ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ ΔΕΝ «ΨΑΧΝΕΙ» ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Δεν ψάχνει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο Αιγαίο το «Πίρι Ρέις»  ανακοινώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Υποστηρίζει πως ισχύει πλήρως το μορατόριουμ, «μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου».

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο, αναφέρεται πως «η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει» .

Και προσθέτει: «Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πληροφορηθήκαμε από το πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου στην Σμύρνη ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς πραγματοποιεί την περίοδο αυτή επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, που θα συνεχιστούν μέχρι την 29η Μαρτίου 2012. Η έρευνα που υποστηρίζεται, επίσης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (TUBITAK) είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο και είχε ενημερωθεί η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για τις δραστηριότητες αυτές. Πρόκειται για βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες που δεν μπορούν να κανένα τρόπο να συνδεθούν με έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Το Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις έρευνες αυτές, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με σκοπό να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα. Υποστηρίζουμε την θετική και εποικοδομητική αυτή προσέγγιση».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟ… | Matrix 24 23/03/2012

    […] • ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ ΔΕΝ «ΨΑΧΝΕΙ» ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.