ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ...ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ

Βαθύτερο «κούρεμα» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς «πακέτο» με απολύσεις, επιμένουν να ζητούν οι πιστωτές που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως και αυτά τα επώδυνα μέτρα θα βγάλουν την Ελλάδα από το τούνελ της κρίσης καθιστώντας ταυτόχρονα βιώσιμο το χρέος.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει η μελάνη από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η τρόϊκα χτυπά καμπανάκια ζητώντας απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων.

Μάλιστα, ο Πολ Τόμσεν επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα τονίζει πως πρέπει να σπάσουν τα σπάσουν τα ταμπού για τον δημόσιο τομέα: «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί με δομικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Τόμσεν. Και συνεχίζει: «κατά την γνώμη μου αυτό σημαίνει την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, ταμπού αν θέλετε. Εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας διοίκησης με το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών που από καιρό έχουν πάψει να είναι χρήσιμοι μειώνοντας σταθερά το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, το αριθμό των απασχολουμένων στο δημόσιο».

Στο τραπέζι όμως των πιστωτών παραμένει και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει με νόημα ότι «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σχεδόν 50% πάνω από τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας 17% πάνω από αυτό την Ισπανίας και πολλαπλάσιος των μισθών σε χώρες όπως η Κροατία».
Στην ίδια γραμμή και ο Ματίας Μορς επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στην Αθήνα που δηλώνει πως η Κυβέρνηση δίστασε να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα για αυτό και η μείωση των μισθών είναι αναγκαία.

Η τρόϊκα συμφωνεί και σε ένα ακόμη πράγμα: Η Ελλάδα δεν σηκώνει νέους φόρους.
Όλα όμως μπορεί να πάνε ..στον βρόντο «αν η Ελλάδα χάσει και πάλι χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τότε το χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2020 και θα πάνε χαμένα το PSI και ο θυσίες που θα το συνοδεύουν», υποστηρίζουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Τρόικα.

Όπως προκύπτει, τίποτα δεν τελείωσε με το «κούρεμα» του χρέους και όλα μοιάζουν πλέον με «ρώσικη ρουλέτα» για τη χώρα μας. Ενώ το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο «χτίστηκαν» το νέο Μνημόνιο και το PSI προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, οι ελεγκτές της Κομισιόν υπογραμμίζουν τις αβεβαιότητες και παρουσιάζουν άλλα τέσσερα σενάρια. Από αυτά, μόνο ένα είναι θετικό και πιο «αισιόδοξο» από το βασικό. Προϋποθέτει ότι όλα πάνε καλά και γίνονται ταχύτερα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα.

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλά εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και τις μακροοικονομικές εξελίξεις. «Τα σενάρια αυτά δείχνουν ότι σχετικά μικρές αποτυχίες όσον αφορά την ανάπτυξη, ή μια αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες» για τη δυναμική του χρέους και τη χώρα.

Το «καλό σενάριο» προβλέπει πως εάν η Ελληνική οικονομία «τρέξει» με ρυθμό Ανάπτυξης 1% υψηλότερο κάθε χρόνο από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο του PSI, τότε το χρέος το 2020 θα πέσει στο 105% του ΑΕΠ. Αντιθέτως οι κίνδυνοι είναι:
- εάν το ετήσιο ποσοστό Ανάπτυξης είναι μέχρι το 2020 μονίμως χαμηλότερο από το βασικό σενάριο κατά 1%, τότε το χρέος το 2020 δεν θα είναι 120% αλλά 129% του ΑΕΠ.
- εάν κάθε χρόνο δημιουργείται πράγματι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο προϋπολογισμό, αλλά αυτό «κολλήσει» και δεν ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τότε το χρέος θα μειωθεί μεν λίγο τα πρώτα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά μετά θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Το 2020 θα είναι στο 140% και πάνω!
- στο σενάριο με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ο δείκτης του χρέους θα είναι 131% του ΑΕΠ το 2020 και δεν θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 120% του ΑΕΠ, πριν τουλάχιστον το 2030!
- στην περίπτωση που οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων «σκαλώσουν» στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, τότε το 2020 ο δείκτης του χρέους θα εξακολουθεί να είναι πάνω από 130% του ΑΕΠ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.