ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ

Πτώση για τη Ν.Δ. παρουσιάζει νέα δημοσκόπηση. Το φράγμα του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή ξεπερνούν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή. Συνολικά εννέα κόμματα στη Βουλή. Αναγκαίες οι εκλογές δηλώνουν έξι στους δέκα Έλληνες. 

Εννεακομματική Βουλή και... αυτοδυναμία μόνον μέσω συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει το Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28%, καταγράφοντας απώλειες τριών μονάδων σε σχέση με τις αρχές Φεβρουαρίου, αποτέλεσμα πιθανά της υπερψήφισης του νέου μνημονίου και των σκληρών μέτρων που αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, στην πρώτη του επίσημη, το αντιμνημονιακό κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που ίδρυσε ο Π. Καμμένος συγκεντρώνει ποσοστό 4%, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη οδηγεί στην είσοδό του στη Βουλή.

Δεύτερο κόμμα καταγράφεται η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη (16%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (12%) ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ συγκεντρώνουν από 11%.  Εντός βουλής «μετρώνται» ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (με 4% αλλά και συνεχή πτώση τους τελευταίους μήνες), οι Οικολόγοι Πράσινοι, επίσης 4%, αλλά και η Χρυσή Αυγή, η δύναμη της οποίας υπολογίζεται πλέον στο 3,5%

Εκτός κοινοβουλίου φαίνεται ότι μένουν, βάσει του Βαρόμετρου, η Δημοκρατική Συμμαχία (2%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Άρμα Πολιτών (από 1%) ενώ ποσοστά κάτω της μονάδας συγκεντρώνουν η Δράση του Στ. Μάνου, η Σπίθα του Μ. Θεοδωράκη και το κόμμα των Πειρατών.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος εμφανίζεται ο κ. Φ. Κουβέλης (52%), ακολουθεί ο κ. Γ. Δημαράς  και ο κ. Αλ. Τσίπρας (31% από 42% προ μηνός). Σταθερή εμφανίζεται η δημοτικότητα του κ. Αντ. Σαμαρά, ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα (26%), η Ντόρα Μπακογιάννη (19%) και ο Γ. Καρατζαφέρης (17% από 25% το Φεβρουάριο). Ως προς τις θετικές γνώμες για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, αυτές φθάνουν μόλις στο 7% .

Το 59% των πολιτών ζητά τη διεξαγωγή εκλογών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2011 ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες μοιάζουν αποφασισμένοι – όσο πλησιάζει και η ημερομηνία των εκλογών – να προσέλθουν στις κάλπες, με το ποσοστό αποχής να περιορίζεται από 32,5% τον Ιανουάριο σε 27,5% τώρα.

Ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης δηλώνουν μόλις το 12% των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα, υψηλά παραμένει η δημοτικότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου (45%, από 55% τον Ιανουάριο).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.