια αρχική σύγκλιση στις θέσεις των κομμάτων υπήρξε,

Συγκεκριμένα,

Για τα ακίνητα, επιδιώκεται η συγχώνευση όλων των φόρων σε τρεις: δύο φόροι κατοχής που ο ένας θα αποτελεί έσοδο για την κεντρική διοίκηση (δημόσιο) και ο άλλος για τους ΟΤΑ (δήμους κλπ), ενώ ίσως δεν θα εξαιρούνται πλέον από τον φόρο κατοχής και τα αγροτεμάχια.

Την ίδια ώρα επιχειρείται να ισχύσει ένας μόνον φόρος και κατά την μεταβίβαση των ακινήτων.  Φαίνεται μάλιστα να κερδίζει έδαφος η πρόταση της ΝΔ για επαναφορά του φόρου υπεραξίας, ώστε η μεταβίβαση να φορολογείται εφόσον προκύπτει κέρδος. Έτσι στην παρούσα φάση που οι τιμές των ακινήτων πέφτουν δεν θα προκύπτει φορολογική επιβάρυνση, αλλά αυτή θα επέλθει μελλοντικά εφόσον μεταπουληθούν τα ακίνητα σε καλύτερες συνθήκες και υψηλότερες τιμές.

Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, υπό εξέταση βρίσκεται ο ενιαίος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της μορφής τους. Προφανώς όμως ανακύπτουν και εδώ τεχνικά ζητήματα που θα απασχολήσουν στην εφαρμογή του, ενώ ανοιχτό μένει πώς θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν μεγάλο μισθολογικό βάρος.

Η οριστικοποίηση και κατάθεση στην Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να έχει να ψηφιστεί μέσα στο Ιούνιο, περνάει πάντως στην νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Η τρόικα δεν φαίνεται να δίνει νέα αναβολή στο επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ εμμένει και στην πρόβλεψη του μνημονίου για επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντός της επόμενης διετίας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.