ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΩΡΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΒΑΖΟΥΝ 6 ΠΡΩΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Την προεκλογική τους συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά προωθούν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Στην προεκλογική τους πλατφόρμα απευθύνουν ιδεολογικό κάλεσμα σε πολίτες και κόμματα. Το "μάτι τους κλείνει" και η ΔΗΜΑΡ.
Πλώρη για συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη έχουν βάλει έξι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, που αποτελούν πια ανεξάρτητη πολιτική κίνηση, μετά τη διαγραφή τους από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τη δημοσιοποίηση της ‘πλατφόρμας’ τους. Την κίνηση των βουλευτών επαρχίας Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ηλία Θεοδωρίδη, Θεόδωρου Παραστατίδη, Τσετίν Μάντατζη και Γιώργου Παπαμανώλη, που συνυπογράφουν το κοινό "κείμενο θέσεων", δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και οι κ.κ.Βασίλης Τόγιας και Χρήστος Κατσούρας, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι ίσως φτάσουν και τους δέκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα είναι υποψήφιοι στις περιφέρειές τους με τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, παραμένοντας πάντως "συνεργαζόμενοι" και παροτρύνοντας προς το παρόν "όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου" να μελετήσουν το κείμενό τους και να το λάβουν υπόψη ή να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Νωρίτερα, δε, φέρονται να συζήτησαν με την Λούκα Κατσέλη -που σε συνέντευξή της επιβεβαίωσε και εκείνη μετά τον Χάρη Καστανίδη την ίδρυση κόμματος, η ανακοίνωση του οποίου δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της εβδομάδας- χωρίς όμως να βρουν κοινό τόπο.
Όσο για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόταση συνεργασίας από εν ενεργεία βουλευτή», μένει να δει πώς θα χειριστεί το θέμα, καθώς η συμφωνία έχει σχεδόν κλειστεί με στενούς συνεργάτες του ήδη να πηγαίνουν ένα βήμα πίσω, σημειώνοντας τη διαφορά μεταξύ αφομοίωσης ενός μεμονωμένου βουλευτή από τη συνεργασία με ένα συλλογικό σχήμα...
Στο κείμενό τους οι έξι βουλευτές επαρχίας, ευαγγελίζονται μεταξύ άλλων την οικοδόμηση μιας νέας Ελληνικής Δημοκρατίας που θα έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου και την αναδόμηση της μεσαίας τάξης. Αποδίδοντας τη σημερινή κρίση σε σειρά παθογενειών της μεταπολίτευσης που λειτούργησαν σωρευτικά, αλλά και τοποθετώντας τον αντίπαλο σήμερα στο εσωτερικό μέτωπο, στους διαχειριστές της κρίσης, ζητούν "κοινωνική συμμαχία", καταγγέλλοντας ως "σκανδαλωδώς άδικη και άκρως αναποτελεσματική" την αναδιανομή πλούτου όταν γίνεται μόνο σε βάρος του εργασιακού κόστους. «Η χώρα που σε 8-10 χρόνια θα βγει από την κρίση, θα έχει απολέσει πάνω από το ¼ του ΑΕΠ της, θα έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση έναν λαό, ενώ τα συμφέροντα που την οδήγησαν στην κρίση θα παραμείνουν κυρίαρχα και μετά από αυτή. Ο λαός και η ιστορία δεν θα δικαιολογήσουν ποτέ ότι ένα κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεσολαβήσει για να γίνει αυτό», λένε, σημειώνοντας πως όταν κλείνει ένας ιστορικός κύκλος, συμπαρασύρει και τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπηρέτησαν, καθώς «οι υπεύθυνοι των μεγάλων στρεβλώσεων της μεταπολίτευσης,δεν μπορούν να αποτελέσουν τους φορείς του εγχειρήματος εξόδου από την κρίση». Oι ίδιοι άλλωστε, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, επιμένουν πως δεν έφυγαν εκείνοι από την ιδεολογία τους, αλλά το ΠΑΣΟΚ...
Απορρίπτοντας τη λογική των διλημμάτων, ζητούν μία "νέα Εθνική διαπραγματευτική γραμμή", δηλώνοντας την αμετάκλητη απόφαση παραμονής της χώρας στο ευρώ και προτείνοντας "σαρωτική μεταρρυθμιστική επανάσταση στο πολιτικό σύστημα της χώρας" και "αναδρομικό έλεγχο νομιμότητας του πλούτου που αποκτήθηκε τις δεκαετίες της ‘ανάπτυξης’ στους τομείς της παραοικονομίας". Καταθέτουν σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη στην χώρα και καλούν τους πολίτες να αποδομήσουν στις επικείμενες εκλογές το παλιό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας στη θέση του μία νέα πολιτική συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας. «Η ανασύνθεση ενός πλουραλιστικού δημοκρατικού εναλλακτικού συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων σε μία ριζοσπαστική κατεύθυνση διακυβέρνησης της Χώρας στα πλαίσια του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αποτελεί ζητούμενο για τον Ελληνικό λαό», καταλήγουν.