ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ Ν.Δ

Κάμψη της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εκτιμά στο 22,5% αλλά και κέρδη για το ΠΑΣΟΚ που φθάνει στο 15,5% καταγράφει η δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα Καθημερινή. Εκτός Βουλής ο ΛΑ.Ο.Σ., ενίσχυση Καμμένου και Χρυσής Αυγής, οριακά «αυτοδύναμη» η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Άθροισμα 38% και πλειοψηφία 154 – 155 εδρών εκτιμά για τα δύο κόμματα το Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διαφορά επτά μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο παρουσιάζει και νέα κάμψη. Η απήχησή της εκτιμάται στο 22,5% έναντι 25% προ δεκαπέντε ημερών. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευ. Βενιζέλου κερδίζει «πόντους» φθάνοντας το 15,5%, έναντι 11% στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.

Τα τρία κόμματα της Αριστεράς εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα (ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, ΚΚΕ 12%, Δημ.Αριστερά 12%), με το κόμμα ωστόσο του Φώτη Κουβέλη να διατηρεί την πτωτική του τάση, καθώς πριν 15 ημέρες «μετρήθηκε» στο 15,5%. Είναι ενδιαφέρον ότι, εάν υπήρχε δυνατότητα συνεργασίας των τριών, η Αριστερά θα αναδεικνύονταν, με μία «στεγνή» μαθηματική λογική, πρώτη δύναμη διεκδικώντας και την αυτοδυναμία. Διόλου τυχαία, στο ερώτημα για την κυβερνητική συνεργασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά μία συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, κάτι ωστόσο που είναι πρακτικά αδύνατο λόγω των προβλέψεων του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (8,5%) και της Χρυσής Αυγής (5%). Αντιθέτως, το φάσμα της αποτυχίας μοιάζει να απειλεί ευθέως πλέον τον ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, η εκλογική επιρροή του οποίου περιορίζεται στο 2% και μένει εκτός Βουλής. Το ίδιο ποσοστό αποδίδεται και στη Δημοκρατική Συμμαχία ενώ με το όριο του 3% «φλερτάρουν» οι Οικολόγοι – Πράσινοι.

Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της Ν.Δ. να επενδύσει στο πρόσωπο του Προέδρου της, η δημοσκόπηση καταγράφει αυξανόμενες θετικές γνώμες για τον Αντ. Σαμαρά (31%) έναντι του Ευ. Βενιζέλου (29%). Δημοφιλέστερος αρχηγός παραμένει ο κ. Φ. Κουβέλης. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, Σαμαράς και Βενιζέλος ισοψηφούν με 18%. Το 34% των ερωτηθέντων, πάντως, απορρίπτει και τους δύο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.