ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ CDS

Ελπίδες για την μη πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) δημιουργεί η μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) μετά την αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Τυχόν ενεργοποίηση των CDS δεν θα έχει επιπτώσεις στο PSI ούτε στην ενεργοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο θα οδηγήσει στην πληρωμή των σχετικών ασφαλίστρων ενώ αναμένεται να «χτυπήσει» και τα παράγωγα προϊόντα που βασίζονται σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το συνολικό ποσό των ασφαλίστρων κινδύνου για ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών συναλλαγών, ανέρχεται στα 75 με 80 δισ. ευρώ ωστόσο το καθαρό άνοιγμα εκτιμάται χαμηλότερο των 5 δισ. ευρώ. Η ζημιά αυτή θα βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα και όσους οργανισμούς (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.α.) είχαν πουλήσει σχετικά ασφάλιστρα. Δεν υπάρχει εκτίμηση για το μέγεθος της επίπτωσης σε ότι αφορά τις συναλλαγές παραγώγων. Για την Ελλάδα, πρακτικά, μικρή σημασία έχει αν το PSI τελικά χαρακτηριστεί ή όχι πιστωτικό γεγονός. Ο λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση της χώρας μας είναι εξασφαλισμένη από την ΕΕ και το ΔΝΤ.  Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια χώρα που αθετεί τις υποχρεώσεις της αδυνατεί να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση για πολλά χρόνια.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών δημιουργεί ισχυρές ελπίδες για την μη ενεργοποίηση των CDS

Την πληρωμη ή όχι των CDS θα αποφασίσει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αφού εξετάσει και κρίνει τους όρους της συναλλαγής. ωστόσο άλλες πηγές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ενεργοποιησή τους.

Χθες η ISDA ανακοίνωσε οτι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο το PSI να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της λίστας των ομολόγων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν γίνεται προσβλέποντας υποχρεωτικά σε ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος. Στις αρχές Μαρτίου, η ISDA, απαντώντας σε ερωτήματα μελών της έκρινε ότι η θεσμοθέτηση των CAC δεν ενεργοποιεί τα CDS διευκρινίζοντας ότι αν τα CAC ενεργοποιηθούν τότε θα επανεξετάσει το ζήτημα.

Σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC). Η ενεργοποίηση των CAC θεωρείται δεδομένη και θα συμπαρασύρει στο «κούρεμα» το σύνολο των ομολόγων που βρίσκονται υπο εθνικό δίκαιο (177 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ρήτρες συλλογικής δράσης αν ένα ορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων (66% στην περίπτωση της Ελλάδας) συμφωνήσει με το σχέδιο ανταλλαγής τότε η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες υποχρεώνοντας και την μειοψηφία να αποδεχθεί την ανταλλαγή.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.