ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ

Τρεις στους 4 επιχειρηματίες του λεκανοπεδίου αισθάνονται ότι η περιοχή που δραστηριοποιούνται δεν τους παρέχει ασφάλεια. Τα ποσοστά αυτά στην Κυψέλη, ανεβαίνουν στο 97%! Η Αθήνα «πρωταθλήτρια» στην ανασφάλεια.

Όπως διαπιστώνεται σε πρόσφατη  ευρωπαϊκή έρευνα θυματοποίησης η Αθήνα κατέχει την αρνητική πρωτιά στην ανασφάλεια και το φόβο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πρόκειται για τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την οποία οι κάτοικοι εγκαταλείπουν για να ζήσουν σε ασφαλέστερα σημεία. Μάλιστα ο φόβος τους είναι τόσο μεγάλος που η πλειονότητα τους δεν τολμά ούτε καν  να διέλθει από κεντρικές οδικές αρτηρίες της.  Η Αθήνα αναφορικά με την ποιότητα ζωής  κατέχει την αρνητικότερη αξιολόγηση.

Η γλαφυρή αυτή πραγματικότητα επιβεβαιώνεται και με νεώτερα στοιχεία έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση στο Γκάζι το απόγευμα της Τετάρτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το ΕΚΚΕ και το Συνήγορο του Πολίτη και είχε ως θέμα της την εγκληματικότητα στο Εμπορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, μεταξύ άλλων ότι σε περιοχές του λεκανοπέδιου  όπως Κυψέλη, Ηλιούπολη, και Πειραιάς η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, (πάνω από 75%)  χαρακτηρίζουν ως πολύ ανασφαλή την γειτονιά στην οποία βρίσκεται το κατάστημά τους.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 97% για την Κυψέλη, στο 71% για τον Πειραιά, και στο 29% για την Ηλιούπολη.

Περίπου ο ένας στους τρεις καταστηματάρχες απαντά ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας. Το ποσοστό αυξάνεται σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ.  51,1% στην Κυψέλη).

Μια τραγική διαπίστωση είναι ότι στην περιοχή της Κυψέλης περίπου οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας πάνω από τρεις φορές. Από αυτούς το 73,6%  απάντησε ότι κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, ωστόσο οι έξι στους δέκα δήλωσαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της καταγγελίας. Τα αίτια; Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφορία, η ανεπαρκής αντιμετώπιση και η γραφειοκρατία.

Μάλιστα το 58,4% έκρινε  ως λίγο ή καθόλου αποτελεσματικό το έργο της αστυνομίας. Για το λόγο αυτό ζητούν  εντονότερη παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο, περιπολίες  και καλύτερη κατάρτιση των αστυνομικών .

Συγκεκριμένα,  ζητούν καλύτερη συνεργασία με τους πολίτες (23,9%), η αστυνομία να είναι προσιτή στον πολίτη (19,9%), πιο εκπαιδευμένη (16,5%) και να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της (15,8%).

Από τα στοιχεία της έρευνα δίδεται η εντύπωση ότι το ενδιαφέρον του κράτους για την πρωτεύουσα είναι  από μειωμένο έως ελάχιστο, ενώ οι πολίτες “απαιτούν” η παρουσία της αστυνομίας να είναι εντονότερη.

Για την δραματική  κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας συζήτησαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι  μεταξύ άλλων συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας με σειρά κοινών δράσεων και με στόχο την αναβάθμιση του Κέντρου, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στους στόχους των δύο πλευρών είναι η πάταξη του παραεμπορίου, η δημιουργία μικτών συνεργείων ελέγχου για το παραεμπόριο, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τις εκδιδόμενες γυναίκες και τη σφράγιση των παράνομων οίκων ανοχής.

Η εικόνα του κέντρου χαρακτηρίστηκε από τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη ως “δυσφημηστική”, ενώ ο Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να  αποδοθεί και πάλι στους πολίτες της.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.