ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι πιστωτές μας από κοινού με το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζουν το έδαφος για τα μέτρα που θα ληφθούν... μετά τις κάλπες. Για να μειωθεί το έλλειμμα το 2013-2014 πρέπει να ληφθούν μέτρα τουλάχιστον 11,4 δισ, που όμως μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 14,6 δισ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην Αθήνα λοιπόν θα βρεθεί κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συνδράμει στην διαμόρφωση των προτάσεων για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, προκειμένου αυτές να είναι έτοιμες πριν από τις εκλογές

Για να μειωθεί το έλλειμμα το 2013-2014 πρέπει να ληφθούν μέτρα 11,4 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 14,6 δισ.

Γιατί; Μα επειδή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που δεν πρέπει να χάνεται ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του κράτους, στις εφορίες επικρατεί χάος με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις και η «μαύρη τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όσο δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα «αναστήλωσης» του φορολογικού μηχανισμού, οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού θα μεγαλώνουν και σύντομα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα της τάξης του 0,5% έως 1,5% για να καλυφθούν οι αστοχίες, δηλαδή πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ.

Κάποιες παρεμβάσεις έχουν ήδη προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο του 2011 (δεν έχουν όμως εφαρμοσθεί όπως η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, των εισιτηρίων κλπ).

Δεδομένου ότι «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν, τα «σενάρια» για τις πηγές «περικοπών» φτιάχνονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο και σε όλα τα υπουργεία.

Από τα μέτρα 11,4 δισ. ευρώ που πρέπει να διευκρινιστούν, επιχειρείται να βρεθούν όσο το δυνατό πιο πολλά χρήματα (3% του ΑΕΠ ή 6 δισ. ευρώ ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης) από το σχέδιο επισκόπησης των δαπανών του δημοσίου, δηλαδή από το «σκανάρισμα» κάθε δαπάνης-υπηρεσίας που παρέχει το δημόσιο.

Όσον αφορά στα έσοδα, σήμερα ξεκινά ο διάλογος για το φορολογικό και η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Βάση» για τις αλλαγές αυτές όμως θα αποτελέσουν οι προτάσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσθέσει νέα βάρη στα νοικοκυριά, καθώς θα περιλαμβάνει:

- Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.

- Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που ενδεχομένως θα συνοδευτεί με μείωση του βασικού αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ ή και κατάργησή του.

- Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% σε κέρδη από κεφάλαιο όπως εισοδήματα από ενοίκια.

- Απλοποίηση και ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή 19%, 20% ή 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

- Ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα οδηγήσει και σε αναπροσαρμογή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο «προεκλογικό «ρήγμα» στον διάλογο, το ανοίγει η  Νέα Δημοκρατία που ίσως δεν μετάσχει στην διαδικασία..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.