ΚΟΣΜΟΣ

ΓΑΖΑ: Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών, η ευθύνη βαραίνει πάντα έναν. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στη Γάζα επιμένουν  στην ίδια τακτική πολλά χρόνια τώρα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η Γάζα ανάβει σιγά-σιγά αλλά σταθερά. Τέτοιου είδους επιθετικές ενέργειες και πλειοδοσία στο ποιός ευθύνεται, οδήγησαν το 2009 στην είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα. Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι ισχυρίζονται σήμερα οι δύο πλευρές μετά από την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών.

Οι Ισραηλινοί ανακοινώνουν χθες λοιπόν ότι «Παλαιστίνιοι τρομοκράτες» παραβίασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη με τη μεσολάβηση των Αιγυπτίων και εκτόξευσαν νέες ρουκέτες εναντίον κατοικημένων περιοχών στο νότιο Ισραήλ. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό δήμαρχοι «ακριτικών» πόλεων αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία ώστε να μην διακινδυνεύουν ζωές μαθητές. Από την συμφωνηθείσα εκεχειρία και μετά, 18 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον Ισραηλινών στόχων. Χθες μάλιστα κάποιες από αυτές στόχευσαν την πόλη Βερσέεβα, στην έρημο Νεγκέβ. Τα σχολεία που βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 24 χιλιομέτρων από τη Γάζα άνοιξαν την Τετάρτη, μετά από τέσσερις μέρες σφοδρών επιθέσεων για να κλείσουν και πάλι χθες, δημιουργώντας προβλήματα στη ζωή ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι συνεκλήθη χθες το Υπουργικό τους Συμβούλιο για να εξετάσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται. Ποια όμως είναι η κατάσταση όπως την είδαν οι Παλαιστίνιοι υπό τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ; Κατ’ αρχάς κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την συνεχή κλιμάκωση που γίνεται εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα που έχει οδηγήσει στο μαρτυρικό θάνατο 25 πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 3 παιδιά, μία γυναίκα και 3 υπερήλικες και στον τραυματισμό περισσοτέρων από 80. Το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε τον βομβαρδισμό που έχει ως στόχο τα παιδιά και τα σχολεία τους όπως συνέβη στην Αλ Σουντανίγια, περιοχή στη βόρεια Γάζα. Σε σχετική ανακοίνωση μοναδικό υπεύθυνο για την κλιμάκωση είναι το Ισραήλ.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή. Ο κύκλος του αίματος και της βίας δεν κλείνει ποτέ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.