ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ(;) ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Το Ισραήλ και οι ένοπλες παρατάξεις στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν σε μια εκεχειρία με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου για να δοθεί τέλος στην έξαρση της βίας των τελευταίων τεσσάρων ημερών, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι.

Την είδηση για την εκεχειρία έβγαλε προς τα έξω ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες το απόγευμα (12/3). Ο ίδιος είπε τηλεφωνικά από το Κάιρο ότι αμφότερες οι πλευρές «συμφώνησαν να τερματίσουν τις επιχειρήσεις τις οποίες διεξάγουν», με το Ισραήλ να δίνει την ασυνήθιστη διαβεβαίωση ότι θα «σταματήσει τις στοχευμένες δολοφονίες», ενώ επήλθε μια συνολική συμφωνία να «αποκατασταθεί μια συνεκτική και αμοιβαία ηρεμία».

Η συμφωνία αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή περίπου την 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από κάποια από τις δύο πλευρές για τη συμφωνία. Οι προηγούμενες συμφωνίες κήρυξης εκεχειρίας μετά από συγκρούσεις συχνά παραβιάζονταν αρχικά.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβαν την πάγια πολιτική θέση ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα τηρήσουν την εκεχειρία εάν τη σεβαστεί και η άλλη πλευρά, αλλά δεν έδωσαν εγγυήσεις ότι θα παύσουν πυρ εάν υπάρξουν νέες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση η οποία κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας -και οι μαχητές της οποίας δεν έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις- είχε επιβεβαιώσει την Κυριακή ότι η Αίγυπτος κατέβαλλε προσπάθειες να επιτευχθεί μια εκεχειρία.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν ότι μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν περίπου 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων στο νότιο τμήμα της χώρας μετά την «στοχευμένη δολοφονία» του ηγέτη ενός Παλαιστινιακού κινήματος. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες, δεκάδες εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Είκοσι από τους Παλαιστίνιους οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα ήταν άμαχοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 80 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους άμαχοι) τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς που παρέλυσαν τη ζωή σε μεγάλο μέρος της περιοχής αλλά και στο νότιο Ισραήλ, αναγκάζοντας σχολεία να κλείσουν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.