ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ... CAC΄s

«Όχι» στο «κούρεμα» των δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, σε δεύτερο χρόνο οι αποφάσεις για τους μικρο-ομολογιούχους, αλλαγές στις διοικήσεις των Ταμείων που αρνήθηκαν το «κούρεμα», όπως και την πρόθεσή του να εισηγηθεί ενεργοποίηση των CAC’s, προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες ώρες μετά το «κλείσιμο» του βιβλίου για συμμετοχή στο PSI, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε επιτέθηκε στις διοικήσεις των Ταμείων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» και να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια, βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και ψευτοσυνδικαλιστικούς λόγους που έθεσαν σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μιλώντας για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων».

Τόνισε μάλιστα, ότι μέσα σε δέκα χρόνια έχουν δοθεί στα ταμεία επιχορηγήσεις 152 δισ. ευρώ και αυτά αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν με ομόλογα 3 δισ. ευρώ.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν, παραπέμποντας μόνον σε παλαιότερη τοποθέτησή του ότι θα αποζημιωθούν σε δεύτερο χρόνο.

Απέκλεισε ακόμη νομοθετική παρέμβαση για «κούρεμα» των τραπεζικών δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέγοντας ότι έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, κάτι που είχε αποκαλύψει πρώτο το matrix24.

Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενώ σε ύστατη λύση υπάρχει η προσφυγή στο ειρηνοδικείο για προστασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη διακανονισθεί 750.000 δάνεια (400.000 στεγαστικά, 200.000 καταναλωτικά και 150.000 καταναλωτικά) και αυτό συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται, είπε ο υπουργός Οικονομικών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.

Παρουσιάζοντας εκ νέου τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τα 177 δις. ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, στο «κούρεμα» εντάχθηκαν 152 δις. ευρώ και μόνο ένα 5,3% του συνόλου έδωσε αρνητική ψήφο. Σε αλλοδαπό δίκαιο, υπάρχουν ομόλογα 17,4 δις. ευρώ και υπήρξε προσφορά για 12,3 δις. ευρώ. Ενώ, υπάρχουν και 9,8 δις. ευρώ ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ, εκ των οποίων υπήρξε συμμετοχή στο PSI ομόλογα 7 δις. ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να γίνει αναγκαστική η συμμετοχή των πιστωτών με ομόλογα ελληνικού δικαίου.

Απευθυνόμενος στους πιστωτές με ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, τους κάλεσε να συμμετάσχουν έως τις 23 Μαρτίου, καθώς η προσφορά του Δημοσίου δεν θα επαναληφθεί και ουδείς θα πληρωθεί στο άρτιο τα ομόλογα που κατέχει.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά το PSI, στις 14 Μαρτίου θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και μετά θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά προς τη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δις. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη:

KAI EΓΕΝΕΤΩ… PSI 90%+

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ | Matrix 24 09/03/2012

    […] ΚΑΙ ΤΩΡΑ… CAC΄s […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.