ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΑΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΟΥΣ «ΝΟΝΟΥΣ» ΤΟΥ INTERNET

Δύο εβδομάδες τώρα, από τη στιγμή δηλαδή που βγήκε στον «αέρα» το matrix24.gr, ανακαλύπτω τον θαυμαστό κόσμο του δημόσιου λόγου και ειδικότερα της δημοσιογραφίας στο Internet.

Όμορφα, αποκαλυπτικά, ενημερωτικά, επαγγελματικά sites και blogs που προάγουν και εμπλουτίζουν τον δημόσιο προβληματισμό και την ελεύθερη συζήτηση για τα γινόμενα και τα μελλούμενα. Ενδιαφέροντα θέματα, καινοτόμες προτάσεις κεντρίσματα που ανοίγουν νέους ορίζοντες και κινητοποιούν δυνάμεις. Δημιουργικός, δροσερός, αιρετικός, πρωτοποριακός ακόμη και εμπρηστικός λόγος που τον απολαμβάνεις και αξίζει να τον αναπαράγεις. Προσπάθειες αξιοπρόσεκτες, στημένες σε επαγγελματική ή μη βάση, συμβάλλουν στον πλουραλισμό και τη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Υπάρχει όμως και μπόλικη σκαρταδούρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις περισσεύει η αθλιότητα και η ασχήμια. Κακοήθεις, αγράμματοι ή ημιμαθείς κοινοί εκβιαστές, φυράματα της κοινωνίας, απατεωνίσκοι, συμπλεγματικοί τύποι, υπάλληλοι υπηρεσιών, αργυρώνητοι, αποτυχημένοι στη ζωή, προβληματικοί στις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις παριστάνουν δήθεν τους μπλόγκερς, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων δρουν ως «μπιστολάδες» αφεντικών είτε με κατ’ αποκοπήν αποζημίωση είτε με μηνιάτικο. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους «νονούς» και να ελέγξουν μέσω ενός δικτύου, λάσπης και παραπληροφόρησης τη δημόσια ζωή, στοχοποιώντας κατά το δοκούν και μετά από παραγγελία πρόσωπα. Θεωρώντας, τα θρασίμια, ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, τις αξίες του και την πορεία του δεν θα μπει στον κόπο να ανοίξει διάλογο μαζί τους, ξερνάνε εμετό. Όσο μάλιστα τους αγνοείς αποθρασύνονται και από τους υπαινιγμούς περνάνε σε χυδαιότητες, ανυπόστατες περιγραφές και υβριστικά σχόλια που μόνο στόχο έχουν να θίξουν την τιμή και την υπόληψη ανθρώπων.

Σε μια σοβαρή, δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία οι κατά τον νόμο υπεύθυνες υπηρεσίες, οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και η Δικαιοσύνη οφείλουν να τους βάλουν φίμωτρο. Και είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν αξιοποιώντας τις αναφορές, τις καταγγελίες και το υλικό που τους έχει κατατεθεί. Και βέβαια εκτός από τους εκβιαστές του χιλιάρικου θα πρέπει να αποκαλυφθούν, και θα αποκαλυφθούν, και οι επιβήτορές τους. Αυτοί - πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι των συμφερόντων στα Μέσα Ενημέρωσης - που τους καθοδηγούν επ’ αμοιβή ή ένεκα άλλων αμαρτωλών, περίεργων και «αιμομικτικών» σχέσεων, ας γνωρίζουν ότι οι ασπάλαχες των υπονόμων ή τα συνεταιράκια τους είναι εκτός από τιποτόφρονες και μαρτυριάρηδες. Και θα τους πάρουν μαζί τους.

Το Internet είναι χώρος όπου όλα τα λουλούδια μπορούν ν’ ανθίσουν. Από τον έγκυρο, τεκμηριωμένο, αναλυτικό, δημοσιογραφικό και επιστημονικό λόγο μέχρι τις κουβέντες του καφενείου και τον χαβαλέ. Όλα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρούμενα. Το λίπασμα του διαδικτύου είναι η ευρεία γκάμα θεμάτων, η πανσπερμία απόψεων και η ποικιλία ενδιαφερόντων. Όσο ανθίζουν αυτά τόσο ο διαδικτυακός κήπος γίνεται καλύτερος και ομορφότερος. Δεν χρειαζόμαστε μόνο σοβαρότητα, αλλά και πλάκα. Όπως είναι η ζωή. Από κριτική μέχρι καζούρα. Όλα πρέπει να υπάρχουν.

Το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι η ανωνυμία να είναι ο φερετζές του συκοφάντη και του εκβιαστή. Οι κατ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα κουκουλοφόροι της δήθεν ενημέρωσης δεν έχουν θέση στη μεγάλη και ελεύθερη ηλεκτρονική παρέα, αλλά και εργασία. Πίσσα και πούπουλα τους πρέπει. Όσοι είναι υγιείς και έχουν γερές ρίζες είναι λογικό να καρποφορήσουν και να θάλλουν για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Οι καχεκτικοί και οι αρρωστιάρηδες ακόμη κι αν τους φλομώνεις κάθε μέρα με ντι ντι τι δεν θ’ αντέξουν. Κάποια στιγμή θα ξεραθούν. Ο περονόσπορος, στην περίπτωσή τους δεν γιατρεύεται. Οι γεωπόνοι το ξέρουν, οι αργυραμοιβοί δεν θέλουν να το καταλάβουν. Θα αναγκαστούν όμως…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. gpared 9:04 13/03/2012

    το άρθρο του site, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τον πρόσθετο λόγο ότι οδηγούμεθα σε εκλογές. Θα πρέπει να γνωρίζετε, οτι οι ετειρίες επικοινωνίας στο πακέτο που προτείνουν στους υποψηφίους, περιλαμβάνουν προτάσεις για την θετική προβολή των απόψεών τους και ένα ανόνυμο blog για την σπίλωση των αντιπάλων. Συμπέρασμα : η πολιτεία πρέπει ΤΩΡΑ να παρέμβει, τώρα που η δημοκρατία και οι θεσμοί βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο. Μέχρι τότε εγώ θα συνεχίσω να προτιμώ τα επόνυμα site, πολύ δε περισσότερο αυτά που περιλλαμβάνουν ακόμα και φωτογραφία του συντάκτη όπως το συγκεκριμένο. 

    • Felnicos 18:14 13/03/2012

      Συνυπογραφω και συνομολογω οτι οι δημοσκοπησεις πολλες φορες αντι για φωτογραφιες της στιγμης ειναι «φωτογραφιες» συμφεροντων και οργανα πολιτικης

  2. Kanok 7:55 13/03/2012

    Δυστυχώς ή ευτυχώς το διαδίκτυο παρέχει και το προνόμιο της ανωνυμίας – γιατί περί προνομίου πρόκειται. Ακόμα δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα αυτό, δλδ, αν είναι καλό ή κακό να γράφεις ανώνυμα, αλλά τεἰνω προς την άποψη ότι είναι καλύτερα να γράφεις ακόμα και ανώνυμα από το να μη γράφεις καθόλου. 
    Ο μόνος λόγος που υποστηρίζω την ανωνυμία είναι διότι ο γράφων μπορεί να πει μεγάλες αλήθειες για μεγάλα ψάρια τα οποία προκειμένου να μην βγουν τα άπλυτά τους στη φόρα να προβούν σε ενέργειες φίμωσης και εξόντωσης του γράφοντως. Σε αντίθετη περίπτωση ο κάθε μεγαλο καρχαρίας με διασυνδέσεις, χρήματα και γιατί όχι και εξουσία θα μπορεί με το έτσι θέλω να εξαφανίσει-φιμώσει δια παντός καθέναν που του πάει κόντρα. Η όλη κατάσταση μου φέρνει στο μυαλό εποχές όπου τα αριστερά πολιτικά φρονήματα ήταν απαγορευμένο να εκφράζονται ελέθευρα και κρύβονταν πίσω από ανώνυμες φιγούρες. 
    Τέλος, η ανωνυμία δεν με βρίσκει σύμφωνω σε περίπτωση που εξαπολύονται μύδροι που στόχο έχουν να σπιλώσουν αδίκως άτομα και καταστάσεις. 

    • Felnicos 18:10 13/03/2012

      Συμφωνω απολυτως, το ιδιο πιστευω και εγω, ειναι ομως κρισιμο η ανωνυμια -οπως γραφω και στο αρθρο- να μην ειναι ο φερετζες εκβιαστων και συκοφαντων

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.