ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ 17 ΑΜΑΧΟΙ

Τουλάχιστον 17 πολίτες βρήκαν τον θάνατο σήμερα στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους μαχητές της αντιπολίτευσης στην περίμετρο του προαστίου Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, στο κέντρο της χώρας. 

«Τουλάχιστον 17 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα του Μπάμπα Αμρ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις τακτικές δυνάμεις του στρατού, οι οποίες πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις», Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), ενώ το καθεστώς ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη του προαστίου, που αποτελούσε το προπύργιο της αντίστασης των αντικαθεστωτικών.

«Ο συριακός στρατός ελέγχει στο σύνολό του το Μπάμπα Αμρ, οι τελευταίοι θύλακοι αντίστασης έχουν εξουδετερωθεί πλήρως», τονίζει από τη Δαμασκό στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας του Άσαντ.

«Οι στρατιώτες έχουν ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων στον πληθυσμό, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος και έχει αρχίσει η διακομιδή των τραυματιών», τόνισε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιώτες αναζητούν επίσης να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους Γάλλους δημοσιογράφους, που μεταξύ τους βρίσκεται και η τραυματισμένη Εντίτ Μπουβιέ.

«Οι αντάρτες βρίσκονται ακόμη στα προάστια Χαμαντίγια και Χαλντίγια και οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν ώστε να εκδιωχθούν» κι από εκεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) συνταγματάρχης Ριάντ Ασάαντ ανακοίνωνε την «τακτική υποχώρηση» των εξεγερμένων δυνάμεων από το Μπάμπα Αμρ.

Παράλληλα, ο νέος απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν θα μεταβεί στις 7 Μαρτίου στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο, και κατόπιν θα φύγει για τη Δαμασκό, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού Νάμπιλ Αλ Αράμπι.

Ο Άναν, που διορίσθηκε στη νέα του θέση την περασμένη εβδομάδα «θα αφιχθεί στο Κάιρο στις 7 Μαρτίου», και στην συνέχεια «θα περιοδεύσει στη Συρία και στα κράτη που ασκούν επιρροή» στο ζήτημα της χώρας αυτής, τόνισε ο Αλ Αράμπι, χωρίς να κατονομάζει τα κράτη αυτά.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου πρόσθεσε πως μία συνδιάσκεψη με την παρουσία της συριακής αντιπολίτευσης θα φιλοξενηθεί στην έδρα του στο Κάιρο «εντός δύο εβδομάδων».

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη «μίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.