ΥΓΕΙΑ

ΚΟΥΡΕΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Λιγότερο σεξ αλλά και δραματική μείωση των γάμων με παράλληλη αύξηση της απιστίας, είναι τα ευρήματα έρευνας για τη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων. Οι… «δεξιοί» πλήττονται περισσότερο!

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σοβαρό πλήγμα στη σεξουαλική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις των Ελλήνων έχει επιφέρει το μνημόνιο, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Με λίγα λόγια… κάνουμε λιγότερο σεξ, παντρευόμαστε λιγότερο και απιστούμε περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο τρίμηνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων μειώθηκε κατά 34%, ενώ οι διαπροσωπικές και σεξουαλικές τους σχέσεις του 46% έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, που άλλωστε έχει επηρεάσει αρνητικά και τις επαγγελματικές σχέσεις του 47%.

Σε… δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης, που βλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στις σεξουαλικές τους επιδόσεις σε ποσοστό 58%, όταν οι ψηφοφόροι της αριστεράς δηλώνουν «εμπόδια» σε ποσοστό 33%.

Παρόλα αυτά, αυξάνονται οι σεξουαλικές απιστίες, περισσότερο στους άνδρες και λιγότερο στις γυναίκες. Το ποσοστό στις ηλικίες 55 έως 64, στους άνδρες «άπιστους» ετών, ανήλθε στο 36%, όταν το 2011 ήταν στο 18% και στις γυναίκες στο 27%.

Σύμφωνα με την ΕΜΑΣ, το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει και τη σεξουαλική συμπεριφορά, με το άγχος για την εξασφάλιση βιοποριστικών μέσων, την ανασφάλεια το μέλλον και τις κοινωνικές αναταραχές να δημιουργούν ρωγμές στην ψυχική διάθεση και στη λίμπιντο.

Ενώ η έλλειψη διάθεσης για σεξ μπορεί να αποδοθεί στο άγχος και την ανασφάλεια, η σεξουαλική απιστία αποδίδεται σε μια αμφισβήτηση των θεσμικών μοντέλων. Στην Ελλάδα, οι πολίτες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία και των θεσμών που την αντιπροσωπεύουν, αίσθημα που περνάει και στην προσωπική τους ζωή και τις ερωτικές τους επιλογές.

Οι γυναίκες που απάτησαν, το απέδωσαν σε σοβαρά ενδοοικογενειακά προβλήματα που προέκυψαν μετά από οικονομική δυσπραγία.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη πως το 76% των ερωτηθέντων απάντησε πως «ο γάμος μπορεί να περιμένει», αφού στο 61%  κυριαρχεί το συναίσθημα της ανασφάλειας, στο 50 % της οργής και στο 35% της απογοήτευσης.

Η μόνη σταθερή αξία η οποία αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου είναι η φιλία η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25-64 ετών.

Tags: σεξουαλική, ζωή, Ανδρολογικό, έρευνα, απιστία

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.