ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΚΡΙΣΗ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ (19:15)

Για τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Όλι Ρεν.

Από τα μέλη της τρόικας μόνον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τόμσεν είχε προγαμματισθεί να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε αντί για τον υπάλληλο της Μορς να εκπροσωπηθεί από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντί για τον γνωστό μας Μαζούχ στην «ανάκριση» θα είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η πολιτική, και όχι υπαλληλική, παρουσία της τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασίστηκε προφανώς για να δοθεί απάντηση στις αιτιάσεις των σοσιαλοδημοκρατικών ότι δεν μπορεί η τύχη της Ελλάδας να καθορίζεται από υπάλληλους που δεν λογοδοτούν πουθενά και οι οποίοι μπορούν να «διατάζουν» υπουργούς. Με την κίνηση αυτή Κομισιόν και ΕΚΤ (προφανώς το ΔΝΤ δεν μπορούσε να στείλει την Λαγκάρντ ή κάποιο άλλο μέλος της Γραμματείας του Ταμείου) θέλουν να υπογραμμίσουν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό και δεν υφίσταται απουσία λογοδοσίας, εξ’ ου και ο επίτροπος Όλι Ρεν στην «ανάκριση» της τρόικας από τους Ευρωβουλευτές.

Η κατάθεση Ρεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες επέδειξαν αλληλεγγύη, χάρη στην οποία η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

Πήγε στην επιτροπή διαβασμένος σχετικά με την κριτική που δέχεται η τρόικα και ισχυρίστηκε πως οι κεντρικοί στόχοι του νέου προγράμματος αφορούν στην ανάπτυξη και στη στήριξη της απασχόλησης. Σημείωσε ότι η απαραίτητη προσαρμογή θα πάρει χρόνο και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει ανάπτυξη ή νέες θέσεις εργασίες αν δεν διορθωθούν οι ανισορροπίες στην οικονομία.

Ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για ισχυρή πολιτική δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης, να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα για να επιδιορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει, ενώ αρνήθηκε ότι η τρόικα φέρει μερίδιο ευθύνης γι' αυτήν."Δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα της Ελλάδας εκείνους που τη βοήθησαν ενώ η ζημία είχε ήδη γίνει", ισχυρίστηκε.

Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά τόνισε πως ο τωρινός ρυθμός μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαρκής για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά ή να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας.

Άφησε αιχμές για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, λέγοντας πως το πρώτο Μνημόνιο είχε δύο αχίλλειες πτέρνες: Την ισχνή διαχειριστική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν επέτρεψε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με το αναγκαίο σφρίγος και το έλλειμμα πολιτικής ενότητας.

Για το μέλλον, είπε πως οι Βρυξέλλες παρέχουν όση βοήθεια μπορούν για να βελτιωθεί η διαχειριστική ικανότητα των Ελλήνων και... πέταξε το μπαλάκι στους Έλληνες πολίτες για τη δεύτερη "αχίλλειο πτέρνα", λέγοντας πως μόνο εκείνοι μπορούν να πετύχουν την απαραίτητη ενότητα.

Τέλος, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα "ανήκει" στην Ελλάδα και η τρόικα απλώς συνέβαλε στην εκπόνησή του και το επιτηρεί εκ μέρους των δανειστών της Ελλάδας.

"Στην τελική γραμμή, οι ίδιοι οι Έλληνες χρειάζεται να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν το κράτος του και είναι εκείνοι που φέρουν την ευθύνη", κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.